Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεκίνησε ο μεγάλος πόλεμος; (ανανέωση 2η)


Oι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο στρατός της χώρας έχει βάλει εναντίον στόχων μέσα στη γειτονική Συρία αφού μια οβίδα προερχόμενη από τη Συρία χτύπησε στόχο στο εσωτερικό της Τουρκίας και σκότωσε πέντε Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι τουρκικές δυνάμεις έβαλλαν εναντίον "τμημάτων της συριακής επικράτειας τα οποία εντοπίστηκαν μέσω ραντάρ".

Νωρίτερα χθες (3/10) μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο τουρκικό χωριό Ακτσακλέ από μια οβίδα που εκτοξεύθηκε από τη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού, "η Τουρκία ποτέ δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις από το συριακό καθεστώς εναντίον της εθνικής ασφάλειάς μας".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και τους υπουργούς εξωτερικών πολλών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το περιστατικό.

Ο Μπαν Κι-Μουν προέτρεψε αργότερα τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις που ξέσπασαν εδώ και 19 μήνες στη Συρία βλάπτουν όλο και περισσότερο άλλες χώρες της περιοχής.

Η δήλωση από το γραφείο του Ερντογάν αναφέρει επίσης ότι ο Νταβούτογλου είχε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι επείγει μια έκτακτη συνεδρίαση των μελών του ΝΑΤΟ.

Φέρεται ότι ορίστηκε σύσκεψη των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της 03/10.

Στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ήταν «εξοργισμένη» για τον βομβαρδισμό της Τουρκίας από τη Συρία.

"Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τις απώλειες ζωής που έχουν προκύψει στην τουρκική πλευρά", πρόσθεσε η Κλίντον.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις να μην επιδιώξουν μια «πρόφαση» για στρατιωτική επέμβαση στις ήδη αιματηρές συγκρούσεις.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, έκανε επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση μεταξύ της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και της Συρίας.

Τα σχόλια του Γκατίλοφ έγιναν μετά την πρόσφατη επίκριση της Ρωσίας από τον Ερντογάν με αφορμή την παρεμπόδιση των προσπαθειών του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Σύριο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η στάση της Μόσχας επέτρεψε την συνέχιση των σφαγών στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά της βίας που μεταδόθηκε και στην Τουρκία λόγω των συγκρούσεων στη Συρία εδώ και 19 μήνες. 

To πρωί της 3ης Οκτωβρίου, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν μετά από τρεις μεγάλες εκρήξεις στο κέντρο του Χαλεπιού, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας για τις εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο Αleppo Palace Hotel. Ο υποτιθέμενoς στόχος ήταν η λέσχη αξιωματικών του στρατού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο.

Η κρατική τηλεόρασε μετέδωσε βίντεο που δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο ξενοδοχείο και στις καφετέριες γύρω από αυτό, καθώς και ένα μεγάλο κρατήρα στην πλατεία Al-Jabari του Χαλεπιού.

Θέλουν έγκριση για χερσαία επιχείρηση στη Συρία οι Τούρκοι

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη νύχτα εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδριάζει στις 10 το πρωί για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό χτύπησε τρεις φορές συριακές θέσεις. Το Reuters αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία πλήττει στόχους στην περιοχή Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων.

Κατά τα χτεσινά αντίποινα το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.

Τι αναφέρει ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση

Στην πρόταση που κατέθεσε ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας». Υπογραμμίζεται ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Σημειώνεται ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια» και τονίζεται ότι «έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.

Το άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Σε περιστάσεις εκτός από την κήρυξη πολέμου για τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται νόμιμο από το διεθνές δίκαιο και τις περιπτώσεις που ορίζουν είτε οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Τουρκία είτε οι κανόνες διεθνούς αβροφροσύνης, η αρμοδιότητα για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένες χώρες ή την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία ανήκει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αιφνίδια επίθεση σε περίοδο διακοπών της εθνοσυνέλευσης και καταστεί αναπόφευκτη η λήψη άμεσης απόφασης για χρήση των ενόπλων δυνάμεων, την απόφαση περί αποστολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».


Στήριξη ΝΑΤΟ στην Τουρκία

«Άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών» της Συρίας εις βάρος της Τουρκίας απαίτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίασή τους μετά την ανάφλεξη στα συροτουρκικά σύνορα.

Οι πρέσβεις των 28 μελών της Συμμαχίας στο ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αργά τη νύχτα μετά από αίτημα της Τουρκίας για να συζητήσουν το βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο με τη Συρία στον οποίο σκοτώθηκαν πέντε μέλη μίας οικογένειας -και στον οποίο η Τουρκία απάντησε με στρατιωτικά αντίποινα, που προκάλεσαν το θάνατο Σύρων στρατιωτών σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση. Σε κοινή τους δήλωση τα μέλη του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Δαμασκό και στηρίζουν την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΝΑΤΟ ανέφεραν: «Τα πυρά από τη Συρία συνιστούν πηγή τεράστιας ανησυχίας και καταδικάζονται έντονα από όλους του συμμάχους. Ζητούμε την άμεση διακοπή των επιθετικών πράξεων σε βάρος ενός συμμάχου και καλούμε το συριακό καθεστώς να παύσει την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Reuters, ο Τούρκος αντιπρόσωπος παρουσίασε στη συνάντηση τα περιστατικά (τόσο το συριακό πλήγμα όσο και τα τουρκικά αντίποινα) και οι περισσότεροι έδωσαν εύσημα στην τουρκική αυτοσυγκράτηση.

Η έκτακτη συνάντηση έγινε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων όταν ένα μέλος αισθάνεται ότι παραβιάζεται η εδαφική του κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους παριστάμενους, σύμφωνα με την πηγή, δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της συλλογικής αμυντικής αρχής -βάσει του οποίου επίθεση σε ένα μέλος λογίζεται ως επίθεση σε βάρος όλων των μελών.
 
Με πληροφορίες από RT News, Defence Talk , Βόρεια και Πρώτο Θέμα
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Έχω την εντύπωση ότι ξεκίνησε ο ΙΙΙ Παγκόσμιος πόλεμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΠΑΙΝΕ ΠΟΥΤΙΝ , ΕΜΠΑΙΝΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ξεκινανε τοπικες συρραξεις, μετα θα μπαινουν κι αλλες χωρες και θα μεγαλωνει ο κυκλος και στο τελος θα καταληξει στον καταστροφικοτερο Γ παγκοσμιο πολεμο.Καθοριστικος παραγων θα ειναι η επεμβαση της Ρωσιας και για μας η αρση της πρεσβειας μας στη Τουρκια.Το οτι τα γεγονοτα θα ξενινησουν απο τη Συρια εχει ειπωθει απο Αγιο γεροντα εδω και χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. αν κάνει χερσαία εισβολή στη Συρία τότε άρχισε ο γ παγκόσμιος...

      Διαγραφή
  4. Κων/νε να μας κρατας ενημερους και απο ξενα ειδησεογραφικα πρακτορεια γιατι το θεμα δεν παιζει στις ειδησεις και ειναι πολυ σοβαρο.Τα γεγονοτα καλπαζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Συρια ειναι ακριβως απεναντι απο τη Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι γιατί κατά 99% πιστεύω ότι την οβίδα εναντίον της Τουρκίας την έριξαν οι "επαναστάτες" και μάλιστα οι Τούρκοι που δραστηριοποιούνται εναντίον του Άσαντ στη Συρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ηρεμειστε παιδια τιποτα δε θα γινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ηρεμειστε πολεμιστες τιποτα δε προκειται να γινει αλλα αν γινει κατι εμεις θα ειμαστε αυτοι που θα σφαχτουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]