Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σεμινάρια για διαπραγμάτευση - «πάρτα όλα» από την Τρόικα


  • Ζήτησε και πήρε: και 14.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες  
  • «Φωτιά» παίρνουν οι φόροι στα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια
Tου M. Χριστοδούλου 

Διαπραγμάτευση - «πάρτα όλα» ολοκλήρωσε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση με την Τρόικα. Οι δανειστές αναχώρησαν το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα, πλην του Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ ο οποίος σήμερα θα είναι βασικός ομιλητής στο συνέδριο του Economist, έχοντας στις αποσκευές τους: Και τις 14.000 απολύσεις υπαλλήλων που ήθελαν για φέτος και τις 25.000 διαθεσιμότητες που θα γίνουν ούτως ή άλλως. Στα «συν» για τους πιστωτές είναι και η νέα αναδρομική φορολόγηση που ετοιμάζεται στα εκτός σχεδίου κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει ότι η Τρόικα έφυγε… με την πίτα ολόκληρη και ετοιμάζεται να «πανηγυρίσει» την οριζόντια μείωση κατά 15% στο «χαράτσι» της ΔΕΗ και τις πολλές και μικρές δόσεις της ρύθμισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ή χρωστούν εισφορές έως 5.000 ευρώ στα ταμεία.

Βέβαια, ακόμη και αυτή η ρύθμιση, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, δεν μπορούσε να μην είχε την «σφραγίδα» των ξένων οι οποίοι πρότειναν οι μηνιαίες δόσεις να υπολογίζονται ως ποσοστό του μηνιαίου μισθού ή της σύνταξης. Δηλαδή, οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα βγάζουν αριθμό δόσεων και ύψος οφειλής με βάση τις μηνιαίες αποδοχές του οφειλέτη. Αυτά προβλέπουν μεταξύ άλλων οι συμφωνίες που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των εκπροσώπων της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ. Ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου από την οποία βγήκε «λευκός καπνός» ειδικά για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο…

Της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών που θα ολοκληρωθεί το αργότερο σήμερα το βράδυ θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από την τρόικα αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για όλη την «ατζέντα» της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα προβλέπει:

1. Απολύσεις. Την απομάκρυνση 14.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 εκ των οποίων οι 4.000 θα οδηγηθούν από φέτος στην πόρτα της εξόδου. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι οι απολύσεις αποσυνδέονται από τις 25.000 διαθεσιμότητες, που θα γίνουν ούτως ή άλλως, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πάντως ότι οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν στο σύνολό τους από νέους υπαλλήλους που θα επιλεχθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την απομάκρυνση περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων που οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

2. Ακίνητα. Το «χαράτσι» της ΔΕΗ μειώνεται κατά 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι απώλειες εσόδων 200 – 280 εκατ. ευρώ θα αναπληρωθούν από την φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων και από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών επί των οποίων θα επιβληθεί το νέο χαράτσι της ΔΕΗ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει ότι μειώνει το χαράτσι, το οποίο όμως το ξαναφέρνει από την πίσω πόρτα και το επεκτείνει σε όλα τα ακίνητα. Τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς μελετάται η αναδρομική καταβολή του τέλους.

3. Ρυθμίσεις για χρέη – εισφορές. Θεσπίζονται 48 δόσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ή χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Για τους μικρούς οφειλέτες, ποσά έως 10.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι απεριόριστες και υπολογίζονται ως ποσοστό του μισθού ή της σύνταξης. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν την υποχρέωση, ενώ, όσοι οφείλουν πάνω από 50.000, ευρώ θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές. Για τους οφειλέτες άνω των 300.000 ευρώ θα υπάρχει υποχρέωση να προσκομίζουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Παράλληλα στη νέα ρύθμιση προβλέπεται και μείωση των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής. Θα ξεκινούν από 20%, για όσους καταβάλλουν τα χρέη σε 48 δόσεις, και θα φθάνουν έως και 50% για όσους πληρώνουν εφάπαξ τα χρέη τους. Όσοι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός του 2013 δεν θα μπορούν να τις εντάξουν στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν μόνο στη μόνιμη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Πηγή: Βanking News

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]