Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Άρρωστος μια βδομάδα με διακονητές Αγγέλους και Αγίους»…


Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός, το οποίο συνέβη στον ίδιο.
«Κάποτε, όταν ήμουν στον Τίμιο Σταυρό, αρρώστησα βαριά. Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο. Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα.

Δεν είχαν καμμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα, μου ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως. Περίμενα τον Κύριο να μου πάρει την ψυχή και να την οδηγήσει στο έλεος της ευσπλαγχνίας Του.

Ούτε ένα τσάι δεν μπορούσα να φτιάξω, ούτε τη σόμπα να ανάψω, ούτε νερό να πιώ είχα. Η ζωή μου ήταν αφημένη στο έλεος τού Θεού. Έλεγα: 

«Ιδού Κύριε, εις το έλεος Σου ελπίζω. Mη με εγκαταλείψεις!»

Ύστερα από λίγη προσευχή που με πολύ κόπο ψέλλισα, είδα να εμφανίζονται στο κελλί μου μέσα άγγελοι και άγιοι, απεσταλμένοι τού Θεού. Ταχύ με προκατάλαβε η Χάρη τού Θεού. Ευχαριστούσα και δοξολογούσα τον Σωτήρα μου. Δάκρυσα. Ένας από τους αγγέλους φρόντιζε για τη σόμπα, άλλος ετοίμαζε φαγητό ζεστό, φέρνανε και ευωδιαστά ψωμιά. Βρέθηκα στον Παράδεισο. Οι άγιοι άρχισαν να με στηρίζουν με λόγους παρηγορίας και με παρακλήσεις. Και μόνο η θέα τους με ξεκούραζε, με ενίσχυε και μου έδινε ελπίδα. Καθίσανε μαζί μου ώσπου έγινα καλά και μπορούσα να οικονομήσω τον εαυτό μου. Μετά φύγανε. Μία βδομάδα καθίσανε. Όταν μετά από καιρό σηκώθηκα βγήκα από το κελί και κοίταξα γύρω τη φύση με διαφορετικό βλέμμα. Όλα έλαμπαν μέσα στο άκτιστο φώς της χάρης τού Αγίου Πνεύματος.

Δεν ήμουν άξιος, αλλά η άπειρη αγαθότητα τού Θεού και η αγάπη Του εκδηλώθηκαν με αυτό τον τρόπο. Πάντως ένοιωθα τόση χάρη να με πληρώνει εσωτερικά που έλεγα: 

«Φτάνει Θεέ μου, δεν αντέχω άλλο. Θα σκάσω. Ή πάρε με κοντά Σου ή λιγόστεψε τη χάρη που μού έδωσες. Αν τόση χάρη μου δίνεις τώρα, φαντάζομαι στον Παράδεισο τι θα γίνεται».



Σημείωση ιστολογίου

Πιστεύουμε ότι η αφήγηση αυτή του Γέροντα Παϊσίου προσφέρεται για πάνω από μία ανάγνωση. Mπορεί ο καθένας να σκεφτεί και να νιώσει διάφορα πράγματα διαβάζοντάς την, ανάλογα με τα βιώματά του. Αλλά αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, παλεύει μέσα σε μια "μονάδα εντατικής θεραπείας" με γιατρούς ξένους, οι οποίοι διαθέτουν εφιαλτικό επαγγελματικό ιστορικό, τότε ίσως αξίζει αυτή η αφήγηση μια δεύτερη, πιο εστιασμένη ανάγνωση. Και σκέψη βαθιά. Aπό εκείνο το είδος που μας λείπει από καιρό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Δεν θέλω να πάω κόντρα σε αυτούς που τον θεωρούν Άγιο, αλλά φίλοι μου αφού ήταν σε τέτοια άσχημη κατάσταση και σε τέτοια ηλικία, σκεφτόταν και παρακαλούσε τον θεό να τον βοηθήσει, η θα έπρεπε να σκεφτόταν ότι ήρθε η ώρα να πάει κοντά του.
    Και όταν έγινε καλά του φώναξε, φτάνει Θεέ μου δεν αντέχω άλλο θα σκάσω, από τι από την χάρη; Τότε γιατί παρακαλούσε;
    Όλα καλά και Άγια, μα λίγο μυαλό δεν βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το λες. Το δικό σου το μυαλό, μάλλον επειδή περισσεύει, κάτι έχασε στο δρόμο. Ρε σεις, γιατί τρέχετε σαν λυσσασμένοι όπου βρείτε ένα κείμενο για την ορθοδοξία; Δεν καταλαβαίνεται ότι όχι μόνο σας παίρνουμε χαμπάρι, αλλά λειτουργείτε ανάδρομα σε σχέση με τις επιδιώξεις σας;

