Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά παιχνίδια σε Κύπρο και Θράκη

Οι εθελόδουλοι της Αμμοχώστου και τα ανταλλάγματα για το ενδεχόμενο άνοιγμα της Χάλκης

Του Κωνσταντίνου Χολέβα
*

Μπορεί εμείς να ασχολούμαστε με το εσωτερικό μας μέτωπο και με την ημερομηνία των εκλογών, όμως ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Τουρκία έχει θαυμαστή συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, ασχέτως κυβερνήσεων ή ιδεολογιών.

Η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και η υπονόμευση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη είναι δύο από τους στόχους που μεθοδικά προωθούνται επί χρόνια εις βάρος του Ελληνισμού. Άλλωστε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ και καθηγητής Νταβούτογλου συνδέει καθαρά τα δύο θέματα, γράφοντας στο βιβλίο του "Το στρατηγικό βάθος" ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατά τον ίδιο τρόπο που αξιοποίησε την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο. Η κοσοβοποίηση της Θράκης και τα αυτονομιστικά σχέδια της Άγκυρας βρίσκονται πάντα επί τάπητος, είτε κυβερνούν οι κεμαλιστές είτε οι μετριοπαθείς ισλαμιστές.

Τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν την εμμονή των Τούρκων δήθεν φίλων μας. Η εφημερίδα "Μιλιέτ" αποκάλυψε σκοπίμως το νέο τουρκικό σχέδιο. Δηλαδή, να κατοικηθεί ο έρημος σήμερα ελληνικός τομέας της Αμμοχώστου και να κληθούν οι Ελληνοκύπριοι να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση. Ο "Αττίλας" και η Άγκυρα ελπίζουν ότι θα βρουν αφελείς ή απάτριδες Ελληνοκύπριους, οι οποίοι θα θελήσουν να γυρίσουν ως υπόδουλοι στην μητρική τους γη, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευθούν τα ξενοδοχεία και τη φημισμένη παραλία της Αμμοχώστου.

Ελπίζω να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και να μη βρεθούν εθελόδουλοι Ελληνοκύπριοι. Ο απόηχος του σχεδίου είναι η δημιουργία δύο κρατών, με την Αμμόχωστο στο τουρκικό κρατίδιο, ενώ μέχρι τώρα την κρατούσαν ακατοίκητη για να την χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των Ελλήνων. Μετά την ατυχή για τους Τούρκους και ευτυχή για τον Ελληνισμό απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η Άγκυρα μηχανεύεται νέους τρόπους για να παγώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Βεβαίως, για την αποθράσυνση των Τούρκων ευθύνεται και η υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων του Ελληνισμού στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Η διετία του Γιώργου Παπανδρέου και η αποτυχημένη θητεία του Δ. Χριστόφια οδήγησαν σε νέα διπλωματικά ολισθήματα και υποχωρήσεις. Ο λαός μας λέει ότι "άμα θέλεις Τούρκο φίλο, πάρε ένα κομμάτι ξύλο", εννοώντας ότι κάθε υποχώρηση ή αφέλειά μας ενισχύει τις επεκτατικές και διεκδικητικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Απαιτείται σφριγηλή διπλωματία και ισχυρή αμυντική θωράκιση.

Η Θράκη έρχεται στο προσκήνιο με την πρόθεση των Τούρκων να ζητήσουν ανταλλάγματα για το ενδεχόμενο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το υποσχέθηκε, όπως μάθαμε, ο Ερντογάν στον Ομπάμα, αλλά προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι. Το θέμα θα μείνει ανοιχτό, για να μπορεί η Άγκυρα να πιέζει για περισσότερη ανεξαρτησία και αυθαιρεσία της μειονότητας στη Θράκη, δηλαδή των οργάνων του τουρκικού προξενείου και λίγων φανατικών.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι φιλήσυχοι μουσουλμάνοι, που δεν συμφωνούν με τα εθνικιστικά κελεύσματα της Τουρκίας. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δώσει η ελληνική Πολιτεία για να απομακρύνει τους Πομάκους από την τουρκική παιδεία και προπαγάνδα. Τα λάθη παλαιότερων δεκαετιών οδήγησαν σε μερική τουρκοποίηση των Πομάκων, όμως η νέα γενιά θέλει να μάθει μόνο Ελληνικά και Πομακικά (σλαβόφωνο ιδίωμα).

Ειδικά δε για την απαράδεκτη αντιστοίχιση μεταξύ Χάλκης και Θράκης, καλό είναι να θυμίσουμε ότι για τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα της Θράκης προβλέπονται τα πάντα στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η λειτουργία της Χάλκης είναι θέμα οικουμενικών αρχών σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


*Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία, 01/04/2012
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Άψογο το άρθρο του κ. Χολέβα. Με κάθε τέτοια ανάλυση που διαβάζουμε, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι έπρεπε εδώ και καιρό να είχε χαραχθεί κοινή εθνική στρατηγική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Όχι μόνο θα είχαμε αποφύγει τα λάθος βήματα, αλλά θα είχαμε το επάνω χέρι. Ας όψονται οι κάθε είδους ηγέτες-μαριονέτες που μας κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]