Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ξύνεται στην... ρώσικη γκλίτσα


Έντονο επεισόδιο Ρωσίας Τουρκίας πίσω από την προσγείωση του Συριακού αεροσκάφους. Προς θερμό επεισόδιο;

Ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό μετέφερε το συριακό πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο υποχρεώθηκε αργά την Τετάρτη σε προσγείωση στην Αγκυρα, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, το πολεμικό υλικό θα είχε ως τελικό αποδέκτη το υπουργείο Αμυνας της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μέρους του φορτίου του αεροσκάφους, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχας – Δαμασκού.

Αντιδράσεις Ρωσίας

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε το επεισόδιο με το συριακό επιβατικό
αεροσκάφος το οποίο υποχρεώθηκε από τουρκικά μαχητικά να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Αγκυρας προκειμένου να γίνουν έρευνες, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ρώσων πολιτών που επέβαιναν στο αεροπλάνο, επειδή χρησιμοποίησε μαχητικά προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Δαμασκός έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες περί ύποπτου φορτίου, με τη Συρία να κατηγορεί την Αγκυρα για «αεροπειρατεία η οποία αντιβαίνει των ισχυόντων κανονισμών της Πολιτικής Αεροπορίας».

Λίγο πριν την αναγκαστική προσγείωση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε για τις 3 Δεκεμβρίου επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στην Αγκυρα, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Το Airbus A320 της Syrian Air που είχε προορισμό της Συρία και στο οποίο επέβαιναν 30 επιβάτες αναχαιτίστηκε χθες το βράδυ από δύο τουρκικά μαχητικά τα οποία το συνόδευσαν στο αεροδρόμιο Εσένμποα της Αγκυρας, όπου και πραγματοποιήθηκαν έρευνες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι παράνομο και «ανάρμοστο» φορτίο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρίσκεται στρατιωτικός εξοπλισμός για επικοινωνίες.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου για την έρευνα σε πολιτικά αεροπλάνα, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικά υλικά.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι αρχές της χώρας δεν γνώριζαν ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν ρώσοι επιβάτες. «Ο πιλότος του αεροσκάφους δεν μας ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών. Πληροφορηθήκαμε από την πρεσβεία της Ρωσίας ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες, λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «αμέσως μετά την προσγείωση, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τις ανάγκες των επιβατών. Οι αρχές ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι μπορούν να μεταβούν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αλλά μόνο ορισμένοι επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος».


Διαβάστε επίσης: "Τεντώνουν το σχοινί" επικίνδυνα και βάναυσα οι Τούρκοι, με Ρωσία και Συρία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]