Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πριβέ οι φετινές παρελάσεις

Χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα, αντίστοιχα τουλάχιστον της περσινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και υπό τη σκιά χιλιάδων αστυνομικών, και για πρώτη φορά και χιλιάδων στρατιωτών που έφεραν όπλα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις.
Πάντως, σε πάρα πολλές πόλεις, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με τις επίσημες παρελάσεις, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Κύρια συνθήματά τους, εκτός της εναντίωσης στην πολιτική της λιτότητας και της τρόϊκας, ήταν κατά των νεοναζί. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο Περιστέρι, μαθητές παρέλασαν με περιβραχιόνια με τον αγκυλωτό σταυρό διαγραμμένο.


Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, με την παρουσία του κόσμου να είναι μικρή. Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν την παρέλαση, όταν δύο γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.
Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μία μαθήτρια παρέλασε ξυπόλυτη.
Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Επίσης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια.
Ολόκληρη η περιοχή του Συντάγματος είχε αποκλειστεί , με τους θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση μόνο στο σημείο εκκίνησής της στο Ζάππειο και από το ύψος της Πανεπιστημίου.


Στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σε ακτίνα δεκάδων μέτρων γύρω από την εξέδρα των επισήμων είχε δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη», ενώ ακριβώς απέναντι είχε παραταχθεί άγημα του Στρατού.
Επί ποδός στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκονταν περίπου 2.000 αστυνομικοί. ενώ αυστηρή ήταν η επιτήρηση τόσο από αέρος με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και από θαλάσσης με σκάφη του Λιμενικού.
Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν μερίδα συγκεντρωμένων, μεταξύ τους μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να παρελάσει στην παραλιακή οδό.
Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις νεαρών με άνδρες των ΜΑΤ. Στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων και τελικά η πορεία έγινε στη Βασ. Όλγας.
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν και πριν την έναρξη της παρέλασης να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων και να φωνάξουν συνθήματα. Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν και τους περιόρισαν σε σημείο κοντά στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Διαμαρτυρία την ώρα της παρέλασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».


Στο Περιστέρι Αττικής, κανένας από τους μαθητές που παρέλασαν δεν γύρισε το κεφάλι στην πλευρά της εξέδρας..
Μαθητής μούτζωσε τους επισήμους, ενώ ένας άλλος παρέλασε φορώντας περιβραχιόνιο με διαγραμμένη σβάστικα ως έκφραση αντίθεσης στο ναζισμό.
Και στο Ηράκλειο Κρήτης οι μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι στην πλευρά της εξέδρας ενώ μαθητές του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού ύψωσαν τη γροθιά τους, την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επίσημους. Σε πλακάτ που κρατούσε πολίτης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, αναγραφόταν: «Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας».
Στην Τρίπολη, μέλη του Εργατικού Κέντρου και του Αντιφασιστικού Μετώπου Αρκαδίας είχαν αναρτήσει πανώ και φώναζαν συνθήματα. Το Αντιφασιστικό Μέτωπο προσπάθησε να παρελάσει αλλά απωθήθηκε από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων.
Στην Καλαμάτα ομάδα πολιτών παρήλασε μετά ,όμως την αποχώρηση των επισήμων.
Χωρίς εξέδρα επισήμων έγινε η παρέλαση στην Κόρινθο ,ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης,στην Πάτρα ,στο Αγρίνιο και στα Χανιά.
Στη Λάρισα, οπαδοί του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν αναρτήσει πανό,και φώναζαν συνθήματα, ενώ κάποιοι από τους παρελαύνοντες μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους.
Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με μαύρες κορδέλες στα υψωμένα σε γροθιά χέρια τους διαμαρτυρόμενοι για την επένδυση χρυσού στην περιοχή τους και στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του δήμου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε κατάληψη επί μία ώρα, του δρόμου, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Στο Ναύπλιο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ ανήρτησε πανό στο βράχο της Ακροναυπλίας, που έγραφε «Όχι στα μέτρα, όχι στο φασισμό»και έκαναν πορεία μέχρι τον χώρο της παρέλασης.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας ,κυρίως στα δυτικά και βόρεια οι παρελάσεις ματαιώθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]