Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, με κατευθύνση την Κύπρο

Τρία συνολικά Ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τη διώρυγα του Σουεζ και κατευθύνονται προς την Κύπρο. Σύμφωνα με Συριακό πρακτορείο ειδήσεων, τα πλοία πέρασαν από τη διώρυγα την Τετάρτη και εισήλθαν στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου τύπου του Ρωσικού Ναυτικού, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που τα ρωσικά πλοία του Ειρηνικού Ωκεανού πλέουν στην περιοχή. O Ρώσος Υπουργός Άμυνας, είπε ότι τα πλοία κατευθύνονται προς την Κύπρο και βρίσκονται σε αποστολή προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν στo Alithia Online πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, θα επισκεφθεί τα πλοία ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου συνοδευόμενος από το Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο.

Ο στολίσκος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "ΡΙΑ - Νοβόστι", περιλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ναύαρχος Παντελέγιεφ, τα πλοία αμφίβιου πολέμου Περέσβετ και Ναύαρχος Νεβελσκόι, το πετρελαιοφόρο Πετσένγκα και το ρυμουλκό διάσωσης Φοτίφ Κιρλόφ, έχουν δε αναχωρήσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου για να ενωθούν με τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Η ναυτική αυτή ρωσική δύναμη περιλαμβάνει και το μεγάλο αντιτορπιλικό Σεβερομόρσκ, τη φρεγάδα Γιάροσλαβ Μούντρι, τα ρυμουλκά διάσωσης Αλτάι και SB-921 και το δεξαμενόπλοιο Λένα από τους στόλους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, καθώς και το αποβατικό Αζόφ της κλάσης Ρόπουτσα II από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα, προσθέτει το ρωσικό πρακτορείο, να ενισχυθεί περαιτέρω η ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο με πυρηνικό υποβρύχιο όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ναύαρχος - Διοικητής Ναυτικού Βίκτορ Τσιρκόφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είναι απαραίτητη μία τακτική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Η διοίκηση και ο έλεγχος της ναυτικής αυτής ρωσικής δύναμης θα έχουν ως βάση είτε το Νοβόροσισκ στη Ρωσία είτε τη Σεβαστούπολη στην Ουκρανία.

Ο Ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, δήλωσε στο ΡΙΑ - Νοβόστι ότι η ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα πρέπει να αποτελείται από δέκα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη υποστήριξης, ως μέρος τακτικών στολίσκων με αποστολή την επίθεση, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τη ναρκαλίευση.

Πηγή: Αλήθεια

Το “Αστέρι του Βορρά” ξανά στη Μεσόγειο


Η Ρωσία σκοπεύει να “ξανακατεβάσει” τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο. Θεωρείται βέβαιον ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στη στρατιωτική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Ηδη, ετοιμάζεται η μοίρα που θα καταπλεύσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα αποστείλει ξανά μια μοίρα του στη Μεσόγειο. Οπως και να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα σε αυτό το βήμα, και σίγουρα θα υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, που ιδιαίτερα σε κάποια σημεία της είναι ταραγμένη ή απειλείται με αναταραχή.

Φέτος το καλοκαίρι ο ρωσικός Στόλος θα προβεί στην επανασύσταση της μοίρας, η οποία είχε διαλυθεί 20 χρόνια πριν. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti ο ανώτατος διοικητής του ΠΝ της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ, ο σχηματισμός του πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο θα επιφορτιστεί, εκτός των άλλων, με αποστολές στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανούς. Το διάστημα αυτό, γίνεται η επιλογή και προετοιμασία των αξιωματικών που θα ενταχθούν στη μοίρα.

Πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Η επιχειρησιακή μοίρα της Μεσογείου θα αποτελείται από πέντε έως έξι πλοία. Όπως δήλωσε ο κ. Τσιρκόφ, «ήδη σχεδιάζεται να υπάρχουν στη σύνθεση του σχηματισμού πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, τα οποία θα αντικαθιστώνται εκ περιτροπής από καθέναν εκ των Στόλων, δηλαδή της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής, του Βόρειου Στόλου, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμη και του Ειρηνικού. Ανάλογα με τον όγκο των αποστολών και το βαθμό δυσκολίας τους, ο αριθμός των πλοίων της μοίρας μπορεί να αυξάνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύνθεση της μοίρας μελλοντικά είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και υποβρύχια, «τα οποία επιχειρούσαν και αυτά όταν υφίστατο η 5η μοίρα της Μεσογείου της ΕΣΣΔ, τόσο τα ντίζελ, όσο και τα πυρηνοκίνητα». Η εμφάνισή τους, όπως αναφέρει ο Τσιρκόφ, θα εξαρτηθεί από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή. Ο ναύαρχος πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Στόλου σκοπεύει μελλοντικά να εντάξει στη μοίρα της Μεσογείου και τα ελικοπτεροφόρα Mistral, τα οποία θα έχουν ρόλο πλοίων διοίκησης.

Σύμβολο αναγέννησης της ρωσικής ισχύος
Ο σχηματισμός της ρωσικής μοίρας της Μεσογείου συμβολίζει την αναγέννηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας, θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εξοπλισμοί και Εξαγωγές», Αντρέι Φρολόφ. «Η σκοπιμότητα της δημιουργίας αυτής της ομάδας πλοίων -εξηγεί- φαίνεται ότι σχετίζεται με το ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε περιπτώσεις κρίσεων στην περιοχή, όσο και ως δύναμη που μπορεί να σταλεί ακόμη πιο μακριά, στην περιοχή της Σομαλίας και γενικότερα στην Αφρική. Οι ναυτικοί μας γνωρίζουν καλά την Ταρτούς (σ.σ.Συρία), εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές που θα επιτρέψουν στα πλοία να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και νερό, όπως και να σταθμεύσουν προκειμένου να ξεκουραστεί το πλήρωμα. Και φυσικά, αποτελεί ένα σημάδι ότι η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει το σημερινό καθεστώς στη Συρία».

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός σε αμυντικά θέματα συνεργάτης του Ινστιτούτου ΗΠΑ - Καναδά, Βλαντίμιρ Μπατιούκ, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ιδέα του σχηματισμού της μοίρας μπορεί να αποβεί βιώσιμη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση στη Συρία -η οποία υπολογίζεται ως το μέρος που θα χρησιμοποιούν για βάση τους τα πλοία- θα είναι σταθερή. Όσον αφορά την αντίδραση των κρατών της περιοχής στη ρωσική στρατιωτική παρουσία, ο Μπατιούκ εκτιμά ότι αυτά θα αντιμετωπίσουν την παραμονή του ρωσικού στόλου με κατανόηση, καθώς αυτή θα αποτελέσει αναμφίβολα έναν παράγοντα στρατιωτικής και πολιτικής σταθερότητας για την περιοχή. Προσθέτει δε, ότι με ορισμένα κράτη η Ρωσία έχει εποικοδομητικές σχέσεις, ενώ με κάποια άλλα, ακόμη και φιλικές. Συνοψίζοντας, ο ειδικός πιστεύει ότι οι συνεχείς διελεύσεις του ρωσικού πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο θα γίνουν δεκτές με φυσιολογικό τρόπο.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ελένα Μελκουμιάν, δεν αποκλείει ότι η εμφάνιση της ρωσικής μοίρας στη Μεσόγειο μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα από τα κράτη της περιοχής. Κατά την ίδια, η συγκεκριμένη κίνηση «είναι ανώφελη», διότι «η Ρωσία δεν θα πρέπει να γίνει και πάλι αντικείμενο κριτικής από την πλευρά των χωρών της περιοχής, καθώς είναι οπωσδήποτε γνωστό ότι η θέση της Ρωσίας διίσταται με εκείνη του Αραβικού Συνδέσμου, της Τουρκίας και του Ισραήλ». Πιστεύει τέλος, ότι τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν διαφορετική άποψη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και το συγκεκριμένο βήμα της Ρωσίας «μόνο επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή, μπορεί να επιφέρει».

Πηγές: Kommersant, RIA Novosti, Ρωσική υπηρεσία BBC.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]