Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την ψώνισαν οι Τούρκοι, κοιτούν αφ’ υψηλού την ΕΕ!

Η Τουρκία πιστεύει ότι η Γερμανία έχει αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα της ενσωμάτωσής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οπότε, σκληραίνοντας τη στάση της πιστεύει ότι θα αποσπάσει ισχυρά ανταλλάγματα, δηλαδή, εν ολίγοις, η Ευρώπη θα πάει γονυπετής στην Υψηλή Πύλη να την παρακαλέσει να δεχθεί να αποτελέσει μέρος της ΕΕ…

Η Τουρκία λοιπόν αρνείται η ίδια αυτή τη φορά να ανοίξει τρία νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επίσημη ανακοίνωση ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αλί Μπαμπατζάν, στο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ολι Ρεν, αντιπροέδρου της Κομισιόν και επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, του Στέφαν Φούλε, επιτρόπου αρμοδίου για τι Διεύρυνση και ευρωβουλευτών.

Η Άγκυρα είχε προϊδεάσει στο παρελθόν για τις προθέσεις της και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Μπαμπατζάν επισημοποίησε την απόφαση αυτή, στην οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσέδωσαν διθυραμβικό χαρακτήρα. Επισήμως, η Άγκυρα δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι πρόκειται για τα τρία τελευταία κεφάλαια που μπορεί σε αυτή τη φάση να διαπραγματευτεί και να αναλάβει δεσμεύσεις, χωρίς από την πλευρά της η ΕΕ να δεσμευτεί για ημερομηνία ένταξής της θα αποδυνάμωνε το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει τις όποιες επαφές με την ΕΕ στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αρνείται να αναγνωρίσει η Άγκυρα. Επίσης, εκτιμάται ότι φοβάται ένα πιθανό νέο βέτο της Λευκωσίας σε κάποιο από τα τρία κεφάλαια. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ανοίξει τις διαπραγματεύσεις σε 13 κεφάλαια, ενώ οι διαπραγματεύσεις σε άλλα 17 κεφάλαια έχουν παγώσει λόγω των αντιρρήσεων εκ μέρους χωρών-μελών της ΕΕ, κυρίως της Γαλλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]