Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία εγκαταλείπει τα προσχήματα

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης

Σε δυο επίπεδα συνεχίζει να κινείται η στρατηγική προσέγγιση και ο αυτοπροσδιορισμός της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που εξελίσσεται σε παράμετρο ευημερίας και… πλουτισμού για το Βερολίνο, εις βάρος φυσικά των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οικονομίες των οποίων δυσκολεύεται να ορθώσουν τείχη επαρκούς αντίστασης στις επιδρομές των αγορών και των κερδοσκόπων.

Απ’ τη μια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως… προχωρημένη μετενσάρκωση του Μέτερνιχ, διαμορφώνει εγκαίρως ένα συμμαχικό μέτωπο με τις χώρες-δορυφόρους του Βερολίνου, πριν από σημαντικές συνόδους κορυφής ή συμβούλια Eurogroup, προκειμένου να προκύπτουν αποφάσεις που κάθε φορά είναι κατώτερες των περιστάσεων. Με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, την πρόσφατη απόφαση για ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων του EFSF και του ESM, μόλις στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι αγορές θεωρούσαν… αστείο, κάθε ποσό το οποίο δεν θα προσπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Απ’ την άλλη, η Γερμανία διαρρέει συγκροτημένο και λεπτομερές σχέδιο για τη συγκρότηση «ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών», υπό την επίβλεψη της οποίας θα τεθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης επιτροπής θα ανήκουν η επίβλεψη των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επισήμανση ασυνήθιστων εξελίξεων, ικανών να οδηγήσουν σε κρίση.

Ουσιαστικά, το Βερολίνο εγκαταλείπει τα προσχήματα, και, επιμένοντας στη μυωπική προσέγγιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ως αντιμετωπίσιμη μονάχα μέσω από πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας και πειθαρχίας, στα όρια της κοινωνικής ασφυξίας, δείχνει ότι είναι αποφασισμένο να μην αφήσει περιθώρια… στατιστικού λάθους για το μέλλον. Θέλει να ελέγξει το σύνολο της διαδικασίας διακυβέρνησης, στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών. Επομένως, συνολικά στο πως αυτοπροσδιορίζεται ένα σύγχρονο κράτος.

Ενδεικτικό της απάθειας με την οποία προσεγγίζει η Γερμανία τις εξελίξεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών κοινωνιών, είναι το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ, τον επικρατέστερο επόμενο Πρόεδρο της Γαλλίας. Όχι για να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο αλλαγών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Αλλά για να τον υποχρεώσει να… ξεχάσει τέτοιες σκέψεις.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. η γερμανια ειναι χωρα ,,οχι μπουρδελο οπως η ελλαδα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν καταλαβουν ολοι οτι η γερμανια (πεζο το "γ") δεν αλλαξε ποτε αλλα ουτε και τωρα θα ειναι αργα να το διαπιστωσουν. Μια ζωη πολεμους εκανε, πολεμο κανει και τωρα. Τα γονιδια "ναζι" ειναι στο ντιενει τους. Οπως και στους ντοπιους δοσιλογους και γερμανοτσολιαδες. Τα γονιδια "εφιαλτης" ειναι στο ντιενει τους. Για μια ακομα φορα αυτες οι δυο κατηγοριες ηρθαν και εδεσαν στο ιδιο σπιραλ τρομου και καταστροφης. Ομως το γονιδιο "βλακειας" συνεχιζει και επικρατει σε ολη την ελληνικη επικρατεια. Και ο ελληνας συνεχιζει να κοιτα τον εαυτο του και να μην τον ενδιαφερει ο ανθρωπος "της διπλανης" πορτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι ειναι το νου μας στους διπλανους μας και στην Πατριδα . Αν δεν αγαπαμε την Πατριδα , θα μας την ξεσκισουν και θα ειμαστε απατριδες .Η μεγαλυτερη καταρα μιας κοινωνιας .
    ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ .ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΛΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΧΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ .
    Ανοιξτε τα ματια σας και δητε που μας οδηγησε αυτος ο προοδευτικος ταχα λογος .
    ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ αν θελουμε να ζησουμε σαν Εθνος και οχι σαν ξεφτιλες της οικουμενης .
    Εκλογες δεν θα γινουν . Ουτε τωρα ουτε κοντινο μελλον . Οι επομενες εκλογες θα εχουν 5.000.000 πρωην Ελληνες και αλλα τοσα λαθρεποικους .-
    Ειμαστε σε κατοχη και μας γενοκτονουν .
    Δεν μπορουν να κανουν πισω οι κοινοβουλευτικοι και εξωκοινοβουλευτικοι αλητες προδοτες . Τους κρατουν απο τα α@@@δια γιατι προδιδουν το Γενος απο τα γενοφασκια τους και απο πατερα σε παιδι .
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛ . ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ .
    ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΑΣ . Αυτο ειναι το συνθημα των Ελευθερων και νοημων Ελληνων ΠΟΛΙΤΩΝ .

    ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και ας με πειτε οτι μαλακια σας εχουν φυτεψη στα τσουρουφλισμενα μυαλα σας .
    Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗ . Αλλα δεν θαμαστε ολοι εδω , για να γιορτασουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]