Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέσω Reuters μας σπρώχνουν στον πανικό και την καταστροφή


Μαζί με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και της συνθήκης Σένγκεν, σκέφτονται και πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών σε περίπτωση ελληνικής εξόδου

Σχέδιο επιβολής πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, διασυνοριακών ελέγχων και περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων -τουλάχιστον για την Ελλάδα- έχουν εξετάσει οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τηλεδιασκέψεις τους ως χείριστο σενάριο εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι συγκεκριμένες ιδέες είναι τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αποτροπής της μετάδοσης της κρίσης.

Τόνισαν ότι οι συζητήσεις έγιναν απλά ως προπετοιμασία για κάποιο τέτοιο γεγονός και δεν συνιστούν σχεδιασμό για κάτι που αναμένουν να συμβεί –«ουδείς εξ' όσων μίλησαν στο πρακτορείο αναμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη», διαβεβαιώνει το Reuters.

«Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε τηλεδιασκέψεις κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες ότι ο αριστερός ριζοσπαστικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να νικήσει στις δέυτερες εκλογές», σημειώνεται.

Στις τηλεδιασκέψεις δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, συζήτησαν με αρκετές λεπτομέρειες τις επιλογές, είπαν οι πηγές.

Μαζί με τους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, συζήτησαν και την πιθανότητα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση (χωρίς βίζα) πολιτών ανάμεσα σε 26 χώρες, μέσα στις οποίες και οι περισσότερες της Ευρωπαίκής Ενωσης.

«Τα σχέδια αποτροπής μετάδοσης της κρίσης είναι υπό επεξεργασία για το σενάριο που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», ανέφερε μία από τις πηγές που ενεπλάκη στις τηλεδιασκέψεις.

«Εξετάστηκε και αναλύθηκε περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων», είπε ακόμη.

Αλλη πηγή εποβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκενως πιθανής επιλογής.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ ειδικών που πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο(...) Είναι ένας λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο κι όλο, ένας σχεδιασμός για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Ενας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι εξετάστηκε και κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για τέτοια ακραία μέτρα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν γνωρίζει τίποτα για κανένα τέτοιο σχέδιο» δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, σχετικά ερωτηθείς.

ΠΗΓΗ: REUTERS
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]