Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χρυσώνουν το χάπι της μείωσης μισθού και συνεχίζουν τον εμπαιγμό των ενστόλων

Παίζει με την φωτιά η κυβέρνηση, αφού επέλεξε τον δρόμο του εμπαιγμού προς τους στρατιωτικούς, στους οποίους κάνει μειώσεις μισθών από 5% έως 14%! Προφανώς ακόμη και τα 50 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) που θα εξαφανιστούν από τους μισθούς των ενστόλων και που αποτελούν ένα σημαντικό ποσό για την διαβίωσή τους, αποτελούν ψίχουλα για κάποιους πολιτικούς, οι οποίοι "αποζημιώνονται" με πολλά αφορολόγητα χιλιάρικα μηνιαίως...

Προσγείωση στην πραγματικότητα από αύριο, καθώς φθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα και από Τετάρτη το πακέτο των 11,5 δις ευρώ ξαναμπαίνει στην κλίνη του… Προκρούστη. Εκεί όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές του οικονομικού επιτελείου απέναντι στις πιέσεις των δανειστών μας, αλλά και η ευαισθησία της κυβέρνησης συνολικότερα απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Δηλαδή, η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν άλλο τα κοινωνικά στρώματα που έχουν δώσει κάθε οικονομική ικμάδα τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, καθώς και οι ήδη εξαθλιωμένοι (πτωχοί, νεόπτωχοι, άνεργοι) που αναζητούν ελπίδα, με την επίσης αδήριτη ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή και τα ισοδύναμα μέτρα.

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά, καθώς θα φανεί εάν φτάνει το πακέτο ή αν θα αναζητούν και άλλα μέτρα (αυτά που μπορεί να κόψει η τρόικα), όπως επίσης και αν η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να αντέξει την τρομερή πίεση που αναμένεται.

Η αρχή θα δοθεί από τη «μάχη» των ειδικών μισθολογίων η οποία τελειώνει σήμερα με επίκεντρο τους ένστολους που εγείρουν και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, διεκδικώντας εξαίρεση από τη μείωση με το επιχείρημα ότι παίρνουν ήδη χαμηλούς μισθούς, κυρίως σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους άλλων κλάδων.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και των αρμόδιων υπουργών Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αλλά αποφάσεις δεν πήραν.

Αυτές, αναμένονται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με στόχο να παρουσιαστούν στην ηγεσία της τρόικας που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μεσοπροθέσμου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να υποκαταστήσει τις φετινές περικοπές ειδικών μισθολογίων (αξίας 205 εκατ. ευρώ) με «ισοδύναμες» οριζόντιες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013 (εξοικονόμηση ετησίως 600 εκατ. ευρώ) φέρεται να ανατρέπεται.

Η μεσοσταθμική μείωση των μισθολογίων δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξης του 12-14% αλλά προτείνεται να είναι κλιμακωτή για να προστατευθούν κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί σημαντικά αλλά και φέρουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ένστολοι που έχουν και μικρότερους μισθούς, μάλλον θα συμμετέχουν και με μικρότερο ποσοστό που θα είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο 5%.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι θα ενίσχυε τους ένστολους δίνοντάς τους αυξήσεις καθώς δεν είναι δυνατόν να φυλάς τα σύνορα και να κυνηγάς τους εγκληματίες παίρνοντας μισθό 600 ευρώ. Επρόκειτο για μια προεκλογική δέσμευση ιδιαίτερα σοβαρή η οποία δεν πρέπει να ανατραπεί στο όνομα του πακέτου των 11,5 δισ. που έγιναν 14 δισ. και που τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να είναι και 18 δισ.

Στο κάτω – κάτω ας βρουν άλλα μέτρα, γι’ αυτό πληρώνονται και γι’ αυτό ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή. Αν δε μπορούν ας το πουν. Οχι… μέλι – μέλι κι από τηγανίτα τίποτε.

Για παράδειγμα, δε μπορεί να διαρρέουν ότι έχουν cd με κάθε καρυδιάς καρύδι που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή που έχουν 30άμετρα σκάφη χωρίς εισοδήματα, αλλά δεν κάνουν τίποτε. Ας πάρουν τα λεφτά από αυτούς που φοροδιαφεύγουν αφού πρώτα τους κάνουν βούκινο στην κοινωνία, κι ας αφήσουν τους στρατιώτες στα σύνορα και τους αστυνομικούς στο στόμα του λύκου που στην κυριολεξία πένονται. Ακόμη και το 5%, δηλαδή ένα 50άρικο για όποιον παίρνει 1.000 ευρώ, είναι σημαντικό, εκτός κι αν για κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι… ψίχουλα.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "εκτός κι αν για κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι… ψίχουλα."
    Ψίχουλα είναι μπροστά στις μειώσεις μισθών που έγιναν για άλλους, όπου για τα 1.000 ευρώ η μείωση ήταν 300 ευρώ!
    Στη Δημοκρατία καθείς συνεισφέρει ανάλογα με τη δυνατότητά του... λέμε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]