Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντίο πατρίδα


Να την ξαναδώ ακόμα μια φορά ήθελα. Την Ελληνίδα που φορά το μαύρο μαντήλι για να πενθεί τις χαρές που δεν έζησε και αυτές που έφυγαν ανεπιστρεπτί. Να κουβαλά το ταψί με το ξεροψημένο από φούρνο ψωμί στο κεφάλι ισορροπώντας τα τσακισμένα πόδια της στο καλντερίμι κρατώντας το μέτωπο ψηλά σαν Καρυάτιδα που ακόμα και γερασμένη είναι εκεί για να κρατά τη μετόπη της αξιοπρέπειας.

Να τον ξαναδώ ακόμα μια φορά ήθελα. Να χώνει το τσαπί τόσο βαθιά στην γη σκοτώνοντας το χώμα για να σπείρει με τα χέρια του ζωή. Να τον δω να σταματά και να ξαποσταίνει κοιτώντας τον ήλιο που κονταροχτυπιόταν από τα γεννοφάσκια του για το ποιος θα αντέξει πιο πολύ μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Να τα ξαναδώ ακόμα μια φορά ήθελα. Τα παιδιά να παίζουν μπάλα στις αλάνες με τα λιτά παντελονάκια τους και ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι. Να ματώνουν τα γόνατά τους και να σηκώνονται χωρίς δάκρυα σαν γεννημένοι πολεμιστές έτοιμα για τις μάχες που θα έρχονταν.

Να τους ξαναδώ ήθελα. Τους πικραμένους αυτής της χώρας . Να κάθονται στις ξεχαρβαλωμένες καρέκλες ενός καφενείου κάπου στα σύνορα και να κοιτούν μέσα από τα βρώμικα τζάμια την Ελλάδα να τους αποχαιρετά όπως έκανε κάθε μέρα, κάθε εποχή, κάθε χρόνο κι αυτοί να είναι εκεί να την κοιτούν μόνο για να την βλέπουν να φεύγει.

Να τις ξαναδώ ήθελα. Τις κοπέλες να απλώνουν τις μπουγάδες στον ήλιο με τα ιδρωμένα φορέματά τους και να κοιτούν στον δρόμο για το ταίρι που θα γυρίσει από το μεροκάματο. Να έχουν στην κατσαρόλα φακές και το κρεμμύδι έτοιμο στο πιάτο και σαν βασίλισσες των γκρεμισμένων ελπίδων να σφίγγουν το χέρι του οικοδόμου που κάθεται σκεφτικός στο κουτσό από ένα πόδι τραπέζι.

Να το ξαναδώ ήθελα. Εκείνο το πρωινό που οι καμπάνες χτυπούσαν και τα παλικάρια είχαν στα χέρια τους κορίτσια με σημαίες να ανεμίζουν. Τότε που όλοι ήταν φτωχοί, ακρωτηριασμένοι, προδομένοι, τσακισμένοι και ελλιπείς αλλά με την σιγουριά ότι εκείνη τουλάχιστον την στιγμή ήταν ελεύθεροι.

Να σε ξαναδώ ήθελα. Να ανεβαίνεις στα βουνά αρματωμένος γνωρίζοντας ότι ίσως να ήταν η τελευταία σου ανάβαση και να το χαίρεσαι. Να είσαι ευτυχής που ζούσες για να πεθάνεις για μένα. Για σένα. Για όλα αυτά που ήθελα να ξαναδώ.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

