Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τέλος χρόνου

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών η Ελλάδα έχει ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο που τον χρειαζότανε απελπισμένα για να προχωρήσει τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις. Με τον άλφα ή βήτα τρόπο αναλωθήκαμε σε απίστευτες συζητήσεις για ανούσια πράγματα. Σε μία αποπροσανατολιστική διαμάχη για το αν το μνημόνιο προκάλεσε την ύφεση ή η ύφεση έφερε το μνημόνιο. Ωστόσο, η αλήθεια παραμένει: Δεν μπορεί κανείς να μας σώσει αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να σωθούμε.

Μέχρι σήμερα έχουμε δηλώσει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι δεν θέλουμε να σωθούμε. Ότι δεν μας πάνε τα σαλόνια της ευρωζώνης και ότι μας ταιριάζουν καλύτερα οι αλάνες των Βαλκανίων.

Έχουμε καταφέρει να σπαταλήσουμε τον χρόνο μας, αλλά και το πολιτικό κεφάλαιο που με κόπο κτίσαμε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Δυστυχώς, το ευρωπαϊκό μας ταξίδι δείχνει να είναι σύντομο και να πλησιάζει προς το τέλος του. Οι πιθανότητες είναι πλέον εναντίον μας. Ακόμη και μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα δυσκολευτεί πολύ να κρατήσει το πλοίο στην πορεία του. Δεν εξαντλούνται οι πιθανότητες, αλλά οπωσδήποτε περιορίζονται αισθητά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε μία τέτοια περίπτωση κουνάνε τους ώμους τους, θέλοντας να δηλώσουν την αδιαφορία τους. Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για άγνοια. Σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιοι άνθρωποι θα είχαν ήδη κινητοποιηθεί. Όχι απαραίτητα για να συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους για την Νέα Δημοκρατία (αυτό από μόνο του δεν αρκεί), αλλά για να πείσουν όλο τον πολιτικό κόσμο να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις. Όσα δεν έγιναν σε τέσσερις δεκαετίες θα πρέπει να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Μέχρι πριν τρία χρόνια υπήρχε περιορισμένος χρόνος για να υλοποιηθεί. Σήμερα ο χρόνος που απομένει είναι σχεδόν μηδενικός.

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα ζήσουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον δραχμής. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την διάψευση των προσδοκιών. Προσδοκίες που σήμερα καλλιεργούν σκόπιμα οι δυνάμεις του λαϊκισμού που προσδοκούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που σίγουρα δεν πρόκειται να χάσουν από μία τέτοια εξέλιξη είναι οι έχοντες και κατέχοντες. Ας μη γελιόμαστε. Όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν λόγους να ανησυχούν ιδιαίτερα. Τουλάχιστον ως προς το οικονομικό σκέλος. Οι υπόλοιποι;

Το ερώτημα είναι για ποια Ελλάδα θα μιλάμε τότε. Αυτό είναι το κυριότερο θέμα που πρέπει να λύσουμε ή καλύτερα που έπρεπε ήδη να έχουμε λύσει. Μία Ελλάδα εκτός ΕΕ θα είναι σίγουρα μία περιφερειακή και ανίσχυρη χώρα. Μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων, που θα αναζητά κάποιον «προστάτη» για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι! Μία εξευγενισμένη εκδοχή τριτοκοσμικής χώρας, «φυτεμένης» στις παρυφές της Ευρώπης. Να με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμά μας για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για εφιάλτη.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σαν απλό Έλληνα πολίτη,
    για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, δε με ρώτησαν
    για την ένταξη στην ευρωζώνη, δε με ρώτησαν
    για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δε με ρώτησαν
    για τους εξοπλισμούς, δε με ρώτησαν
    για τα ομόλογα, δε με ρώτησαν
    για το χρέος, δε με ενημέρωσαν
    για το ΔΝΤ, δε με ρώτησαν
    τους κλέφτες, ποτέ δεν τους ψήφισα
    (αλλά στη Δημοκρατία αποδέχεσαι τις επιλογές των άλλων)
    μια ζωή δουλεύω σαν το γαϊδούρι, διακοπές έκανα ελάχιστες φορές, ήλπιζα να ξεκουραστώ όταν πάρω σύνταξη, αλλά τώρα μου έχουν φάει και τις εισφορές...
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΚ@Τ@, ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΕΓΩ;;;;;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]