Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χώρα είναι μη κυβερνήσιμη και οδεύει ήδη στο χάος...


Γράφει ο Κώστας Στούπας

Ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος η χώρα μας παραμένει μη κυβερνήσιμη. Η μη κυβερνησιμότητα είναι ένα κενό και η ιστορία απεχθάνεται τα κενά, γι’ αυτό τα καλύπτει με την τάδε και τη δείνα ανατροπή.

Αν κερδίσει η Αριστερά...

Αν κερδίσει η «αντισυστημική» και «παλαβή» κατά τη γνώμη μου εκδοχή της Αριστεράς, μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση είναι θέμα ημερών ή το πολύ εβδομάδων. Πολύ πιθανό είναι και πριν τις εκλογές να υπάρξει κάποιο «ρήγμα» αν οι ενδείξεις συγκλίνουν σε ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα «παιδιά» προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια κρίση μετάβασης της παγκοσμιοποίησης της μεταβιομηχανικής εποχής, με όρους ανταγωνισμού κεφαλαίου εργασίας σε συνθήκες της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Με απλά λόγια σαν να θέλει κάποιος να αλλάξει την κατεύθυνση ενός σύγχρονου τρένου, από αυτά που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, όχι πάνω σε μεταλλικούς τροχούς και ράγες, αλλά σε μαγνητικό πεδίο άπωσης, με κλειδιά για σιδηροτροχιές της εποχής των «μουτζούρηδων» του φαρ Ουέστ...

Δύο σενάρια...

Α Σενάριο: Αν κερδίσει η Αριστερά υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια. Το ένα είναι να καταγγείλει το μνημόνιο, καθέτως και αμετακλήτως και είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη να τυπώσει δραχμή, με τις γνωστές πιθανές συνέπειες της ανώμαλης προσαρμογής. Κατάρρευση τραπεζικού συστήματος, ελλείψεις βασικών ειδών, εγκληματικότητα και χάος.

Καθώς έχει δεσμευτεί στην παραμονή στο ευρώ και δεν έχει εξηγήσει τις συνέπειες των επιλογών της, είναι πιθανό να γίνει στόχος των «αγανακτισμένων» στο κύμα των οποίων στηρίχθηκε για την απότομη άνοδο.

Η προεκλογική θέση, καταγγελία του μνημονίου αλλά και πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, ενδέχεται να αποδειχτεί τόσο μοιραία, όσο η προεκλογική θέση με την οποία ο Δημήτριος Γούναρης κέρδισε τις εκλογές του 1920. Δηλαδή με το σύνθημα επιστροφή των στρατιωτών από τη Μικρά Ασία και αλλά και διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκεί...

Β Σενάριο: Αν υποθέσουμε πως η αριστερά από την επόμενη της νίκης της αλλάξει το δημαγωγικό λόγο σε μια πιο πραγματιστική διακυβέρνηση διαπραγμάτευσης του μνημονίου, πώλησης των ΔΕΚΟ η οποία δεν θα ονομαστεί αποκρατικοποίηση αλλά κάπως αλλιώς κλπ.

Η μετάλλαξη αυτή μοιάζει σχεδόν αδύνατη καθώς και τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος λόγω της επιθετικής απολυτότητας του πολιτικού λόγου, δεν θα μπορέσουν να την αντέξουν. Οι περισσότεροι εκ αυτών κινούνται επαγγελματικά στον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και των επιδοτήσεων και ένας λόγος αγκίστρωσης στο «σκάφος» είναι οι υποσχέσεις της διατήρησης αυτής της σχέσης και μέρους της προηγούμενης ευημερίας της εποχής με τα δανεικά.

Επιπλέον αν το παραδοσιακό κοινό της εν δυνάμει σήμερα κυβερνώσας αριστεράς, είναι το 5%, το υπόλοιπο 20-25% που φαίνεται να έχει προσελκύσει είναι κυρίως των απελπισμένων ανέργων που περιμένουν θέσεις εργασίας και επιδόματα ικανά να αναχαιτίσουν την προϊούσα εξαθλίωση. Το κοινό αυτό έχει προσελκυστεί στη βάση μιας ανεδαφικής δημαγωγικής ρητορικής.

