Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επόμενη μέρα μετά το σοκ για την ΝΔ και την χώρα


«Ή οργή των πολιτών επικράτησε στην κάλπη,» διαπιστώνουν πλέον στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες για την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παρ΄ ότι σε αυτή τη φάση εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ακόμη και σήμερα αναμένει να λάβει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι διατεθειμένος να κάνει «ότι προβλέπεται» όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος τα ξημερώματα, φεύγοντας από τα γραφεία του κόμματος στην Λεωφόρο Συγγρού αλλά όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος , κράτησε χαμηλά των πήχη των προσδοκιών, λέγοντας απλώς ότι «»θα δούμε».

«Αυτό που διαχειρίζεται η ΝΔ είναι ένα αποτέλεσμα σοκ, όχι τόσο για την ίδια αλλά κυρίως για το που θα πάει η χώρα αφού ο λαός από τη μ ια έδειξε την οργή του και από την άλλη δεν έδωσε σαφή εντολή για την επόμενη μέρα,» ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη στο BriefingNews.

Η ανοιχτή πρόταση του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βασικούς στόχους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής , μοιραία έχει ως αποδέκτες μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά οι προοπτικές, αφενός να σχηματισθεί μια τέτοια κυβέρνηση και αφετέρου να μπορέσει να λειτουργήσει μεταβατικά για να απομακρυνθούν οι νέες εκλογές χρονικά, μοιάζουν ελάχιστες.

Πριν από τα πρώτα exit poll , τα οποία γνώριζε από νωρίς το μεσημέρι η ΝΔ, υπήρχε μια αισιόδοξη άποψη ότι θα διαψευστούν και ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα προσεγγίζει το 25%. Όλα αυτά κατέρρευσαν μέχρι τις 6 το απόγευμα οπότε και ο κ. Σαμαράς , μετά από μια ευρεία σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, δέχθηκε στο γραφείο του τους δύο αντιπροέδρους Δήμα και Αβραμόπουλο και παράλληλα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά για όλους και οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά συνιστούσαν ψυχραιμία και νηφαλιότητα καθώς «διάβαζαν» από το αποτέλεσμα ότι επέρχεται κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού και πως οι πολίτες επέλεξαν να αποδοκιμάσουν και την ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη πολιτική του Μνημονίου.

Τα χαμηλά ποσοστά οδήγησαν σε στροφή της αρχικής σκέψης για επαναληπτικές εκλογές καθώς τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και οι δύο Αντιπρόεδροι της ΝΔ εκτίμησαν ότι προτεραιότητα έχει να εξασφαλιστούν συνθήκες σταθερότητας στην διακυβέρνηση της χώρας, όσο αυτό είναι εφικτό , ανάλογα και με τα κόμματα που τελικά θα εισέρχονταν στην Βουλή.

«Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα και αυτό μεγιστοποιεί τις ευθύνες της για την πολιτική σταθερότητα ενώ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, δεν σκεφτόμαστε επαναληπτικές εκλογές,» ήταν η πρώτη διαρροή μετά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Λίγο Αργότερα έφθασαν και οι πρώτες πληροφορίες ότι σχεδιάζει να καταθέσει μια ανοιχτή πρόταση για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Όλα αυτά τα επισφράγισε αρκετές ώρες αργότερα , ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με την δημόσια δήλωση του.

Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού άρχισαν οι εκτιμήσεις για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, άρχισε για πολλούς να φαντάζει ως «υποψήφιος πρωθυπουργός» αλλά οι σκέψεις αυτές αναιρέθηκαν ως τα μεσάνυχτα, οπότε και διαπιστώθηκε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχασε την πρωτιά στην Α΄Αθήνας από την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στα τηλεοπτικά πάνελ, ο ένας μετά τον άλλον, οι βουλευτές της ΝΔ ακύρωναν τις εμφανίσεις τους ενώ και όσοι τόλμησαν να εκτεθούν διαχώριζαν τη θέση τους από τις αποφάσεις που έλαβε η ηγεσία του κόμματος για την στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας, όπως πχ οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Σπηλιωτόπουλος.

