Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς οι "βομβιστικές επιθέσεις" θα αλλάξoυν τον κόσμο προς το χειρότερο

Του James Petras*
Voltaire Network  
17 Μαΐου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η σχέση μεταξύ των υπόπτων για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Μασαχουσέτης (MSP) και της Αστυνομίας της Βοστώνης (BP) εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διαφωνίας και αντιπαράθεσης.

Σε πρώτη φάση, το FBI ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε παραλάβει δύο τουλάχιστον σχετικές εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών: μία από Ρώσους αξιωματούχους και άλλη μία από τη CIA, οι οποίες αναγνώριζαν έναν από τους ύποπτους βομβιστές, τον Tamerlane Tsarnaev, ως «δυνητική απειλή για την δημόσια ασφάλεια» και τον συνέδεαν με μια τσετσενική τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την μαρτυρία των γονέων των Tsarnaev, το FBI σε τακτικά διαστήματα παρακολουθούσε, παρενοχλούσε και ανέκρινε τον ύποπτο πριν από τη βομβιστική επίθεση. Παρά τις γενικές οδηγίες από τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένα να διώκουν συστηματικά τους «ισλαμιστές τρομοκράτες», το FBI παραδέχτηκε ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να ερευνήσει περαιτέρω τα δεδομένα, όπως τους παραδόθηκαν μέσω των εκθέσεων των ρωσικών αρχών και της CIA, και ιδιαίτερα μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ του Tamerlane Tsarnaev πέρυσι από το ρωσικό ομόσπονδο κράτος του Νταγκεστάν, όπου φέρεται ότι συναντήθηκε έξι φορές με τον σεσημασμένο Τσετσένο τρομοκράτη Gadzhimurad Dolgatov, σε κάποιο τζαμί φονταμενταλιστών Σαλαφιστών.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης και την άποψη των εταιρικών ΜΜΕ, το FBI ενδέχεται να «υποτίμησε» τον κίνδυνο που αποτελεί για την δημόσια ασφάλεια ο Tsarnaev. Ωστόσο, επικριτές των θέσεων αυτών μέσα από το Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι το FBI «αμέλησε» να λάβει υπ’ όψιν τις σημάνσεις από τις ρωσικές αρχές και την CIA, με τραγικές συνέπειες. Μια πιο πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, είναι ότι το FBI είχε ενεργή συνεργασία με τον Tsarnaev και σκόπιμα ενθάρρυνε την συνωμοσία για συγκεκριμένους λόγους.

Η πιο «καλοπροαίρετη» υπόθεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι το FBI χρησιμοποιούσε τον Tsarnaev ως μέσο διείσδυσης και εξασφάλισης πληροφοριών γύρω από άλλους πιθανούς «τρομοκράτες». Μια κάπως πιο εύλογη υπόθεση είναι ότι η διεύθυνση του FBI στην Βοστώνη είχε χρησιμοποιήσει τα δύο αδέλφια για μια στημένη επιχείρηση, προκειμένου να ενισχυθεί το κύρος της στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ότι η «επιχείρηση» αυτή κάπου ξέφυγε από τον έλεγχο, με τον Tamerlane να εκτελεί τη δική του ατζέντα . Ωστόσο, η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι το FBI διευκόλυνε τη βομβιστική επίθεση, προκειμένου να αναβιώσει, μέσα από «τρομοκρατικά χτυπήματα», ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και να πλασαριστεί στον εξαντλημένο από την οικονομική κρίση και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του αμερικανικό λαό.

Στη Βοστώνη το FBI διαθέτει ένα μεγάλο σε διάρκεια και διαβόητο ιστορικό συνεργασίας με και παροχής προστασίας σε ορισμένους εγκεφάλους του οργανωμένου εγκλήματος σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικές με στοχευμένους αντιπάλους. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η 20χρονη «εταιρική σχέση» του FBI με έναν από τις πιο επικίνδυνους δολοφόνους- μέλη συμμοριών της Βοστώνης, τον James "Whitey" Bulger, στα πλαίσια της οποίας παρείχε στον γκάνγκστερ αυτό προστασία και συνεργάστηκε μαζί του σε αντάλλαγμα για πληροφορίες γύρω από μια αντίπαλη «οικογένεια» εγκλήματος και άλλους «ανταγωνιστές» του. Το 2012, ο Bulger τελικά διώχθηκε ποινικά για 19 φόνους, τους περισσότερους από τους οποίους διέπραξε ενώ τελούσε υπό την «προστασία» του FBI, αν και ένας από τους στενότερους «συνεργάτες» του ισχυρίζεται ότι δολοφόνησε 40 ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης χρησίμευσαν ως πυροκροτητής για την κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος και μηχανισμού ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να καταργηθούν μια σειρά από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες. Αμέσως μετά ακολούθησε, μέσω των ΜΜΕ, μια δυναμική και μαζική εκστρατεία «δοξολογίας» υπέρ της ετοιμότητας της κρατικής αστυνομίας και προπαγάνδας υπέρ της επιβολής ενός εικονικού είδους στρατιωτικού νόμου στην πόλη της Βοστώνης με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Ο συνδυασμός της επιχείρησης της στρατιωτικής αστυνομίας και της εκστρατείας που ανέλαβαν τα μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ανασφάλεια και τρόμο στους πολίτες. Άμεση συνέπεια του ψυχοδράματος που παίχτηκε ήταν η μαζική θεοποίηση της «ηρωικής» αστυνομίας, τις ενέργειες της οποίας τα ΜΜΕ παρουσίασαν ως επιχείρηση διάσωσης όλων των πολιτών από άγνωστο αριθμό ένοπλων τρομοκρατών που κρύβονται στις γειτονιές τους. Η αστυνομία, το FBI και ολόκληρος ο μηχανισμός ασφαλείας «τιμήθηκαν» επανειλημμένα σε δημόσιες εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτικές, και επαινέθηκαν ως «φύλακες» και «σωτήρες».

