Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μονή Κύκκου κατά Ελληνικής Δημοκρατίας


Η Μονή Κύκκου μας παραχώρησε οικόπεδο και η κυβέρνηση το έβγαλε στο σφυρί!


  • Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας ζήτησε και έλαβε η Μονή Κύκκου από το Δικαστήριο της Λευκωσίας.
  • Ποιος φωστήρας του ΥΠΕΞ έβαλε στον κατάλογο ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τη μονή στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια για συγκεκριμένο σκοπό και όχι για ξεπούλημα;

Η Μονή Κύκκου, μια από τις πλουσιότερες, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να απαγορευθεί (όπως και έγινε με το προσωρινό διάταγμα που εκδόθηκε) η πώληση ακινήτου οκτώ στρεμμάτων, το οποίο η Μονή Κύκκου είχε μεταβιβάσει στο Ελληνικό κράτος το 1999 για τους σκοπούς ανέγερσης κτιρίου για την Ελληνική πρεσβεία και την κατοικία του εκάστοτε Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία.

Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκε, επειδή το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου) καλεί ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές για το ακίνητο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» η Μονή Κύκκου είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 1998 να παραχωρήσει οκτώ στρέμματα απέναντι από το Μετόχι της στην Έγκωμη επί της οδού Αγίου Προκοπίου. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας.

Τα τέσσερα από τα οκτώ στρέμματα παραχωρήθηκαν δωρεάν και τα άλλα στο μισό της τότε εκτιμημένης αξίας τους.

Οι διεκδικήσεις της Μονής Κύκκου τοποθετούνται σε κλίμακα μεγαλύτερη των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκτιμημένη αξία των τεσσάρων στρεμμάτων το 1999 ήταν 250.000 λίρες Κύπρου το στρέμμα, δηλαδή περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα γης. Τα τέσσερα στρέμματα μεταβιβάστηκαν ως ένα ακίνητο έναντι 500.000 λιρών Κύπρου.

Η Μονή Κύκκου είχε θέσει και χρονοδιάγραμμα στο ελληνικό κράτος, αν εντός δέκα ετών το έργο της ανέγερσης πρεσβείας και κατοικίας εγκαταλειπόταν, η γη να επιστραφεί και η Μονή ήταν υποχρεωμένη να δώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 500.000 λίρες Κύπρου.

Αν και στο Κτηματολόγιο Λευκωσίας ο τίτλος μεταβίβασης «είναι καθαρός, χωρίς κανένα όρο», ο δικηγόρος της Μονής Κωνσταντίνος Βελάρης ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο όρος υπάρχει σε σχετική αλληλογραφία.

Σε ερώτηση, γιατί η Μονή δεν ενεργοποίησε τον όρο το 2009, ο κ. Βελάρης είπε ότι η Αθήνα είχε πει ότι το έργο θα καθυστερήσει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, ανέφερε ότι από το καλοκαίρι είχε στείλει επιστολές στην Ελληνική πρεσβεία και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς όμως, όπως υποστήριξε, να υπάρξει ανταπόκριση.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ένσταση στις 5 Απριλίου, αλλά ο κ. Βελάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένσταση θα απορριφθεί και ότι το Δικαστήριο θα προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι τα γραφεία της πρεσβείας της Ελλάδος στεγάζονται σε οίκημα, το οποίο ενοικιάζεται από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης.

Ανιχνεύσεις


Σχόλιο ιστολογίου: Κάποιοι λένε πως "το δώρο δεν δωρίζεται"... Στην Ελλάδα του Σαμαρά, του Στουρνάρα και των λοιπών ελληνόφωνων και ελληνόνυμων ανθυποκυβερνώντων, ζήσαμε να δούμε πως "το δώρο... πωλείται"!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]