Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

17 Ιουνίου: H νέα ημέρα της κρίσεως...


Της Ζέζας Ζήκου

Η αντίδραση της κοινωνίας φαίνεται να περιφρονεί εκείνους που την εξαπάτησαν. Οταν ο πολιτικός λόγος εξαπατά, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρισθεί. Θα έλθει η στιγμή που η κοινωνία θα σε τιμωρήσει. Οι δύο κυβερνήσεις των Μνημονίων κληροδότησαν βαθιές ρωγμές στην κοινωνία και την «υποθηκευμένη» οικονομία. Το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει διαβρωθεί σε τέτοια έκταση, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιστραφεί... Ηδη νέα ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών της εκλογών της 6ης Μαΐου καταδεικνύουν οι νέες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υφίστανται περαιτέρω καθίζηση. Και αναδεικνύεται μέγας νικητής ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, το μοναδικό που φαίνεται πως μπορούμε πλέον να παράγουμε είναι πρωθυπουργούς, υπουργούς, γενικούς γραμματείς και φαρισαίους... της μιας χρήσεως!

Η ελληνική κοινωνία έχει ήδη πικρά αντιληφθεί ότι δεν αρκεί η λογική των θυσιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. H δυσαρέσκεια που εκτρέφεται από τη δομική απορρύθμιση της ελληνική οικονομίας, που υπαγορεύουν τα Μνημόνια, είναι τεράστια. H εκτίμηση αυτή αποτελεί ένα (χονδροειδές ίσως) παράδειγμα με γνώμονα όχι ακριβώς ιδεολογικό.

H Eλλάς των εκατομμυρίων ανέργων ασφυκτιά. Kαι η κρίση της ανεργίας δεν έχει ούτε ιδεολογική ταυτότητα ούτε σύνορα. Oι οικονομίες, με μεγαλύτερο πραγματισμό από τους θεωρητικούς τους με τις περίφημες συνταγές, επηρεάζονται πρωτίστως από την ανεργία. Προσπαθώντας να μειωθούν με στυγερό τρόπο τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος σε αδύναμες οικονομίες, όπως της Eλλάδος, παράλληλα συνθλίβεται ολόκληρη η κοινωνία. Kατά τα άλλα, δεν υπάρχουν πλέον «μεζούρες» για να μετρηθεί η ιδεολογία και η εντιμότητα ενός εκάστου από τους υμνητές ή τους πολέμιους του Μνημονίου .

H Eλλάς είναι βυθισμένη στην παράλυση και τη διαφθορά. Μπροστά όμως στο διάχυτο πλέον «πλεόνασμα ψεύδους», οι πολιτικοί αναγκάζονται να επιχειρήσουν ένα πρόσθετο και ψευδεπίγραφο πήδημα στο κενό. Τώρα η ευθύνη για την καταστροφή επιμερίζεται και στα δύο κόμματα! Το μεγαλύτερο «έσοδο» του κράτους ήταν ο ξένος δανεισμός.

Με βαθιά ύφεση για 5ο συνεχή χρόνο, φέτος, η επιστροφή στην ανάπτυξη αρχίζει να μοιάζει με μακρινό όνειρο και η επούλωση των ανοιχτών πληγών στην κοινωνία θα χρειαστεί πολλά χρόνια, εάν ποτέ επιτευχθεί.

Δραματικές χαρακτηρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, μάλιστα, αφιερώνουν συνεχείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις. Βέβαια, όπως τονίζουν αρκετά απ’ αυτά, καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε νέες εκλογές, «οι προοπτικές είναι αβέβαιες» για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη πως μια κατάρρευση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ευρώπης θα μπορούσε να αναστείλει την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενώ επισημαίνεται ότι το «ελληνικό πρόβλημα» αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του G8, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, στις 18 και 19 Μαΐου.

Στις περισσότερες αναφορές επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί για την «αυξημένη πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας το ενδεχόμενο «απρόβλεπτων συνεπειών» στην ευρωπαϊκή, αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Σε όλες τις ανταποκρίσεις από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και στα ρεπορτάζ με συνεντεύξεις οικονομικών αναλυτών, υπογραμμίζεται ο «αρνητικός αντίκτυπος» από το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα «εξίσου διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα έχει την πολυτέλεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για να γεφυρώσει το χάσμα στον προϋπολογισμό της».

Σύμφωνα με την Washington Post, «το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα κλυδωνίζει τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης, εξόδου της χώρας από το ευρώ και δημιουργίας μιας νέας περιόδου αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία».

Η New York Times προβάλλει τις θέσεις του «δημοφιλέστερου» Ελληνα πολιτικού, όπως χαρακτηρίζει τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα μπορεί μεν να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη», αναφέρει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, επικαλούμενη τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οικονομικού συμβούλου του κ. Τσίπρα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]