      Διαγραφή
    2. Πόσο κοντά μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος ακόμα και άγιος μπροστά στον φωτοδότη Θεό χωρίς να θαμπωθεί; Και οι άγιοι, άνθρωποι είναι άρα ατελείς και αμαρτωλοί. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένωση σου με τον Θεό τόσο περισσότερο μπορείς να τον χωρέσεις μέσα σου. Ο Απόστολος Παύλος πριν διδαχθεί τον χριστιανισμό υπήρξε διώκτης του Χριστού δηλαδή μακράν του Θεού. Γι' αυτό, και στην πορεία του προς την Δαμασκό όταν είδε τον Χριστό, δεν άντεξε την θεϊκή του δόξα και τυφλώθηκε. Δεν ήταν ακόμα έτοιμος γι'αυτό. Άλλοι άγιοι μπορούν να αντέξουν την θεϊκή δόξα περισσότερο, άλλοι λιγότερο.

      Διαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ "ΣΦΗΝΑΚΙ" ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΡΗΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε ανθρωποι, μια εμπυρετος καταστασις σε ατομο εν νηστεια και καταβεβλημενο απο το ξενυχτι, ειναι οτι χρειαζεται να διεγερθουν εγκεφαλικες περιοχες (στον υποθαλαμο-αμυγδαλη-κροταφικο λοβο) ωστε να βλεπει κανεις οτι θελει (κυτταξτε το λημμα: Κροταφικες επιληψιες ή temporal lobe epilepsies), παπαδες,οραματα, αγιους, διαβολους και τριβολους. Τιποτα απο αυτα δεν εχει αντικειμενικη υποσταση. Δεν μπορειτε δηλαδη αυτο να το καταλαβετε? Το τι υπαρχει με το τι νομιζουμε πως υπαρχει απεχει παρασαγγας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασικό γράψιμο ανθρώπου "εις εμπύρετον κατάστασιν". Θα τον συμβούλευα να αναλογιστεί σε ποια κατάντια μας έφερε η περισσή "νηφαλιότης" της κοσμικής πολιτικής λογικής.

      Διαγραφή
    2. Ανθρωπε μου βλεπουμε πολλους καθε χρονο με παραληρηματα στο νοσοκομειο. Αν ερθει καποιος ανιρωπος και μου πει οτι ειδε οραματα και τον διακονουσαν αγγελοι θα τον εστελνα κατ΄ευθειαν στο ψυχιατρικο τμημα και σε διαβεβαιω μετα απο αγωγή δεν θα εβλεπε τιποτα. Δεν καταλαβαινεις πως οτι δεν δυναται να αποδειχθει ειναι φενακη ?????? Τωρα βεβαια εισαι ελευθερος να παραμυθιαζεσαι.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμε 8,24 της 24.3.13 (δεν ξέρω αν το δεις, εγώ τώρα είδα το θέμα) οι άνθρωποι δεν είναι αγέλη, υπάρχει ατομική ανάπτυξη και πρόοδος, που σημαίνει -αν δε το κατάλαβες- αν όποιος έλεγε κάτι ασυνήθιστο στα δικά σου αφτάκια τον εξομοίωνες, άνευ ετέρου με ψυχοπαθή και του έκανες αγωγή, ώστε να γίνει όπως νομίζεις εσύ, δε διαφέρεις καθόλου από αυτούς που στέλνουν ανθρώπους σε στρατόπεδα συμμόρφωσης.Είθε να μη το υποστείς εσύ (να σου θυμίσω ¨"την αρχή του αντιπεπονθότος" κατά τον Πλάτωνα γιατί αν σου έλεγα μάχαιρα έδωσες μάχαιρα θα λάβεις"πάλι εμπλοκή θα πάθαινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]