Δυο είναι οι πηγές των ψηφοφόρων που συμβάλουν στην ανάδειξη της αριστεράς στην εξουσία. Οι προνομιούχες πελατειακές ομάδες που αντάλλασαν τόσα χρόνια τις ψήφους με θέσεις εργασίας ή αργομισθίες και μερίδιο στη διαφθορά του δικομματισμού και το διογκούμενο πλήθος των νεόπτωχων της ανερχόμενης ανεργίας.

Καθώς η αριστερά είναι εγκλωβισμένη στο μύθο του «λεφτά υπάρχουν» και επειδή δεν υπάρχουν, είναι πιθανό να μην ικανοποιήσει καμία απόν τις δύο κατηγορίες και να βρεθεί αντιμέτωπη με σκηνές σαν αυτές που βρέθηκε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η ίδια υποδαύλιζε...

Η Νέα Δημοκρατία...

Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιες από τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις δύσκολα θα μπορέσει να παρακάμψει την αντιπολίτευση στο πεζοδρόμιο της Αριστεράς και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί άμεσα η χώρα για να μπορεί να ελπίζει σε κάτι...

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα γερασμένο κόμμα με αδύναμους ιδεολογικούς ιστούς καθώς για πολλά χρόνια είχε συνηθίσει να λειτουργεί και να αρμολογείται στη βάση της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων και της διαφθοράς.

Η ένδεια έντιμων και ικανών στελεχών είναι οφθαλμοφανής, ενώ το περίσσευμα ανεπαρκών και ρεπόντων στη διαφθορά καταφανής. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρά το διακύβευμα του εξοστρακισμού της χώρας από το ευρώ και την ευρωπαϊκή της πορεία δεν μπορεί να κερδίσει την ανεδαφική μέχρι αστειότητα δημαγωγία του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, ο Σαμαράς ό,τι ήταν να κάνει λάθος τα τελευταία δυο χρόνια το έχει κάνει, από την νομιμοποίηση της αντιμνημονιακής «φούσκας», διάφορων συνωμοσιολογικών θεωριών που κληρονόμησε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος κλπ. Πως να πείσει η πανστρατιά της κεντροδεξιάς παράταξης όταν έχει προηγηθεί ακροδεξιά απομόνωση που έχει συμβάλει στο άνοιγμα του «Ασκού του Αιόλου»;

Για το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αναφορά. Ισχύει μια παραλλαγή αυτών που ισχύουν για τη ΝΔ.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση της χρεοκοπίας στην οποία βυθίζεται μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία προϋποθέσεων προσέλκυσης επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ανταγωνιστικές με το διεθνές περιβάλλον.

Αν τώρα αυτές οι θέσεις εργασίας θα πληρώνονται με μισθούς Βουλγαρίας ή μισθούς Γερμανίας δεν εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις ή αν είναι αριστερό ή δεξιό κόμμα στην εξουσία, αλλά από τι και πως το παράγεις.

Επενδύσεις στην Ελλάδα είτε από Έλληνες είτε από ξένους δεν πρόκειται να υπάρξουν αν δεν αντικατασταθεί το κράτος από κάτι μικρότερο, ευέλικτο και πιο παραγωγικό και αν ο κόσμος δεν αλλάξει την κομμουνιστική νοοτροπία να βλέπει τις επιχειρήσεις σαν μηχανισμούς εκμετάλλευσης και τους επιχειρηματίες σαν απατεώνες. Όχι, πως δεν υπάρχουν επιχειρηματίες απατεώνες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια του κρατικοδίαιτου πελατειακού συστήματος κατάφερναν να επιβιώνουν μόνο οι απατεώνες.

Η χώρα μας λοιπόν δεν είναι κυβερνήσιμη ούτε με την φαρσοκωμωδία της μεγάλης κεντροδεξιάς συμπαράταξης της οποίας ηγούνται ακροδεξιοί και πολιτικά τέκνα της πνευματοκρατίας και της διαφθοράς, ούτε από την «παλαβή» αριστερά η οποία παριστάνει την αντισυστημική αλλά είναι πανταχόθεν κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη.

Δεν είναι τυχαία αυτή η αδυναμία του πολιτικού σκηνικού, παρόμοια είναι και η εικόνα της κοινωνίας. Κατακερματισμένη σε αντιφατικά και μηδενικού αθροίσματος συμφέροντα.

Το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μια ακραία περίπτωση, ενός συνολικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Δύση συνολικά η οποία επίσης έχει στηρίξει την ευημερία των τελευταίων δεκαετιών στα δανεικά.

Στη Δύση όμως με μια οργανωμένη μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 20% π.χ. και αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου στα δεδομένα της ανάδυσης μιας πλανητικής μεσαία τάξης των 3 δισ. ανθρώπων μπορεί να βρει σημείο ισορροπίας.

Η Ελλάδα λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας δεξιάς και αριστερής και της κυριαρχίας παράδοξων θεωριών και ερμηνειών οδηγείται σε τραγικές συνέπειες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν να γίνει ομαλότερα η προσαρμογή των υπολοίπων στα νέα δεδομένα.

Κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης ο μοναδικός δρόμος προσαρμογής της Δύσης στα νέα δεδομένα είναι ο δρόμος Μέρκελ. Η πολιτική Ομπάμα της νομισματικής χαλάρωσης, είναι κοντόφθαλμη και δεν δίνει λύσεις μακροπρόθεσμες. Χρειάζεται σαν τακτική επιλογή και όχι σαν στρατηγική.

Η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί το «καναρίνι στο ορυχείο» της νέας εποχής.

Από την ψήφο της οργής στην ψήφο του φόβου...

Μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν την τάση της ψήφου της οργής. Τις τελευταίες μέρες μετά την περασμένη Πέμπτη καταγράφουν την ανάδυση της ψήφου του φόβου.

Την Πέμπτη είχαμε τον ξυλοδαρμό της κας Κανέλη σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση, τον θάνατο του Αλβανού διαρρήκτη στη Παιανία, την απαγωγή ενός 15χρονου στη Χαλκίδα, τις σκηνές των αρρώστων χωρίς φάρμακα κλπ.
Όπερ, είχαμε μια σκηνή από το εγγύς μέλλον. Τα περιγράφουμε αυτά εδώ και μήνες, αυτό από κάποιους εκλαμβάνεται σαν προσπάθεια τρομοκράτησης και επηρεασμού των ψηφοφόρων. Είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τη στήλη. Όπως κάθε δημοσιογραφική στήλη που σέβεται τον εαυτό της, θεωρεί σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της, όχι την εύνοια των πολιτικών ή των επιχειρηματιών, αλλά τους αναγνώστες της.

Αν συνεχιστεί η διεργασία στο εκλογικό σώμα της εξέλιξης της ψήφου της οργής σε ψήφο της φόβου, η αγορά θα ανακάμψει επιθετικά τις επόμενες μέρες.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό από τις εκλογές θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές. Μεσοπρόθεσμα όμως, όπως είπαμε και πριν, η χώρα παραμένει μη κυβερνήσιμη και το μέλλον αυτής αβέβαιο...

