Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεπιτυχής η απόπειρα στρατολόγησης Ρώσου πράκτορα στη CIA



Δελτίο εισόδου του Ryan C. Fogle στην αμερικανική πρεσβεία.
H Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε την προσαγωγή διπλωματικού υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα στρατολόγησης αξιωματικού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη CIA. 

Η στιγμή της σύλληψης του Ryan C. Fogle από την ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB, πρόκειται για τον Ryan Christopher Fogle, τρίτο γραμματέα της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος οδηγήθηκε για ανάκριση και στη συνέχεια παραδόθηκε σε αντιπροσωπεία της πρεσβείας λόγω διπλωματικής ασυλίας. 


Ο Ryan C. Fogle στα γραφεία της FSB.
Tα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου. Κάτω δεξιά, διακρίνεται η RFID Shield από αλουμίνιο για την αποτροπή κακόβουλης ανάγνωσης και υποκλοπής δεδομένων από κάρτες που χρησιμοποιούν μαγνητοταινία.
Στην κατοχή του Fogle βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, υλικά μεταμφιέσεως καθώς και μονοσέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή με οδηγίες για την στρατολόγηση του Ρώσου αξιωματικού. Το έγγραφο αναφερόταν σε αμοιβή $100,000 για την πρώτη επαφή με αντικείμενο “πιθανές προοπτικές συνεργασίας” και υποσχόταν αμοιβή μέχρι $1 εκατ. ετησίως για μακροχρόνια παροχή πληροφοριών. 

Η επιστολή με οδηγίες για τη στρατολόγηση που βρέθηκε στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.

Η επιστολή καλούσε το Ρώσο υποψήφιο προς στρατολόγηση να επικοινωνήσει “μαζί τους” μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης. Συγκεκριμένα, του ζητούσε να δημιουργήσει λογαριασμό Gmail με ψευδή στοιχεία σε κάποιο internet cafe ή χώρο με wi-fi δίκτυο και την αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση unbacggdA@gmail.com. Στην επιστολή υπογραμμίζεται να μη χρησιμοποιήσει κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία επικοινωνίας, όπως αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικές ή ταχυδρομικές διευθύνσεις και να αναμένει απάντηση σε μία εβδομάδα. Παράλληλα υπήρχε η συμβουλή να μη χρησιμοποιήσει προσωπική συσκευή (laptot, κινητό ή tablet) αλλά να αγοράσει νέα με μετρητά. 


Η διπλωματική ταυτότητα του Ryan Christopher Fogle που αποπειράθηκε να στρατολογήσει στη CIA στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Αμερικανός πρέσβης Michael McFaul καλείται αύριο για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κήρυξε τον Aμερικανό διπλωματικό υπάλληλο ως persona non grata κι απαίτησε την αποχώρησή το συντομότερο δυνατόν από τη χώρα. 

Εντύπωση προκαλεί πάντως η ενέργεια της Μόσχας να δώσει εκτενή δημοσιότητα στο θέμα, παρουσιάζοντας πλήρες οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση της σύλληψης.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]