  1. Τυχεροί όσοι φώτισαν τα μάτια τους με τέτοιες εικόνες, νοσταλγοί της πραγματικής ζωής. Που γεύτηκαν χωριάτικο ψωμί με λάδι και ζάχαρη και έγδαραν τα πόδια τους στα πουρνάρια, έβγαζαν φουσκάλες από την τσάπα και πονούσαν όταν κρατούσαν το μολύβι για να γράψουν στο τετράδιο.
    Ανυπομονούσαν ν' ανοίξουν τα σχολειά για να ξεκουραστούν από τις αγοτικές δουλειές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μελό...
    Τίποτα δεν χάθηκε, η Ελλάδα δεν θα σβήσει επειδή μια χούφτα ανεγκέφαλων κτηνών νομίζει πως πουλώντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα θα μείνει στο απυρόβλητο!
    Ακόμα η μάχη δεν έχει αρχίσει και ήδη η νίκη είναι δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα τσακισμένα πόδια της Ελληνίδας στο καλντερίμι δεν τα νοσταλγώ. Αλλά την ανιδιοτέλεια, το φιλότιμο (ή "αξιοπρέπεια" όπως λέει ο γράφων - προτιμώ μια μοναδική και μη μεταφράσιμη λέξη μας: φιλότιμο), τη λεβεντιά του Έλληνα και της Ελληνίδας, την αθωότητά μας που χάθηκε, αυτά τα νοσταλγώ κάθε μέρα που περνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτη φορα ειδα ανθρωπο να θελει να ξαναδει πεινα ταλαιπωρια και δυστυχια...ελεος .!!
    Τοσο πλαδαρους μας εχουν κανει??
    Εγω φιλαρακι...νοσταλγω τη συνταξη που μου πετσοκοψαν και τωρα παρακαλαω να ειμαι τουλαχιστον καλα στην υγεια μου....γιατι ουτε συστημα υγειας αφησαν ορθιο.. αυτο το ξεραμενο ακ@το ο λοβερδος...που να παρακαλει να βγει η ψυχη του..
    Θα ηθελα να ξαναδω το μικρο μου γιο ξανα ευτυχισμενο..και να μη του βαζω τις φωνες επειδη ξοδεψε 2 ευρω με τους φιλους του..
    Θα ηθελα να ξαναδω τα χαμογελα στουσ δρομους..
    Τις χαρουμενες φωνες στα παρκα και στις πλατειες!!
    Θα ηθελα να ξαναδω τις τιμες στα ραφια των μαγαζιων εκει που ηταν πριν 2 χρονια!!
    Θα ηθελα να ξαναδω το λογαριασμο της ΔΕΗ εκει που ηταν!!
    και αλλα πολλα που πριν απο 2 χρονια ειχαμε.και τωρα τα αγναντευουμε ...λες και ημασταν προνομιουχοι!!
    Και ολα αυτα μεσα σε 2 χρονια!!!
    Ποτε δεν θα ηθελα να δω την κορη μου ...η την γυναικα μου..ν ακουβαλει το "ξεροψιμενο ¨οπως λες ψωμι απο το φουρνο...η να περπαταει ξυπολιτη στα καλντεριμια..
    ΟΙ νοσταλγοι αυτων των καταστασεων, ειναι τουλαχιστον μαζοχιστες..
    και αυτοι που μας οδηγουν σε τετοιες καταστασεις ειναι τουλαχιστον Προδοτες!
    Ενα αλλο που θα ηθελα..ειναι να τους δω και τουσ 300 κρεμασμενους στην πλατεια συνταγματος ...που ουτε το ονομα της σεβαστικαν!...και μετα αφου ψοφισουν ...να παω και να χεσω στους ταφους τους!!
    Αλλα πρεπει να βρεθει καποιος μπροσταρης...καποιος που να οδηγησει ολο αυτο το θυμο του κοσμου ..ενεντιων τους...
    Με σκεψεις ομως και τοποθετησεις σα τη δικη σου.... μαλλον δεν υπαρχει ελπιδα..τουλαχιστον απο ανθρωπους του ειδους σου...
    Γιαυτο λοιπον....Αντε κατσε στην παντα και περιμενε να δεις τη κορη σου να περπατει ξυπολυτη στο καλντεριμι...
    και μη ξαναγρααψεις εδω φιλαρακι.... διαβαζει κοσμος που ειναι απελπισμενος και ουρασμενος απο αυτη την κατασταση.... Αντε σε καμια Ινδια να βρεις τη χαρα σου!!