Η προοπτική για τη χώρα θα αλλάξει μακροπρόθεσμα, αν καταφέρει να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και να συνθέσει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μια ευρεία πλειοψηφία δημοκρατικής σταθερότητας που θα μεταρρυθμίσει τα κακώς κείμενα, θα δομήσει ένα αναπτυξιακό ανταγωνιστικό μοντέλο και θα βρει μια θέση για αυτήν και τους πολίτες της στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το παρόν πολιτικό σκηνικό ούτε με πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα που πλειοψηφούν στην κοινωνία.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Μα το ευρω και η ΕΕ οδηγησαν ΟΛΗ την ευρωπη σε τουτη την κατασταση . Οχι επειδη ειναι ανικανοι οι ταχα ηγετες , αλλα επειδη υπακουουν σε στοες τοκογλυφων και μισανθρωπων .
    Ειναι πιονια τους και η μονο λυση ειναι εξω απο ευρω και ΕΕ .
    Ποιος αμφιβαλη οτι η ΕΕ ειναι φιδοφωλια και δηλητηριο των ΕΘνων το ευρω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο επομενος τρομοκρατης παρακαλω ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο αν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πλέον αναλάβουν, συμπλέοντες έστω προσωρινά σε ορισμένα σημεία κλειδιά κοινής αποδοχής και επίτευξης μπορεί να υπάρξει ελπίδα.
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !!!
    Παρά ταύτα βλέπουμε το πόσο προδότες υπήρξαν ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΝ κυρίως οι Πασόκοι και δευτερευόντως οι ΝΔτες και λοιποί τομαριστές...
    Οι του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν και αυτοί νερό στο κρασί τους και να συνεργασθούν αποκλείοντας επί του παρόντος τουλάχιστον τις ιδεοληψίες τους στα Εθνικά θέματα και κυρίως για την λαθρομετανάστευση και τα επακόλουθα αυτής.
    Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, όλοι παίζουν σε ένα παιχνίδι που ευνοείται από τους καθαρματικούς Ούννους και διεθνείς τοκογλύφους.
    Διαίρει και βασίλευε το κλασσικό τους δόγμα...
    Πόσες φορές θα το εφαρμόζουμε επι τέλους στην Ελλάδα μέχρι νά καταλάβουμε τι παθαίνουμε ...
    Για όλα τα κόμματα είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία που δίνεται.....
    Αν δεν τα βρούν τότε.....
    ή θα εξαφανισθούν δια παντός ή δεν θα υπάρχει πλέον Ελλάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Στούπα, με το να σχολιάζετε την θεατρική παράσταση σαν κάτι πραγματικό δεν συμβάλετε στην ενημέρωση.
    Ο κυρίαρχος λαός,γιατί παρά τη νάρκωση 30 χρόνων που του επέβαλαν, παραμένει κυρίαρχος, έχει συγκεκριμένα προβλήματα και ζητάει συγκεκριμένες λύσεις και όχι ιδεολογικά πειράματα. Θέλει πρακτικούς ανθρώπους και όχι αρλουμποφιλόσοφους η απατεώνες. Από τις επερχόμενες εκλογές θα μας προκύψει ένα ακόμα μειοδοτικό κόμμα. Είναι 100% σίγουρο. Και πολύ απλά τότε θα αρχίσει το γλέντι. Όχι γιατί κάποιοι έχασαν τόσα χρόνια την ιδεολογική τους υπόσταση η δεν κατόρθωσαν να ακροαστούν σωστά τις συνθήκες. Επειδή όπως λέτε κάπου είναι μηδενός εξαιρουμένου, προσθέτω εγώ, διεφθαρμένοι.
    Στις ληστρικές επιδρομές, όπως αυτή που υφίσταται η χώρα από το 1981, δεν υπάρχουν ιδέες, γιατί δεν υπάρχουν προθέσεις. Πλήν μιάς: Άρπαξε να φάς και κλέψε νά΄χεις. Δεν λείπει τίποτα άλλο από την χώρα μας παρά μόνο ΗΘΙΚΗ.
    Στο άρθρο σας επιχειρήτε να δικαιολογήσετε όλους αυτούς τους κοινούς απατεώνες ως ανίκανους. Λυπάμαι, μα κάνετε λάθος και ό κόσμος το ξέρει.
    Ελπίζω στις εκλογές που έρχονται να το δείξουν. Φοβάμαι όμως πώς δεν θα γίνει αυτό. Κυρίως εξαιτίας της τρομοκρατίας των ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]