Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Forbes: Λάθος ανάλογο της Lehman Brothers, από το Eurogroup

Με την λανθασμένη απόφαση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και άναψε το φιτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συγκρίνει τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο, ο αρθρογράφος του Forbes Eamon Fingleton.

“Όλοι συμφωνούν ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson, χειρίστηκε λάθος την υπόθεση της Lehamn το 2009, ωστόσο είχε δικαιολογία. Είχε πανικοβληθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις και δεν είχε χρόνο για να σκεφτεί δεύτερη φορά. Στην ίδια θέση βρέθηκαν οι -καθοδηγούμενοι από τη Γερμανία- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,ψάχνοντας λύση για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Με μια διαφορά. Ενώ είχαν χρόνια για να σκεφτούν και είχαν και την εμπειρία από την διάσωση της Ελλάδας, έκαναν την χειρότερη και πιο ανεύθυνη επιλογή όσον αφορά της τράπεζες από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα” σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο Fingleton κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι αποδυνάμωσαν τον βασικό πυλώνα της ισχύος των τραπεζών, ο οποίος είναι η ασφάλεια των καταθέσεων. Καταθέτες που είχαν χρήματα στις τράπεζες, τα βλέπουν να “κουρεύονται” κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις (φυγή καταθέσεων) στις τράπεζες όλης της ΕΕ και όχι μόνο στις τράπεζες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

“Ας μιλήσουμε απλά. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη την έχει η Γερμανία, που με την επιμονή της στις πολιτικές λιτότητας στρέφει το μαχαίρι στις πληγές των χωρών που έχουν πρόβλημα” σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πιέζει τους Γερμανούς να χαλαρώσουν λίγο τα προγράμματα περικοπών, που έχουν επιβάλλει στην Ευρωζώνη.

Ο Fingleton, καταλήγει κάνοντας έκκληση στον Ομπάμα να επέμβει και ουσιαστικά να τραβήξει το αυτί της Μέρκελ.

“Είναι η ώρα να κάνει το Call στη μπλόφα της Μέρκελ” σημειώνει χαρακτηριστικά.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]