Πουθενά και από κανένα μέσο δεν έγινε λόγος για την ανέντιμο και υποκριτικό ρόλο του FBI στην οργάνωση επιχειρήσεων –«σκούπα». Ούτε φρόντισε κανείς να φρεσκάρει την μνήμη των πολιτών για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στο εξωτερικό στον ανώφελο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι αντιπολιτευτικές φωνές που μιλούσαν για τις περικοπές των δαπανών της Ουάσιγκτον σε κοινωνικά προγράμματα σίγησαν σχεδόν εν μία νυκτί και αντικαταστάθηκαν με άλλες, που στήριζαν την αναγκαιότητα μιας νέας χρηματοδότησης για την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, για την συσσώρευση περισσότερων όπλων στο Ισραήλ και για δαπάνες για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης συνέπεσαν με την εξαγγελία εκ μέρους του Λευκού Οίκου μιας νέας δέσμης αστυνομικών μέτρων, αλλά και με την έναρξη μιας σειράς βίαιων (στρατιωτικών και μη) επεμβάσεων στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Το Πεντάγωνο έχει οργανώσει εκτεταμένες και με μεγάλη συμμετοχή ασκήσεις της αεροπορίας, του ναυτικού και του πεζικού των ΗΠΑ στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Ο Λευκός Οίκος έχει ενθαρρύνει και προωθεί την πολεμοχαρή στάση της Ιαπωνίας έναντι της Κίνας όσον αφορά την επίμαχη κυριαρχία σε μια συστάδα νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Kerry έχει αυξήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τους τρομοκράτες μισθοφόρους που δρουν στη Συρία κατά τουλάχιστον 130 εκατομμύρια δολάρια και έχει διατάξει την αποστολή εκατοντάδων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στην Ιορδανία προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους τζιχαντιστές μισθοφόρους κατά της συριακής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Δαμασκού για κατασκευή χημικών όπλων που δήθεν χρησιμοποιεί εναντίον των «ανταρτών», με σκοπό να δικαιολογήσει την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Όσο για τη δράση του στην αμερικανική ήπειρο, ο Λευκός Οίκος έχει προσφέρει άνευ όρων υποστήριξη στην μετεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλας, με στόχο να ξεσπάσει ένα είδος εμφυλίου πολέμου, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την διεθνώς πιστοποιημένη εκλογική νίκη του Προέδρου Maduro.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το καθεστώς Obama θέλει να γυρίσει το ρολόι μια δεκαετία πίσω και να ξαναδημιουργήσει το πολιτικό κλίμα τρόμου του 2001-02. Επιχειρεί να κατασκευάσει μια αίσθηση επικείμενης τρομοκρατικής απειλής με αφορμή τις «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια στρατιωτική εκστρατεία. Αντί του Ιράκ, η «απειλή» είναι πλέον η Συρία, το Ιράν και ο Λίβανος. Σήμερα η απειλή είναι η Βόρεια Κορέα και αύριο θα μπορούσε να είναι η Κίνα. Σήμερα είναι η Βενεζουέλα, επόμενη στη σειρά ίσως να είναι η Αργεντινή, η Βολιβία και ο Ισημερινός ... και γενικά όλο το οικοδόμημα της περιφερειακής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής, που αρνείται να ενταχθεί στα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Οι ανθρώπινες απώλειες που προέκυψαν από τις «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης, σε συνδυασμό με την στήριξη και την υπόθαλψη που προσέφεραν οι ΗΠΑ στους Τσετσένους τρομοκράτες, είναι ένα πολύ μικρό τίμημα για την Ουάσιγκτον, αν πρόκειται να οδηγήσει σε κλιμάκωση των πολέμων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και μια αύξηση της ατιμωρησίας και ανοχής προς το αστυνομικό κράτος.

Η εγκαινίαση μια νέας, πιο ενισχυμένης εκδοχής οικοδόμησης μιας στρατιωτικοποιημένης παγκόσμιας αυτοκρατορίας αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα. Οι στοχοποιημένες χώρες έχουν παγκόσμια γεωστρατηγική σημασία: 

1) Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι γίγαντες στην παραγωγή υδρογονανθράκων, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΟΠΕΚ και είναι αντίπαλοι του Ισραήλ.

2) Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο κύριος διεκδικητής της αμερικανικής παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας.

Ο εκφοβισμός και η πρόκληση σύγχυσης σε εκατομμύρια Αμερικανούς αποδυναμώνει την ισχύ του υπ’ αριθμόν ένα εσωτερικού εμποδίου για την συνέχιση και ολοκλήρωση της επιβολής περικοπών δαπανών για το κοινωνικό κράτος, έτσι ώστε να ενισχυθεί το αστυνομικό κράτος και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση πολέμων στο εξωτερικό.

Πράγματι, οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης έχουν εκτεταμένες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αφού δημιουργούν αφ’ ενός τις προϋποθέσεις για ένα νέο γύρο πολέμων εκτός ΗΠΑ και αφ’ ετέρου την θέσπιση μεσαιωνικών και αυταρχικών «μεταρρυθμίσεων» μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. 

* Ο James Petras είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, με τον τίτλο “The Arab Revolt and the Imperialist Counter Attack”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Clarity Press τον Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε επίσης στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους:
James Petras: Πώς το Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Κίνημα κατέστρεψε την Ελλάδα
Thierry Meyssan: Τα μυστήρια του μαραθωνίου της Βοστώνης


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]