Η ελληνική κοινωνία στο στόχαστρο της Άγκυρας
Η νέα αυτή στρατηγική φαίνεται να επικεντρώνεται σε αυτό το οποίο στο σύγχρονο ψυχολογικό πόλεμο αποκαλείται «ο αγώνας για την καρδιά και το μυαλό» του αντιπάλου...
Γράφει ο Μακεδών
14/09/2012
Μ’ αυτόν τον τίτλο ο συγγραφέας κ. Μάνος Ηλιάδης (που μας έδωσε το αποκαλυπτικό βιβλίο του «Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ»), έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό «Επίκαιρα», αναλύοντας την τουρκική απειλή, όχι από την όψη της στρατιωτικής δράσης, αλλά με τις πολλές άλλες εκφάνσεις της.
Αυτή η απειλή, όπως αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια διαφοροποίηση, με την παράλληλη εφαρμογή της στρατηγικής της απειλής χρήσης βίας εναντίον της χώρας μας και της στρατηγικής της ήπιας ισχύος. Όπως τεκμηριώνεται στο παραπάνω βιβλίο, κεντρικά στοιχεία της νέας στρατηγικής, η οποία επεκτάθη τα τελευταία λίγα χρόνια και προσλαμβάνει ιδιαίτερη δυναμική μετά την είσοδο της Ελλάδας στην παρούσα κρίση, είναι η πολιτιστική διείσδυση, η οικονομική διείσδυση και η θρησκευτική διείσδυση.
Τον τελευταίο καιρό, η νέα αυτή στρατηγική φαίνεται να επικεντρώνεται σε αυτό το οποίο στο σύγχρονο ψυχολογικό πόλεμο αποκαλείται «ο αγώνας για την καρδιά και το μυαλό» του αντιπάλου, η υπονόμευση, δηλαδή, της θέλησης του αντιπάλου να αντισταθεί και ο επηρεασμός του θυμικού του κατά τρόπο φιλικά διακείμενο προς τον ασκούντα τη στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας επί του αντιπάλου του χωρίς πόλεμο.
Σύμφωνα με τον αποστάτη της ΚGB κ. Yuri Besmenov -εκ των πλέον εμπείρων στελεχών της εν λόγω σοβιετικής υπηρεσίας, που έδινε διαλέξεις στις ΗΠΑ για θέματα πλύσης εγκεφάλου και προπαγάνδας-, το πρώτο στάδιο προς την κατεύθυνση αυτή είναι αυτό της ηθικής αποδόμησης και των παραδοσιακών αξιών του αντιπάλου (demoralization), που διαρκεί 15-20 χρόνια. Όσος δηλαδή, είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη διαμόρφωση μιας γενιάς με την Παιδεία μέσω της έκθεσής του στην εχθρική ή κατευθυνόμενη ξένη «ιδεολογία».
Το φαινόμενο αυτό υλοποιείται κυρίως με τον προσεταιρισμό ακαδημαϊκών, με σκοπό τον επηρεασμό της διδασκαλίας τους κατά τρόπο πρόσφορο για τους σκοπούς του ασκούντος την εν λόγω πολιτική. Να θυμίσουμε απρενθετικά, ότι ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, μακράν ο καλύτερος και βαθύτερος γνώστης της Τουρκίας, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή άλωσης των ελληνικών πανεπιστημίων και ιδίως των εδρών Ιστορίας ήδη από τη δεκαετία του ΄90.
Η ελληνοτουρκική επιτροπή για την άμβλυνση των ιστορικών αναφορών στα βιβλία της Ιστορίας (βλέπε την κατάπτυστη διατύπωση περί «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης) ήταν μία ακόμη διάσταση της προσπάθειας ελέγχου της Παιδείας. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η προ ολίγων ημερών έντονη διαμαρτυρία της διαβόητης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας και του βουλευτή Χατζηοσμάν όταν έγινε γνωστή η επανόρθωση της ασχήμιας του βιβλίου Ιστορίας της Έκτης Δημοτικού.
Αλλά, προσπάθεια καταβάλλεται για προσέγγιση έγκυρων Ελλήνων δημοσιογράφων-διαμορφωτών γνώμης. Πρόκειται για μια έμμεση προσπάθεια επηρεασμού των απόψεών τους μέσω προσκλήσεων σε συνεντεύξεις, ποντάροντας ότι λόγω «συναδελφικότητας», ευγένειας και κατάλληλης συμπεριφοράς και ερωτήσεων, οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα «στρογγυλέψουν» τις θέσεις τους.
Σημειώνεται ότι προ καιρού επισημάνθηκε από τις ελληνικές υπηρεσίες προσπάθεια εξαγοράς ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού από Τούρκο υπήκοο, μέτοχο τουρκικής εταιρείας με έδρα τη Σμύρνη, μέσω της γερμανικής μητρικής της εταιρείας, προς απόκρυψη της τουρκικής ταυτότητας του πραγματικού αγοραστή.
Από τα πλέον σημαντικά μέσα της τουρκικής πολιτιστικής διείσδυσης στην Ελλάδα είναι και οι γνωστές δακρύβρεχτες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που θυμίζουν τα δικά μας μελό της δεκαετίας του ’50, που έχουν πλημμυρίσει τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με ποσοστά τηλεθέασης που άρχισαν ήδη να αποδίδουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Σκοπός τους η εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με το μέχρι χθες «μισητό αντίπαλο», ο οποίος εμφανίζεται ωραιοποιημένος και κατά τρόπο που πείθει ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από εμάς. Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν στη Λέρο τα γυρίσματα μιας ακόμη τουρκικής τηλεοπτικής σειράς ειδικώς φτιαγμένη για το ελληνικό κοινό, με τίτλο «Έρωτας στο Αιγαίο».
Πραγματικά αξίζει αυτή η παρουσίαση και το βιβλίο αξίζει ακόμα περισσότερο. Γιατί είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι αυτή η στρατηγική της "ηθικής αποδόμησης και των παραδοσιακών αξιών του αντιπάλου" που εφαρμόζουν οι γείτονες σε όλα τα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να επηρεάζει με ύπουλο τρόπο και σε απρόβλεπτο βαθμό τον τρόπο που σκέφτονται πολλοί συμπολίτες μας. Κανονικά θα έπρεπε να γράφονται καθημερινά τέτοια άρθρα για αυτό τον υφέρποντα κίνδυνο, αλλά οι μεγαλοδημοσιογράφοι βόσκουν αμέριμνοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή