Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολάντ σε Μέρκελ: Επιτέλους, τήρησε τις συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής


Ενώ μαίνεται η οικονομική κρίση σε Ισπανία-Ιταλία και η κοινωνική έκρηξη βρίσκεται προ των πυλών, η Γερμανία σφυρίζει αδιάφορα και δεν δείχνει να βιάζεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό σωτηρίας των ισπανικών τραπεζών. Ο Φρανσουά Ολάντ εξέπεμψε χθες δραματικό μήνυμα καλώντας την Αγκελα Μέρκελ να εφαρμόσει τις συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Νεκρό γράμμα παραμένουν, προς το παρόν, οι συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου στην οποία οι 17 χώρες της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να χορηγήσουν δάνειο ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Ολοι είχαν τότε σπεύσει να θριαμβολογήσουν για τη «σωτήρια λύση» και βιάστηκαν να μιλήσουν για «ήττα» της Αγκελα Μέρκελ έναντι του Ευρωπαϊκού Νότου. Η συμφωνία κρίθηκε σωτήρια για την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση της Μαδρίτης και οι πάντες είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι είχε βρεθεί η χρυσή λύση που θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Η Ισπανία βυθίζεται καθημερινά στην κρίση, το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα διάσωσης καθυστερεί και η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να επισπεύσει τα πράγματα, κλείνοντας τα μάτια στο ορατό ενδεχόμενο η Ισπανία να χρειαστεί όχι μόνο τα 100 δισ. για τις τράπεζες αλλά και συνολικό πακέτο διάσωσης για την κρίση στην οικονομία της. Εντυπωσιακή σιωπή τηρεί το Βερολίνο και απέναντι στην ιταλική κρίση που καθημερινά επιδεινώνεται και απαιτεί άμεσες λύσεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέπεμψε χθες SOS καλώντας «σε άμεση και αποφασιστική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων στο Ευρωπαικό Συμβούλιο της 28ης-29ης Ιουνίου.

«Το μήνυμα του Προέδρου είναι ότι τα κράτη θα πρέπει να έχουν μια αντίδραση αντίστοιχη των αγορών» υπογράμμισε εκπρόσωπος του Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος.

Τα περιθώρια κινήσεων είναι ασφυκτικά και η απραξία της Γερμανίας θέτει πολλά ερωτήματα. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Ισπανίας έφθασαν στο 7,6% ενώ τα ισπανικά σπρεντ τράβηξαν τον ανήφορο. Την ίδια ώρα τα ιταλικά σπρεντ έφθασαν ως τις 545 μονάδες και έκλεισαν τελικά στις 520.

Καθυστερεί ο μηχανισμός

Η Γερμανία μοιάζει αυτή την ώρα βυθισμένη στα προεκλογικά προβλήματα και δεν αντιδρά ούτε στα προβλήματα ούτε στις εκκλήσεις. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε ούτε σε προειδοποίηση ομάδας οικονομολόγων πως η Ευρώπη «υπνοβατεί προς μια καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων».

«Δεν συμμεριζόμαστε καθόλου αυτή την άποψη» τόνισε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας. Το ίδιο χαλαρή ήταν η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και στην υποβάθμιση από τη Moody’s έξι ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]