Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρασβούργο: Kαταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας


Τρεις καταδίκες σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Με απόφαση του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, στην περίπτωση των Χασάν Αλί Μπαγιάρ και Γκιουρμπούζ, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση επειδή είχαν δημοσιεύσει στις 25 Μαρτίου 2004 δύο άρθρα σχετικά με την δραστηριότητα του ΡΚΚ στην εφημερίδα τους.

Καταδικάζοντας, επιπλέον, την Τουρκία και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, το Δικαστήριο υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει από 7.800 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες για ηθική βλάβη και να πληρώσει 780 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης καταδίκασε ακόμη την Τουρκία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην περίπτωση της δημοσιογράφου και συγγραφέα Νεσιμπέ Ρουχάτ Μενγκί, που καταδικάσθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση και υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση, στα μέλη της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Ποινικό Κώδικα της Τουρκίας.

Η Μενγκί είχε δημοσιεύσει δύο επικριτικά για την επιτροπή αυτή άρθρα στην καθημερινή εφημερίδα Βατάν, με τα οποία είχε αναφερθεί στα αδικήματα που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών στην Τουρκία, στα εγκλήματα τιμής και στους καταναγκαστικούς γάμους κοριτσιών.

Η δίκη της χαρακτηρίσθηκε πολιτική και το ΕΔΑΔ, αποδεχόμενο τις αιτιάσεις της, καταδίκασε την Τουρκία και την υποχρέωσε να καταβάλλει 7.000 ευρώ στην Μενγκί για ηθική βλάβη, υπογραμμίζοντας, στην απόφαση του, ότι θα πρέπει να επιστραφεί και το ποσό που κατέβαλλε η συγγραφέας στα μέλη της επιτροπής.

Τέλος, με απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαίωσε τους εκπροσώπους της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (ISCI) και της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), που είχαν προσφύγει κατά της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την βία που είχαν ασκήσει εναντίον των τούρκων εργαζομένων οι αστυνομικές αρχές, στη διάρκεια της διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά του 2008.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι, η τουρκική αστυνομία, είχε ψεκάσει με χημικά και νερό υπό πίεση τα μέλη των συνδικάτων και είχε ρίξει μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων και χρωμάτων εναντίον τους.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την υποχρέωσε να καταβάλλει από 1.000 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες, για ηθική βλάβη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]