Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνταξη στα 67 και μείωση αποζημιώσεων


Αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1+1 έτος το 2013 και το 2014, φέρνει το σχέδιο για σύνταξη στα 67 στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν κλείσει οριστικά το πακέτο μέτρων ύψους 11,66 δισ. ευρώ, με την τρόικα.

Εκτός από το "συνταξιοδοτικό" σκέλος όμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται ένα μέρος της εργασιακής ατζέντας, αυτό για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, όπου οι δανειστές εμφανίζονται σταθεροί στις αρχικές τους θέσεις για περαιτέρω μείωσή τους στο 50% των σημερινών καταβαλλόμενων ποσών (είτε με προειδοποίηση είτε χωρίς προειδοποίηση).

Στην ουσία θέλουν "πακέτο" τη σύνταξη στα 67 και τη μείωση των αποζημιώσεων πριν αρχίσουν να συντάσσουν την τελική τους έκθεση, από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιμήκυνση και η διασπορά των μέτρων σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια.

Τα δύο αυτά μέτρα, (όπως και το σύνολο των εκκρεμοτήτων του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ) συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στη σύσκεψη -σύμφωνα με έγκυρες και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που εξασφάλισε ο "ΑΤ"- εξετάστηκαν ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο εναλλακτικές επιλογές:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 έτος, από το 65ο στο 66ο από την 1-1-2013.
2. Αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, δηλαδή στο 67ο έτος πάλι από την 1-1-2013.

Στη βάση αυτών των επιλογών εκτιμήθηκε από τα επιτελεία των δύο υπουργείων, ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο 66ο έτος θα αποφέρει ετησίως ένα ποσό της τάξης μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση από το 65ο έτος στο 67ο, φέρνει τη διπλάσια εξοικονόμηση και συγκεκριμένα, ένα ποσό της τάξης του 1 και πλέον δισ. ευρώ το 2013 που μπορεί να φτάσει έως και το 1,8 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!



Παζάρι για τα "θεμελιωμένα δικαιώματα 25ετίας και 35ετίας"

Από την επερχόμενη αύξηση δεν γλιτώνουν τα λεγόμενα "ενδιάμεσα", όρια ηλικίας, ενώ σκληρό παζάρι γίνεται για όσους έχουν "θεμελιωμένα δικαιώματα".

Στην περίπτωση που η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι 1 έτος και τα 65 γίνουν 66 το 2013, αυτό θα "τραβήξει" κατά ένα έτος προς τα πάνω και τα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (τα 58 θα γίνουν 59, τα 59 θα πάνε στα 60 κ.ο.κ.).

Από αυτή την "ενδιάμεση" αύξηση γλιτώνουν -σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε ο "ΑΤ"- μόνον όσοι θεμελιώνουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν για σύνταξη ώς τις 31-12-2012.

Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, κ.ά.) που είναι 58 ετών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 59 με 11.100 "ένσημα" αρκεί φέτος να έχει θεμελιώσει το δικαίωμα έχοντας τα 10.500 "ένσημα".

Αν όμως δεν έχει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης μέσα στο 2012, τότε δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα, που σημαίνει ότι από το 2013 θα επιβαρυνθεί με αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 1 ή 2 έτη, δηλαδή θα βγει στη σύνταξη, είτε στα 60, είτε στα 61.

Το ίδιο θα συμβεί και με όσους δεν έχουν φέτος την "25ετία", που είναι η θεμελίωση δικαιώματος για τις περισσότερες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Το "επικίνδυνο" πεδίο όμως στις επερχόμενες αλλαγές αφορά κυρίως τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι τις 31/12/1982 και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Οσοι δεν έχουν φέτος την 35ετία είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν στις αλλαγές και είτε να επιβαρυνθούν με 1 έτος, το 2013, είτε (που θα ήταν το χειρότερο) να επιβληθεί η σύνδεση της συνταξιοδότησής τους με όριο ηλικίας, το 58ο έτος.

Πάντως το ζήτημα δεν έχει κλείσει, καθώς σε κάθε περίπτωση εξετάζονται τα "αντίδοτα", δηλαδή μια νομοθετική κατοχύρωση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων για έναν ακόμη χρόνο (2013).

Ανοιχτό είναι επίσης το τι θα γίνει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Δεν θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ορίου ηλικίας, λένε αρμόδια στελέχη, αλλά αυτό θα συνδυαστεί και με την ανάγκη μαζικών συνταξιοδοτήσεων, μια που αν πάνε όλοι στα 66 ή στα 67, τότε ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ώς το τέλος του 2014 είναι ανέφικτος, χωρίς απολύσεις.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]