Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κύπρος καταρρέει - Κύπριοι προς Ρώσους: «Αδέλφια μη μας προδώσετε»

Τεράστιες πινακίδες με την ρωσική σημαία εμφανίστηκαν στους δρόμους της Κύπρου, με την παράκληση «не предайте нас братья» (Αδέλφια μη μας προδώσετε).
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Ρώσοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τη Κύπρο καθώς είδαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες να εξαφανίζονται από το κούρεμα στη Τράπεζα Κύπρου και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.
Οι περισσότεροι Ρώσοι ζουν στη Λεμεσό, η οποία παρομοιάζεται ως «μικρή Μόσχα», έχοντας ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό, ρωσική εκκλησία και υπηρεσίες για Ρώσους που τους κάνουν να νιώθουν σαν το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο με τις Τράπεζες να παραμένουν κλειστές και σήμερα.
Η αγορά στεγνώνει από ρευστό ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης, μιας και κανείς προμηθευτής δεν δέχεται επιταγές από τους εμπόρους, παρά μόνο μετρητά.

Από νωρίς το πρωί οι Κύπριοι πολίτες σπεύδουν στα υποκαταστήματα των Τραπεζών περιμένοντας ότι θα έχουν ανοίξει. Μάταια όμως καθώς για μια ακόμη ημέρα βρίσκουν κατεβασμένα ρολά.
Το σίριαλ ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, έστω και με περιορισμούς. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αρνήθηκε αρχικά να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, λόγο πριν τις επτά όμως διέρρευσε, ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά σήμερα, με εξαίρεση Λαϊκή και Κύπρου που θα ανοίξουν την Παρασκευή.
Την Δευτέρα το βράδυ, διαδόθηκε η φήμη στη Μεγαλόνησο ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε έτοιμη ανακοίνωση, που προανήγγειλε για την Τρίτη το άνοιγμα των τραπεζών χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε ποτέ στο site της Τράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Νήσου κ. Πανίκος Δημητριάδης είχε ήδη ενηνμερώσει για την απόφασή του τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκείνος πανικοβλήθηκε. Ανοικτές τράπεζες χωρίς κανένα περιορισμό ισοδυναμούσε στα αυτιά του με την τέλεια καταιγίδα, τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα bankrun.
Σύμφωνα με κύκλους της Κυπριακής προεδρίας, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν «γαλλικά», με τον πρόεδρο να καταλογίζει στο Διοικητή ότι παίρνει το ρίσκο, να σκάσουν άλλες τράπεζες πέραν των δύο μεγάλων.
Για να μπαλώσουν τα πράγματα, πηγές και των δύο πλευρών προσπαθούσαν με διαρροές να πείσουν τους πολίτες, πως η αναβολή του ανοίγματος οφείλεται σε διαφωνία ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Η κατάσταση στο νησί επιδεινώνεται συνεχώς με τους πολίτες να αδυνατούν πλέον να πάρουν ακόμα και τα απαραίτητα. Εξάλλου είναι δεδομένο πως την ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, όποιος και αν είναι ο περιορισμός , οι πολίτες θα σπεύσουν να σηκώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]