Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «λύκος» και ο Στουρνάρας


Τέτοιου είδους παιχνίδια θέλουν και πολύ επιδέξιους χειρισμούς. Γιατί αν η δουλειά «στραβώσει», τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην καταστροφή.

Γράφει ο Τειρεσίας


Μήπως ανεβάζει πολύ τον πήχη το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών; 

Μήπως τελικά η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο περιγράφεται, αλλά κατ' αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται το έδαφος για τα συμπληρωματικά, σκληρά, μέτρα, που θα κλείσουν το πακέτο των 11,5 δις ευρώ; 

Και μήπως, υπό άλλες συνθήκες, αυτά τα μέτρα δεν θα περνούσαν, ενώ τώρα θα γίνουν δεκτά με …ανακούφιση, για να μην «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα;


Τα ερωτήματα αυτό πλανώνται έντονα τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα στα δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής του Γιάννης Στουρνάρας, ένας φύσει ήρεμος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, «πλακώθηκε άσχημα» με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Όσοι γνωρίζουν τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αρνούνται  να πιστέψουν τη συγκεκριμένη πληροφορία, που παραπέμπει απευθείας σε «δράκο» και αναζητούν τους λόγους που δίνεται αυτή η εξήγηση στο γεγονός ότι οι συζητήσεις «στράβωσαν».

Και κάπως έτσι έρχονται στη μνήμη τους παλαιότερες, ανάλογες, περιπτώσεις, όταν προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών «μάλωναν» με τους ελεγκτές, αλλά στο τέλος έβρισκαν μια «χρυσή τομή», η οποία, σχεδόν πάντα, επίσης έμοιαζε να είναι πιο «φιλική» στα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς όμως να είναι. Όλοι όμως ήταν ικανοποιημένοι, γιατί βρέθηκε μια κάποια λύση και το «ναυάγιο» αποφεύχθηκε. Μήπως, λοιπόν, κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα;

Μπορεί, είναι η απάντηση. Υπάρχει όμως και μια προειδοποίηση, παράλληλα. Τέτοιου είδους παιχνίδια θέλουν και πολύ επιδέξιους χειρισμούς. Γιατί αν η δουλειά «στραβώσει», τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην καταστροφή ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτή. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μια σχετική προσωπική εμπειρία, την οποία θα μπορούσε να αναλύσει στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, αν οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν σε τόσο χάλια κατάσταση.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο ήταν που είχε οδηγήσει τις σχέσεις με την τρόικα σε μια ελεγχόμενη ένταση, η οποία, όμως, από κάποια στιγμή κι έπειτα, άρχισε να ξεφεύγει. Το αποτέλεσμα; Οι ελεγκτές αποχώρησαν για να επιστρέψουν μετά από μήνες, βρίσκοντας την οικονομία σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Κι αν το Σεπτέμβριο ζητούσαν «χ» μέτρα, παραμονές Χριστουγέννων ζητούσαν «χ» στη …νιοστή. Τα οποία έγιναν ασμένως δεκτά από την ελληνική πλευρά, η οποία αντιλήφθηκε ότι απειλούνταν με πλήρη κατάρρευση.

Γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Και ο «Πέτρος» φώναζε στους χωριανούς του «λύκος, λύκος», για να κάνει πλάκα, αλλά όταν τελικά εμφανίστηκε ο λύκος, κανείς δεν τον πίστεψε, με αποτέλεσμα να έχει το γνωστό τέλος. Ας ρίξουν μια ματιά στην εξαιρετικά διδακτική αυτή ιστορία στο υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί να τους χρειαστεί…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. O Πέτρος φώναζε "λύκος λύκος" για να κάνει πλάκα αλλά ο Στουρνάρας φωνάζει "λύκος λύκος" για να εξυπηρετηθούν κάποια παιδιά που παίζουν τυχερά παιχνίδια. Τους έμπασε όλους ο Γιωργάκης στο κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]