Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απρόβλεπτο το ευρώ, από απρόβλεπτους ευρωπαίους πολιτικούς

Όπως αναμενόταν η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει αναίμακτα για την Ευρωζώνη και τα πρώτα δείγματα γραφής ήρθαν από την Ασία κατά το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων. Σαν πρώτη αντίδραση το ευρώ έχασε 1.11% έναντι του δολαρίου ενώ σημείωσε πτώση και κατά 0.8% έναντι του ελβετικού φράγκου. Ασφαλώς οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένονται με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας.

Paul Krugman: Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ενδέχεται να προκαλέσει τσουνάμι
Τον κίνδυνο για τσουνάμι αντιδράσεων στην Ευρώπη με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου επισημαίνει ο οικονομολόγος Πολ Kρούγκμαν σε σχόλιο του στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times. Ο Κρούγκμαν παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει την απόφαση του Eurogroup.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το κούρεμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ξένες καταθέσεις. Το κούρεμα των μικρών εγχώριων καταθέσεων είναι λίγο μικρότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό», επισημαίνει.

Η σημερινή ημέρα και όσες ακολουθήσουν αμέσως μετά θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, σχολίασε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Bill Gross: Προτρέπει τους επενδυτές να «πουλήσουν τώρα το ευρώ»

Ενδεικτική η εκτίμηση του κ. Joachim Fels, επικεφαλής οικονομολόγου της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο κ. Fels, σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας, τονίζει πως το «κούρεμα» στις καταθέσεις είναι «ένα ανησυχητικό προηγούμενο, με πιθανές συστημικές επιπτώσεις, εφόσον οι επενδυτές/καταθέτες σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θεωρήσουν πως θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης στο μέλλον»!
Μάλιστα, επισημαίνει ιδιαίτερα πως η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η Ιταλία δεν έχει κυβέρνηση, η Ισπανία βρίσκεται σε επικίνδυνη ισορροπία και η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους όρους της δικιάς της διάσωσης, με ανάλογο πολιτικό κόστος…

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η παρέμβαση του Bill Gross, του επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας σε ομόλογα παγκοσμίως, της Pacific Investment Management Co. Ο κ. Gross γράφει στο Twitter ότι η αγωνία για την Κύπρο επαναφέρει το ρίσκο στην ευρωζώνη, καταλήγει δε με την προτροπή προς τους επενδυτές να «πουλήσουν τώρα το ευρώ» (σ.σ.: “Sell euro as well” …)

Τέλος, και ο κ. Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, γράφει προς τους πελάτες της τράπεζας πως η απόφαση των Ευρωπαίων για την Κύπρο «οδηγεί ξανά την Ευρώπη σε αχαρτογράφητες περιοχές»…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]