Οι πρώτες αναλύσεις για το σοκαριστικό αποτέλεσμα συνοψίζονται στο ότι η ΝΔ πλήρωσε πολύ ακριβά την συμμετοχή της στην συγκυβέρνηση, δεν έπεισε για την επιλογή της να στηρίξει το δεύτερο Μνημόνιο, τις κόστισε δραματικά η απώλεια αρκετών βουλευτών που οδήγησαν το κόμμα Καμένου σε διψήφια νούμερα ενώ οι επιθέσεις σε Τσίπρα - καμένο και Χρυσή Αυγή αποδείχτηκε ότι είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα στους ψηφοφόρους.

Είναι βεβαίως προφανές ότι οι πιέσεις που άσκησαν τα ΜΜΕ και το βερολίνο, τον Νοέμβριο για να αποτραπούν οι εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να καμφθεί η ηγεσία της ΝΔ μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, είναι το κυρίαρχο αίτιο που εξηγεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα η στρατηγική του «όλοι ίδιοι είναι» που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ για να διαχύσει τις ευθύνες και στην ΝΔ επετεύχθη μέσω της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ίσως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δεύτερο κόμμα και δεν απειλούνταν ευθέως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως εκτιμούν πολλοί στην ΝΔ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, να είχαν ήδη υπάρξει τάσεις αμφισβήτησης απέναντι και στο ίδιο το πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Όμως ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος αρχηγός της ΝΔ που εξέλεγξη από τη βάση και η όποια κίνηση από «φιλόδοξα στελέχη» είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

Το ποιος θα χρεωθεί τις επαναληπτικές εκλογές είναι ένα ζητούμενο, αν δεν σχηματισθεί τελικά κυβέρνηση» μας έλεγαν αργά τα ξημερώματα πηγές της ΝΔ που εκτιμούσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα ασκηθεί έντονη πίεση προς την Ελλάδα τόσο από την Γερμανία όσο και από τους υπόλοιπους εταίρους τους με συνεχή τελεσίγραφα για εφαρμογή ων συμφωνηθέντων ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Απορία ? Μελαγχολία για του τι θα γίνει ?
    Δυτυχώς η κατάσταση δεν ξεκαθάρισε εντελώς και φυσικά σε αυτό φταίει ο αισχρός Νόμος του θλιβερού Πάκη, ο οποίος ,άκουσον ,άκουσον επανεξελέγη, μαζί με άλλες σαβούρες.
    Ευχαρίστηση από την μιά που χτυπήθηκαν οι θρασείς προδότες,αλλά δυστυχώς υπήξαν άτομα (περίπου 800.000)τα οποία ξαναψίφησαν ΠΑΣΟΚ και ανάλογοι στη ΝΔ, ο κωλοτούμπας την πλήρωσε, ζαλισμένος από τις πολλές και ανερμάτιστες κινήσεις του, αλλά το τραγικότερο είναι το ότι υπήρξε υψηλή αποχή ,35% . Απαράδεκτο !!!
    Και τώρα τι γίνεται ?
    Ο Λαός έδειξε του τι θέλει.
    Μακριά από τα μνημόνια και άμεση καλυτέρευση της μιζέριας που μας είχαν καταδικάσει οι δωσίλογοι προδότες.
    Θα προχωρήσουμε προς τα εκεί ?
    Πολλές οι δυσκολίες, πολλοί οι ανεγκέφαλοι και οι αμετανόητοι, ξανά εκλογές και ότι ήθελε προκύψει....
    Ο Θεός της Ελλάδας βοηθός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κενου περιεχομενου η αναλυση , διοτι εντολες περιμενουν οι εφιαλτες για το επομενο βημα .
    Το ειπε και το σαμαρι ..."θα δουμε".
    Αλλα το οτι υπαρχουν ακομη 400.000 -500.000 Ελληνες που στηριζουν τα αποβλητα του πασοκ , ειναι φοβερο και τρομερο για το μελλον της Πατριδος . Οι υπολοιποι ειναι λαθρεοι ψηφοι , ακυροι .
    Αλλα το οτι οι Ελληνες ψηφιζουν ανθελληνες αριστερους και δεξιους ακομη , αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα .
    Οτι ειναι ο ΓΑΠ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ και μερικοι μιλουν για νικη του Λαου !
    Κουνια που σας κουναγε , ηλιθιοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]