Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

14 Σεπτεμβρίου και… βλέπουμε η δόση των 31 δισ.

Η απόφαση του Εurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα φαίνεται ότι μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τις 14 Σεπτεμβρίου ή και για αργότερα, δεδομένου ότι θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι πληροφορίες τοποθετούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Αύγουστο και τη λήψη της απόφασης σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το είχε πει άλλωστε στις 9 Ιουλίου και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση των χωρών της ευρωζώνης, δηλώνοντας ότι θα σχεδίαζε να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση σχετικά με την Ελλάδα και ειδικότερα η εκταμίευση της επόμενης δόσης (31 δισ. ευρώ), καθώς επίσης να εξεταστούν και τα ελληνικά αιτήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτή η έκτακτη συνεδρίαση φαίνεται τώρα ότι δεν «παίζει», γιατί δεν θα είναι έτοιμη η τελική αξιολόγηση της Τρόικας, που είναι και προϋπόθεση προκειμένου οι εταίροι να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από την Κυπριακή Προεδρία να προβλέψει μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, στο περιθώριο της διήμερης άτυπης Συνόδου του ΕCO-FIN στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία. Στην εν λόγω συνάντηση θα μπορούσε να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, εάν η Τρόικα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Πάντως, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υποστήριζαν χθες ότι η χρονική μετάθεση της λήψης των αποφάσεων που φαίνεται ότι προωθείται έχει άμεση σχέση με τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα για την κάλυψη των καθυστερήσεων.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης ότι με τη σημερινή εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία, όπου το πάνω χέρι έχουν οι δυνάμεις που σπρώχνουν την Ελλάδα στην έξοδο, οι οποίες μάλιστα έχουν ενισχυθεί μετά την απειλή του οίκου αξιολόγησης Moody’s πως ενδεχομένως θα αφαιρέσει τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ από τη Γερμανία, είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί ελληνικό αίτημα όσο το πρόγραμμα παραμένει εκτροχιασμένο. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει δείγμα γραφής τις επόμενες εβδομάδες, όχι μόνο δεν θα πάρει την επιμήκυνση αλλά ούτε και την επόμενη δόση, κατέληγαν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε χθες για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία θα βρεθεί τεχνική λύση, ώστε να μην αντιμετωπίσει η Ελλάδα πρόβλημα ρευστότητας τον επόμενο μήνα.

Ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών τραπεζών

Οι εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας και επιδεινώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ευρωζώνη, με την Ισπανία, κυρίως, αλλά και την Ιταλία να βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών.

Μάλιστα η Επιτροπή σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το κλίμα, υιοθέτησε χθες με συνοπτική διαδικασία την ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών τραπεζών, θεωρώντας ότι η στήριξη δεν θα παραβιάσει τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Οι τράπεζες που θα λάβουν τη στήριξη θα πρέπει να παρουσιάσουν προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα οποία θα αναλύεται λεπτομερώς το σχέδιο εξυγίανσης και θα αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της τράπεζας. Η στήριξη που έχει εγκριθεί μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 100 δισ. ευρώ, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από τώρα, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Πιέσεις από Γαλλία

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία έχει θορυβήσει και τη Γαλλία, η οποία πιέζει το Βερολίνο για άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα της πρόβλεψης να επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όταν υπάρχει ανάγκη. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΜΣ βρίσκεται σε πλήρη εκκρεμότητα εν αναμονή της απόφασης για τη συμβατότητά του με το γερμανικό σύνταγμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Χθες ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τρέχουν με την ίδια ταχύτητα που τρέχουν και οι αγορές.

Με δεδομένη την προσωρινή αδυναμία του ΕΜΣ να παρέμβει στις αγορές, οι πιέσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να προχωρήσει διακριτικά σε αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2011, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ προς το παρόν «κωφεύει» αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν συνεχιστεί η άνοδος των ισπανικών και ιταλικών επιτοκίων, θα παρέμβει γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ΕΜΣ.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]