Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επικρατούσα λογική της «κοινής γνώμης»


Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος

Σκεφτόμουν πριν μερικές ημέρες, πώς θα μπορέσω να μεταφέρω στο μπλογκ, όσο γίνεται πιο μεστά και παραστατικά, τον παραλογισμό που επικρατεί τριγύρω μας, στην σημερινή εποχή. Τελικά, ήταν τόσο απλό και εύκολο. Η εικόνα είναι δυνατή όσο χίλιες λέξεις και το χιούμορ ο καλύτερο τρόπος να αντιμετωπίσεις την σκληρή πραγματικότητα.

Θυμήθηκα μία καταπληκτική σκηνή από την σατιρική ταινία των "Monty Python" με τίτλο "Monty Python and The Holy Grail" - η ελληνική ατυχής απόδοση του τίτλου ήταν "Oι ιππότες της ελεεινής τραπέζης"... 

Η ταινία είναι γυρισμένη το 1975, μία εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη βρισκόνταν μπροστά σε μεγάλες αλλαγές και κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου, γιατί πίστευε ότι ο πόλεμος και η διχόνοια πέρασαν. Αλλαγές που αποδείχθηκε στην εποχή μας ότι υπήρχαν για να διατηρήσουν την προτέρα κατάσταση.

Ιδού το απόσπασμα λοιπόν. Σε αυτή την σκηνή, οι φτωχοί και αγράμματοι χωριάτες μίας αγγλικής επαρχίας του μεσαίωνα, προσπαθούν να αποδείξουν ότι μία συγχωριανή τους είναι μάγισσα, και γι' αυτό πρέπει να καεί στην πυρά. Και μάλιστα, υποστηρίζουν με πάθος την άποψή τους, χωρίς να ξέρουν γιατί, ενώ οι ίδοι είναι μισότρελλοι από τον φανατισμό τους, ώστε φτάνουν μπροστά σε έναν ιππότη, άρχοντα της περιοχής, και του ζητάνε να την δικάσει. Και φυσικά ο άρχοντας την δικάζει, με βάση την ...λογική.

Δείτε το απόσπασμα της ταινίας των Monty Python. Νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην «λογική» εποχή μας. Καλή διασκέδαση και προβληματισμό.

Γρηγορείτε!


H σκηνή της καταδίκης της «μάγισσας»






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]