Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος - Και τώρα τι;

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, κι ενώ το «όχι» των Κυπρίων είναι πλέον γεγονός, θα μπορούσε κανείς να πει τα εξής για όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα.
1. Ο Σόιμπλε, έχει ένα και μόνο δίκιο σε όλη την υπόθεση. Ότι το κυπριακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. Όταν οι τράπεζες είναι 8 φορές πάνω από το κυπριακό ΑΕΠ, τότε κάτι λάθος πάει. Είναι σαν να είχαν οι ελληνικές τράπεζες πάνω από 1,5 τρις ευρώ ενεργητικό. Ωστόσο, τα λάθη του Σόιμπλε είναι στο γεγονός ότι πάει να διορθώσει το μη βιώσιμο μοντέλο με ένα έγκλημα. Και το έγκλημα αυτό το κάνει για να εξυπηρετήσει ασφαλώς τα γερμανικά συμφέροντα.
2. Καταλυτικό ρόλο στο «όχι» των Κύπριων έπαιξε η Ρωσία και η παρέμβαση Μεντβέντεφ που είπε ότι θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο καλύτερος σύμμαχος της Μεγαλονήσου δεν ήταν καν η Ελλάδα. Ο ρωσικός παράγοντας ήταν ο οποίος σε πολιτικό επίπεδο στήριξε όλους τους αγώνες που έκανε η Λευκωσία για το Κυπριακό. Ο φόβος της απώλειας του συμμάχου συνέβαλε στο ηχηρό «όχι».
3. Όποιες κι αν ήταν οι διαφορές στην Κύπρο, οι βουλευτές τελικά είχαν… εύκολο έργο. Το «όχι» ήταν μονόδρομος καθώς το σχέδιο για κούρεμα ουσιαστικά τους οδηγούσε στον αφανισμό, οπότε η επιλογή ήταν μία: «Όχι» και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Διότι δε μπορούσαν να συναινέσουν στην απώλεια σημαντικών ποσών από καταθέσεις και στο τέλος στην άνευ όρων παράδοση των υδρογονανθράκων.
4. Είναι ουσιαστικά το πρώτο ξεκάθαρο «όχι» στον γερμανικό οικονομικό ιμπεριαλισμό. Η πρώτη αντίδραση ήταν στην Ιταλία με την ψήφιση του… Γκρίλο και γενικά των αντιγερμανικών δυνάμεων, αλλά η Κύπρος είπε χωρίς περιστροφές ότι δεν πάει άλλο με τον εκβιασμό.
5.  Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα που κάνουν όλοι. Οι απαντήσεις είναι δύο: Είτε θα οδηγηθεί η Κύπρος στη χρεοκοπία, θα υπάρξει ντόμινο σε άλλες αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Είτε θα βρεθεί κάποιο άλλο σχέδιο σωτηρίας των κυπριακών τραπεζών.
6. Ποιο πιθανό είναι, πάντως, το σενάριο των ανεξέλεγκτων αναταράξεων στην Ευρωζώνη, ακόμη κι αν βρεθεί ένα πρόσκαιρο σχέδιο σωτηρίας. Αν η Γερμανία επιμείνει στη σκληρή γραμμή και στους εκβιασμούς, τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή. Ποιος λέει π.χ. ότι θα είναι όλα ομαλά και δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν ζητήσουν από την Ελλάδα νέα μέτρα;
7.  Ίσως, λένε κάποιοι, χρειαζόταν πιο νωρίς να γίνει μια χώρα «Κούγκι». Να βάλει φωτιά και να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Είναι η Κύπρος το… Κούγκι; Μπορεί. Όμως, αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν πάει άλλο με τη Γερμανία. Το έχουν καταλάβει πλέον όλοι πως δεν «τραβά» μια ευρωζώνη υπ’ αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό είναι ίσως πιο κοντά από ποτέ το σενάριο της διάλυσης της ευρωζώνης. Και τότε, χαμένες δε θα είναι μόνο οι μικρές χώρες. Θα είναι και η Γερμανία αφού πλέον δε θα έχει πρόθυμους καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα της.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]