Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία συζητάει για στρατιωτικές διευκολύνσεις και συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου

Μόλις πριν από λίγο το Mega δικαίωσε αυτά που σας μεταδώσαμε αποκλειστικά εχθές. Η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην ύπαρξη στρατιωτικής βασης στην Κύπρο (ναυτικής συγκεκριμένα), η οποία μπορεί να ξεκινήσει μέσω σταθμών ανεφοδιασμού για τα πλοία και τα αεροσκάφη της!

Επίσης στο τραπέζι πέφτει το ποσοστό συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου (αέριο – υδρογονάνθρακες – πετρέλαιο) σε λογικό ποσοστό πάντως, κάτω από το 25% που θα απαιτούσε μία τριμερής συμφωνία.

Μην υποτιμάτε τις συναντήσεις Ομπάμα – Νετανιάχου και την πρόσκληση Πούτιν στον Νετανιάχου αυτές τις ημέρες. Είναι οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν τις επίσημες συμφωνίες μέσω των εταιρειών τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες (που επιβεβαίωσε πριν από λίγο και βουλευτής της Δούμας στον Γ. Λιλλήκα) μπορεί να δομηθεί ένα σχέδιο που όμως θα συναντήσει τις λυσσαλέες αντιδράσεις Γερμανίας – Τουρκίας, οι οποίες όμως σε μία τέτοια εξέλιξη θα έχουν πλέον μπροστά τους την "ρώσικη αρκούδα"...

Σαρρής: Θα μείνουμε στη Μόσχα για όσο χρειαστεί

Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.
Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.
Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Kyrie Proedre Anastasiadh xairete kai ygeiainete,
    Akouste me parte kai ta 16 disekammyria apo th Rwssia gia na swtheite mia kai kalh apo aftous tous agglogermanarades!!!
    Kai gia na exete xrhmata, eleftheria, kai asfaleia symmaxiste me thn Rwssia se ola ta epipeda kai valte tous Gennaious Rwssous na diwksoun tous atimous egglezous, afstralous, amerikanous, alla kai germanarades apo thn Kypro ! O THEOS MAZI SAS :) + ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]