Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ικέτης στο Βερολίνο


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Βαρύτατα προσβλητική απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν και πάλι η χυδαία γερμανική δεξιά εφημερίδα «Μπιλντ» προχτές, την ημέρα δηλαδή της επίσκεψής του στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Δημοσίευσε ένα υποτιθέμενο κείμενο με τίτλο «Εγγύηση - Δήλωση», γραμμένο στα γερμανικά με αρχαιοελληνικού τύπου γράμματα και περικλειόμενο από μαιάνδρους. Στο φανταστικό αυτό έγγραφο ο Αντώνης Σαμαράς «εγγυάται προσωπικά» μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα για να πληρώσει τα χρέη της «θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ακατοίκητων νησιών εν ανάγκη»!!! Ο απόλυτος προσωπικός και εθνικός διασυρμός.

Στο «απόσπασμα» έστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό το πρωί της ίδιας ημέρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Μέρκελ. Ο Φόλκερ Κάουντερ βγήκε στο πρωινό μαγκαζίνο της ZDF, του μεγαλύτερου γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού, και είπε ορθά - κοφτά: Εξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα «δεν θα συνιστούσε κανένα πρόβλημα για το ευρώ»! Τελεία και παύλα.

Απαξιωτικά ή περιφρονητικά παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες. «Δάγκωσε γρανίτη (!) ο Σαμαράς με τη Μέρκελ», έπεσε δηλαδή σε βράχο που λέμε εμείς, ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Χάντελσμπλατ», της μεγαλύτερης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας, αμέσως μετά τη συνάντηση. «Η πικρή λιτανεία του Σαμαρά στο Βερολίνο - Για να σώσει τη χώρα του κάνει πολλά: κολακεύει, ορκίζεται και υπόσχεται» ανέφεραν άλλοι τίτλοι της.

«Η Μέρκελ απαιτεί: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της» τιτλοφορούσε το δικό της ρεπορτάζ η δεξιά «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η κεντροαριστερή «Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου είχε σχεδόν ταυτόσημο τίτλο: «Η Μέρκελ απαιτεί από την Ελλάδα την τήρηση των υποσχέσεων». Για τα μέτρα της «Μπιλντ», της απείρως μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας, μπορεί να πει κανείς ότι ο τίτλος της ήταν θετικός: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης αλλά η καγκελάριος απαιτεί κτηνώδη λιτότητα».

«Καμία ελπίδα για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος της «Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ», ο οποίος απορρέει από τη συζήτηση της εφημερίδας με έναν κορυφαίο Γερμανό οικονομολόγο, θεωρητικό θεμάτων χρήματος, ονόματι Μάνφρετ Νόιμαν. «Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για την Ελλάδα» απεφάνθη αυτός. «Ολες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να τα καταφέρουν να λύσουν τα προβλήματά τους» πρόσθεσε. Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι η κεντροαριστερή εφημερίδα επέλεξε την ημέρα της επίσκεψης Σαμαρά για να δημοσιεύσει τη δήλωση του Νόιμαν.

Δεν ζήτησε τίποτα ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς από την Ανγκελα Μέρκελ. Δεν τόλμησε να θέσει επί τάπητος ούτε καν το τελείως δευτερεύον ζήτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος εξοντωτικής λιτότητας, το οποίο άφησε για αργότερα. Κανένα θέμα δεν έθεσε προς επαναδιαπραγμάτευση. Αφησε την εντύπωση ότι πήγε στο Βερολίνο για προσωπικούς πολιτικούς λόγους. Να γνωριστεί δηλαδή εκ του σύνεγγυς με τη Μέρκελ και να την πείσει ότι ο ίδιος συμφωνεί απολύτως με όλους τους στόχους του Μνημονίου, ότι θα κάνει τα πάντα για να το εφαρμόσει και ότι η αντιμνημονιακή στάση του ήταν ένα σφάλμα του παρελθόντος που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Δεν έδωσε τίποτα η Ανγκελα Μέρκελ. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει: «Θα επιθυμούσα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης». «Τώρα τα λόγια πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» για να γίνει αυτό, πρόσθεσε.

Ολο και πιο εχθρική απέναντι στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ γίνεται μέσα στο κλίμα αυτό η γερμανική κοινή γνώμη. Το 61% των ερωτηθέντων Γερμανών σε δημοσκόπηση για το ZDF επιθυμεί την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ της παραμονής της στην Ευρωζώνη.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ωραία ! αφού λοιπόν η καγκελάριος Ανγκέλα είναι «ο γρανίτης» ( που ξέρει να ψήνει γουρουνάκια όταν υποδέχεται τον φωστήρα της γνώσης George Bush Junior στα πρώτα βήματα της καριέρας της - εμ τι να του προσέφερε αχαλίνωτο σεξ ; ) , αυτήν την «γρανίτα από βύσσινο» που πήγε να εκλιπαρήσει ένας « ουδείς αναμάρτητος – είμαστε λαός περήφανος , δικός μας λουκουμάς » , να παρακαλέσουμε τους «συμμάχους της CIA» να ρίξουμε μια άδολη ματιά περιέργειας , ω αδέρφια Ευρωπαίοι και πέραν του Ατλαντικού πολίτες , ... στον εξαφανισμένο φάκελο του «γρανίτη» από τα υπόγεια της Στάζι ; καθώς επίσης και τις ψιλές λίστες «χορηγίας καφετιέρας» ( τις βαρβάτες δεν τις θέλουμε μην θίξουμε και τον ρόλο του Globalplayer ) της SIEMENS ; απλές επιθυμίες ξεκαθαρίζουν κάθε θολό τοπίο εφόσον, εκτός που μπάζει κι από παντού στάζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]