Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δανία σε αντίστροφη μέτρηση

  • Δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η χώρα έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων

Με την παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σε μηδενική ανάπτυξη (Διάγραμμα Tiger – Tracking Indexes for the Global Economic recovery), με τις τιμές των εμπορευμάτων να καταρρέουν, ιδίως του χρυσού και του πετρελαίου, καθώς επίσης με τη Γερμανία να σχεδιάζει την έξοδο της από την Ευρωζώνη (ανάλυση μας), η Δανία φαίνεται να αντιμετωπίζει μία έκρηξη της φούσκας ακινήτων – η οποία, ως συνήθως, συνοδεύεται από μία τραπεζική κρίση (όπως η Ολλανδία).

Ειδικότερα, λόγω των «ενυπόθηκων δανείων εξόφλησης μόνο τόκων», ένα μοντέλο με τη βοήθεια του οποίου διατηρήθηκαν τα ενυπόθηκα δάνεια σε φθηνά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αυξήθηκαν τρομακτικά τα ιδιωτικά χρέη – στο 322% του διαθέσιμου εισοδήματος (εκτίμηση της S&P).

Από το 2003 οι δανέζικες τράπεζες παροχής δανείων για την απόκτηση ακινήτων, προσφέρουν στους δανειζόμενους τη δυνατότητα καθυστέρησης της εξόφλησης κεφαλαίου έως το τέλος του κάθε χρόνου. Τα δάνεια αυτά αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος (57%) των συνολικών – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταργηθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Στόχος λοιπόν της Δανίας είναι ο σταδιακός περιορισμός τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην οικονομία της - ενώ αυτού του είδους τα δάνεια απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες (πηγή: ΔΝΤ).

Εν τούτοις, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2008 – οπότε «κάηκαν» πολλά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η μετατροπή των κανονικών δανείων, σε δάνεια «μηδενικού τόκου».

Περαιτέρω, η Δανία είναι μία από τις λίγες εναπομείναντες ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση 3Α – γεγονός που διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου της πολύ χαμηλά. Εν τούτοις, οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου της, ο οποίος παρέχει ενυπόθηκα δάνεια, αυξήθηκαν μέσα σε μόλις έξι μήνες κατά 51% - στα 250 εκ. €.

Ο συνολικός όγκος όμως των πιθανών επισφαλειών είναι της τάξης των 380 δις € - όταν το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει τα 240 δις €. Αποτελούν επομένως το 158% του ΑΕΠ, με τους κινδύνους να αυξάνονται, όσο επιταχύνεται η πτώση των τιμών των ακινήτων – μία καθόλου καλή προοπτική για τη χώρα.

Όπως τεκμηριώνεται λοιπόν, δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η Δανία έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Διαφωνώ με το συμπέρασμα, διότι η δαν.κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ.Η μεγαλύτερη αγορά της Δανίας είναι η Γερμανία, στην οποία εξάγει ημικατεργασμένα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, μολονότι το εργατικό κόστος της Δανίας είναι υψηλότερο από εκείνο της Γερμανίας. Το πρόβλημα το προκάλεσαν οι τράπεζες με τους πολιτικούς. Αφενός οι τράπεζες κερδίζουν περισσότερα από τους τόκους αφού επιμηκύνεται η διάρκεια των δανείων, και αφετέρου οι πολιτικοί συμφώνησαν με τη ρύθμιση αυτή διότι γνωρίζοντας ότι η δανέζικη κοινωνία είναι μια από τις πιο καταναλωτικές, ήξεραν ότι τα λεφτά αυτά θα έπεφταν στην αγορά καιέτσι θα πετύχεναν αφενός,τη στήριξη των θέσεων εργασίας και αφετέρου,τις μειώσεις των ανέργων και των επιδομάτων ανεργίας.Παρά την αντίθετη γνώμη πολλών οικονομικών κύκλων υιοθετήθηκε ο σχετικός νόμος.Δεν φταίει η Γερμανία και το ευρώ για το πρόβλημα της Δανίας αλλά η αρπακτική πολιτική των τραπεζών και η απουσία χρηστής διαχείρισης. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]