Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εφιάλτες: Ζουν ανάμεσά μας


Πριν από λίγο καιρό, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Υπ. Εξωτερικών, κορυφαίο στέλεχος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στο τόξο Ιονίου-Κρήτης.Αν όντως έχει δίκιο, γιατί τα ΕΛΠΕ εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο για συμμετοχή στις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Στο ίδιο συνέδριο, ο ΥφΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του εν λόγω φορέα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με χαρακτηριστική καθυστέρηση, και έκτοτε, εδώ και άπειρο καιρό, είναι στα συρτάρια της Κυβέρνησης. Μολαταύτα, αντί της υλοποίησης των προβλεπομένων διαδικασιών για τη σύσταση και συγκρότησή του με βάση το Δημόσιο Συμφέρον, δημιουργήθηκε Επιτροπή που θα μοιράσει τις άδειες ερευνών!!!

Ο ΥφΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα "οικόπεδα" που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Προεξόφλησε δηλαδή τη διαδικασία, τα αποτελέσματα καθώς και το χρονικό σημείο επίτευξής τους πριν καν λάβει την προσχηματική εισήγηση της εν λόγω Επιτροπής!!!

Ο ΥφΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι η επιλογή -μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων- αγωγού φυσικού αερίου δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας. «Ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας», τόνισε, «είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό και σωστά διαστασιολογημένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με τις άλλες επιλογές».

Ενώ στην πράξη προχώρησε σε αυθαίρετη εισαγωγή όχι μόνο πολιτικών κριτηρίων αλλά και γεωπολιτικής στρατηγικής ανάλυσης, στην προηγούμενη φράση του ισχυρίζεται ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Αυτό αποτελεί ένδειξη έλλειψης συναίσθησης των λεγομένων του ή ξεκάθαρο εμπαιγμό επί των εν κρυπτώ αποφάσεων;

Σχολαστικισμός; Ναι, σχολαστικισμός, γιατί παλιά ο διάβολος κρυβόταν στις λεπτομέρειες ενώ πλέον βιώνουμε το "όταν χορτάσει η ψείρα, βγαίνει στο γιακά". Ο ψυχολογικός πόλεμος που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός είναι πλέον τόσο έντονος, που ακόμα και τέτοιες ακραίες θέσεις, με πολύ μεγάλη εν δυνάμει εθνική επίπτωση, ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ.

Μεμψιμοιρία; Ναι, μεμψιμοιρία, γιατί οι αντιδράσεις του κόσμου παραμένουν στο επιφανειακό επίπεδο της πολιτικής των προσώπων: αλλάζει η φάτσα, αλλάζει και η προσδοκία. Αλήθεια,πόσες γενιές τυπολογίας “self-fulfilling prophecies” ακόμα αντέχουμε χωρίς να αφανιστούμε; Μήπως παραείμαστε αισιόδοξοι;

Έλλειψη χιούμορ; Ναι, έλλειψη χιούμορ, γιατί αυτό που πάει να γεννηθεί θα πεθάνει με την πρώτη σοβαρή προβοκάτσια ή με την πρώτο λογιστικό κουκούλωμα επειδή έχουμε μάθει να κοιτάμε την οργάνωση και όχι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα: αν γίνουν αύριο εκλογές, θα υπάρξει ΕΜΠΡΑΚΤΗ αποτύπωση ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ της πατριωτικής ενότητας ή απλά θα παρουσιαστεί κάποιος καλύτερος ηθοποιός;

Αν υπήρχε η ΜΣΥ (Μονάδα Στρατηγικής Υποστήριξης, όπως έχω αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν), δεν θα παλεύαμε για τα αυτονόητα ακόμα και σε υπανάπτυκτες θεσμικά χώρες. Τώρα ακόμα προσπαθούμε να τα επιβάλλουμε σε ένα βαθεοκρατικό σύστημα που ούτε καν θα μπει στη διαδικασία να γυρίσει κανάλι για να δει τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα μπάσκετ: τέτοιας τυπολογίας ενέργειες ούτε καν γέλωτα δεν του προκαλούν πλέον. Ξέρει πώς να τις διαλύσει εάν ξεπεράσουν το επίπεδο της ανούσιας εκτόνωσης και διανοηθούν να αγγίξουν την ουσία των κεκτημένων του.

Το βαθύ κράτος δεν φοβήθηκε ένα πλήθος που φώναζε:

«Άντε … Πάγκαλε» αλλά θα προβληματιστεί αν το ακούσει να φωνάζει:

«Μπιρμπίλη, Μανιάτη
Ξεχάστε το αέριο
Το ’22 είχαμε
Στη Σμύρνη φωταέριο»

Θα προβληματιστεί εάν το πλήθος έχει διαβάσει τις 768 λέξεις (μαζί με τον τίτλο) των κειμένων κάποιου τρελού που αναφέρει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, όσο ωμή και αν είναι, για κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας. Θα προβληματιστεί αν το πλήθος ψάξει, διαβάσει, ερευνήσει, συνεργαστεί με τους φίλους του ή ακόμα και με αγνώστους για να βρει στοιχεία που θα του επιτρέψουν να τον αμφισβητήσει δημιουργικά και καλοπροαίρετα. Θα προβληματιστεί αν κάποιοι από το πλήθος του ζητήσουν να βρεθούν στη συγκέντρωση για να τον ρωτήσουν κάτι και για να συζητήσουν κάποια πτυχή των απόψεών του.

Το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στα παιδιά της» στο μπλουζάκι 5χρονου δεν προκαλεί ενθουσιασμό.

Έστω, ο έωλος ενθουσιασμός, όπως αποδείχθηκε ιστορικά, φέρνει την ύπνωση και, με το πρώτο φως της αλήθειας, την απογοήτευση.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις είναι η καλύτερη αφορμή για το χτίσιμο διαδικασίας εσωτερικής ενδυνάμωσης που θα οδηγήσει σε πολιτική ωρίμανση.

Οι Εφιάλτες δεν είναι ξενόφερτοι. Ζουν ανάμεσά μας.

Σε πολλούς, ακόμα και μέσα τους.

Ministre plénipotentiaire
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ορε που την θυμηθηκες την σμυρνη του22 ναι ειχαμε φψταεριο πιος το λεει και πιος διεκδικει χαμενες πατρηδες η συμορια τπου ολυμπου η ο μπασταρδοπουλος ο τζεφρι εδω εχουμε παθει χειροτερα απο το 22 το 22 εβγαλε και εναν πλαστηρα ειχαν αρχιδια εκεινει τοτε μετα απο μια καταστροφει οδηγησαν την ελλαδα στο μεγαλο οχι τωρα που μας οδηγουν ορε απο μεσα φορανε ολοι τους στριγκακια και στηνωνται στους ξενους και εδω μεσα το παιζουν ανδρες οι συμωρια του ολυμπου αμα κυταξουμε τις κολοτριπυδες με βαδυμετρο το ανοιγματους και η διαμετροστους ειναι αμετρητο χαι ραι βαθος και πλατος απατο και εμεις τι υπνοβατουμε και δεν τους πλακονουμε στο ματσουκι κωννος αγραφιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]