Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα σενάρια εξόδου «αδειάζουν» τις τράπεζες


Κατά 100-500 εκατ. μειώνονται καθημερινά οι καταθέσεις, καθώς το κλίμα έντονης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οδηγεί πολλούς καταθέτες στα ταμεία και τα μηχανήματα ATM των τραπεζών προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Στη διάρκεια του Μαΐου, εκτιμάται ότι οι εκροές ανήλθαν σε 5-6 δισ. ευρώ, ενώ και ο Ιούνιος άρχισε αρνητικά.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών στην εφημερίδα «Καθημερινή», επειδή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό απαιτεί γραφειοκρατική δουλειά που απαιτεί χρόνο, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλοί καταθέτες να αγοράζουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Παράλληλα, το «άδειασμα» των ATM συνεχίζεται, καθώς πολλοί καταθέτες νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια εάν κρατούν τα χρήματά τους στο σπίτι.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται, μάλιστα, να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί η σεναριολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Tεστ αντοχής για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Υπό το βάρος της αβεβαιότητας που πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οικονομικοί εμπειρογνώμονες σε επίπεδο Euro Working Group εξετάζουν όλες τις τεχνικές επιλογές «σχεδίου- ασπίδας» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην Ε.Ε., εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Περιορισμοί στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, κεφαλαιακοί και συνοριακοί έλεγχοι, ίσως και αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν, είναι τα κεντρικά σημεία πανευρωπαϊκού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης που φέρεται να εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο στην Ε.Ε., τις τελευταίες έξι εβδομάδες, για το ακραίο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, το οποίο όμως δεν θεωρείται πιθανό.

Στον απόηχο των αποφάσεων για την Ισπανία, που πολλοί χαρακτηρίζουν κίνηση «οχυρωματικού» χαρακτήρα για την Ε.Ε. στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αθήνα πυροδοτήσει νέα αναταραχή στις αγορές, το Reuters υποστηρίζει πως σε τηλεδιασκέψεις και υπό το βάρος της αβεβαιότητας που πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οικονομικοί εμπειρογνώμονες σε επίπεδο Euro Working Group εξετάζουν όλες τις τεχνικές επιλογές «σχεδίου-ασπίδας» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην Ε.Ε. εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους υπογραμμίζει πως τα σχέδια αυτά περιορίζονται σε επίπεδο τεχνικής μόνο προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο και δεν στηρίζονται στην προσδοκία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Κανείς δεν μίλησε στο Reuters περί προσδοκίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά, διευκρινίζεται πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων τηλεδιασκέψεων, αν και τονίζεται πως αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αυξάνει την ανάγκη να υπάρχουν έτοιμα σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων που χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Είναι ένας φρόνιμος σχεδιασμός, αυτό είναι όλο, ένας σχεδιασμός για το χειρότερο σενάριο», υποστηρίζει πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο τονίζοντας πως ακόμη εξετάζεται εάν υπάρχει νομική βάση για τη λήψη τέτοιων ακραίων μέτρων.

Σε εξέλιξη
Αλλος αξιωματούχος, που συμμετείχε στις συγκεκριμένες τηλεδιασκέψεις, επισημαίνει πως σχέδια εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται σε εξέλιξη για το σενάριο που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. «Περιορισμός στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και περιορισμένη κίνηση κεφαλαίων έχουν εξεταστεί και αναλυθεί», υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ άλλη πηγή σημειώνει πως και η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάστηκαν. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες δήλωσε στο πρακτορείο πως «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ενημερωμένη για τέτοιου είδους σχέδια».

Σημειώνοντας πως οι Έλληνες σε ποσοστό 75% - 80% επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ το Reuters αναφέρει πως αυτό ίσως αποθαρρύνει τους πολιτικούς από το να ωθήσουν τη χώρα πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού. Οπως πάντως προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικρατήσει ή να τερματίσει δεύτερος με μικρή διαφορά και ο επικεφαλής του έχει ταχθεί υπέρ της καταγγελίας ή μιας γενναίας αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, κάτι που η τρόικα δεν φέρεται προετοιμασμένη να κάνει.

Εάν αυτές οι διαφορές δεν επιλυθούν, η απειλή η χώρα να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ θα παραμείνει και επομένως και η ανάγκη για την ύπαρξη σχεδίων εκτάκτου ανάγκης, επισημαίνει το Reuters. Σε τηλεδιάσκεψη στις 21 Μαΐου το Euro Working Group είχε πει στους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πως θα έπρεπε το κάθε κράτος να έχει έτοιμο ένα σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ. Δύο μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Στ. Βανάκερε δήλωσε πως «όλα τα έκτακτα σχέδια για την Ελλάδα καταλήγουν στο ίδιο σημείο: Για να είναι υπεύθυνη η κάθε κυβέρνηση πρέπει να προβλέπει ακόμη και εκείνο που ελπίζει να αποφύγει», είχε δηλώσει.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]