Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φέσωσαν την ΔΕΗ τα κόμματα

Ενώ οι πολίτες, εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών, καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ δίνουν το... κακό παράδειγμα, καθώς χρωστούν 1.032.500 ευρώ και μάλιστα σε μία εποχή που διεκδικούν την ψήφο του λαού

Φέσι... τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν φορέσει τα κόμματα στη ΔΕΗ καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ χρωστούν 1.032.500 ευρώ στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Οι οφειλές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες.

Η οικονομική ύφεση, η ανεργία και οι μειώσεις των μισθών τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση και καλούνται μάλιστα ιδίως από τα δύο κόμματα εξουσίας να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις διαφορετικά θα έλθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Δηλαδή να κατηγορηθούν ως φοροφυγάδες. Τα δύο κόμματα, όταν τα φέσια τους στη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 725.000 ευρώ, κάθε άλλο παρά το καλό παράδειγμα δίνουν προς τον κόσμο. Σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία διεκδικούν και την ψήφο του.

Αλλά και οι οφειλές του ΚΚΕ προκαλούν «την μήνιν» των πολιτών. Το κόμμα της Αριστεράς σε μία εποχή που θα έπρεπε, σύμφωνα και με τα όσα πολιτικά πρεσβεύει, να μη δίνει δικαίωμα σε κριτική, εμφανίζεται ασυνεπές στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει προηγηθεί και η υπαγωγή της επιχείρησής του «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 αλλά και οι απολύσεις εργαζομένων της.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», το μεγαλύτερο χρέος προς τη ΔΕΗ έχει η ΝΔ. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που φαίνονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά είναι απλήρωτοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φτάνουν τα 670.000 ευρώ.

Η ΔΕΗ, λένε οι πληροφορίες, είχε προχωρήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα τις ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τότε, όμως, παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και έγινε διακανονισμός. Τα ποσά που δίνει με δόσεις η ΝΔ είναι 615.000 ευρώ, ενώ στα 60.000 ευρώ ανέρχεται ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.

Ο δεύτερος μεγάλος οφειλέτης είναι ο «Περισσός». Το ΚΚΕ, σημειώνουν πηγές, χρωστά 115.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 95.000 είναι το ειδικό τέλος ακινήτων. Το ποσό αυτό το ΚΚΕ αρνείται να το πληρώσει θεωρώντας το αντιλαϊκό μέτρο. Στα 20.000 ευρώ είναι ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τυποεκδοτική», η επιχείρηση έκδοσης εντύπων που ανήκει στο ΚΚΕ, χρωστά 250.000 ευρώ. Πληροφορίες θέλουν το ποσό να έχει διακανονιστεί με τη ΔΕΗ αλλά η επιχείρηση δεν τηρεί τον διακανονισμό, με απλά λόγια καθυστερεί την καταβολή των δόσεων.

«Πονοκέφαλος»
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος, εμφανίζεται -χωρίς όμως να τα οφείλει ο ίδιος- με ανεξόφλητο ποσό 52.500 ευρώ.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον τρέχοντα λογαριασμό. Το «Εθνος της Κυριακής» αναζήτησε και ενδεχόμενες οφειλές και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Για αυτά δεν βρέθηκαν στοιχεία.

Τα χρέη των κομμάτων στη ΔΕΗ προκαλούν «πονοκέφαλο» και στη διοίκηση της εταιρείας για δύο λόγους.

- Ο πρώτος έχει να κάνει με το όταν η επιχείρηση πριν από λίγους μήνες είχε κληθεί -όταν επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων- να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στους πολίτες που δεν το πλήρωναν.

Εβλεπαν, δηλαδή, τον κόσμο να αδυνατεί πραγματικά, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και την ίδια στιγμή τα κόμματα, που απολαμβάνουν και την κρατική επιχορήγηση και επιχείρησαν πρόσφατα με νομοσχέδιο να ρυθμίσουν άλλα χρέη τους, να είναι οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές. Για τα κόμματα ήξεραν όμως τα στελέχη της ΔΕΗ ότι θα υπήρχαν παρεμβάσεις. Τον απλό κόσμο, που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, θα έπρεπε να τον τιμωρήσουν με το... σκοτάδι.

- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Οι οφειλές των κομμάτων αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των ανεξόφλητων ποσών. Οπως βέβαια και παλαιότερα αλλά και υπάρχοντα χρέη υπουργείων. Η ΔΕΗ ξέρει πως αυτά τα χρήματα είναι σχεδόν αδύνατο να τα εισπράξει. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει 181 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό και με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ- λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων- εκτιμά ότι το τέλος της χρονιάς θα τη βρει με ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις στη ΔΕΗ είναι 834 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι μισές είναι επισφαλείς απαιτήσεις.

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Πηγές σημειώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι περίπου 700.000 καταναλωτές δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του 2011. Η οικονομική ύφεση οξύνεται και σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα έλθουν από τον Ιούνιο οι προσδοκίες της ΔΕΗ για είσπραξη των οφειλών μειώνονται, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ... της εταιρείας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]