    ΑΑΑΑ...και κατι αλλο...
    στις τοπικες οργανωσεις ΠΑΣΟΚ... μοιραζουν σπαθακια για να κανουν χαρακιρι οσοι τους ψηφισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. file afto me to xarakiri polu mou arese. siggnomi yia aftous tous xaraktires alla mou einai pio efkolo na grafw etsi. Pragmatika yiati tha prepei na gyrisoume sta xronia pou ypefere o ellinikos laos? thn axioprepeia, kai thn xara mazi me poiotita zwhs na exei o laos mas theloume. Afta den einai pronomoia einai dikaiwma kathe anthropou.
      Tis alles fores tha prospathisw na grapsw me ellinikous xaraktires.

      Διαγραφή
  5. επειδη το χαρακιρι ειναι λιγο..και οχι μονο για αυτους που τους ψηφισαν αλλα και γιαυτον που αναρτησε αποσπασμα απο το βιβλιο του "πολυμερη" (παραθετω το ling)
    http://skiladiko.forumotion.com/t98-topic

    αλλα δεν ειναι μονο αυτος που αποσπασματικα απο ξενα βιβλια το παιζει "ποιητης" ειναι και πολοι αλλοι που με ξενα κολλυβα κανουν μνημοσυνο..παραθετω μερικους...

    http://www.axortagos.gr/antio-patrida.html

    http://ksipnistere.blogspot.com/2012/02/blog-post_8252.html

    http://simplemangreek.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    http://pieria-gr.blogspot.com/2012/02/blog-post_7553.html

    ειναι τοσο απλο αν το ψαξεις στο google...
    μας τελειωσε λοιπον η φαια ουσια?? μας εκαναν τοσο δηθεν?? εμεις που παραγαμε πολιτισμο...απλως τον αναπαραγαγουμε και μαλλιστα χωρις την παραπομπη στην πηγη??
    δεν νομιζω...
    απλα μερικοι ισως να το κανουν εκ του πονηρου...
    η μεθοδος γνωστη.. αποσπουμε ενα κοματι απο το ολον.... και βγαζουμε αλλο συμπερασμα..αυτο δηλαδη που μας βολευει..
    ποιο ειναι το συμπερασμα για αυτη τη δημοσιευση?
    ""μην αντιδρατε ρε...αφηστε μας να σας κανουμε ατι θελουμε..και να σας γυρισουμε καναδυο αιωνες πισω... γιατι εμεις εχουμε προετοιμαστει γιαυτο..ενω εσεις οχι""
    αυτα για τους "επιμελως βλακες"
    ευτυχως που ακομα ξεχωριζουν...ξερεται πως?
    δεν εχουν απλως κε-ρατα..αλλα λενε και γραφουν ξε-ρατά..και βρωμανε!!
    ουστ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλά, δεν αντέχω να ακούω αντίο πατρίδα, η Ελλάδα πεθαίνει κτλ. Όχι βρε παιδιά..ΟΧΙ.. Μας έκοψαν τα χέρια ή τα πόδια και δε μπορούμε να κινηθούμε;; Δε κατάλαβα δηλαδή θα μας πιάσει η ηττοπάθεια και θα παραδοθούμε τόσο εύκολα; Δηλαδή θα κάνουμε το όνειρό τους πραγματικότητα;..ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΤΕΛΟΣ .. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Κ μη μου πει κανείς, ότι αφού δε μας ακούνε και κάνουν ότι θέλουν αυτοί, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα!!!
    Υπάρχουν τρόποι για να δράσουμε!!!! Όταν συνειδητοποιήσουμε μέσα μας πως παλεύουμε για όλους μας και όχι για το τομάρι μας, τότε μπορούμε να μπούμε με επιτυχία στη δράση...
    Προς το παρόν έχουμε επιλέξει να καθόοοοοοομαστε και να στήνουμε πηγαδάκια ή να διαβάζουμε μλογκσ κτλ και να κλαίμε τη μοίρα μας...
    Κουράστηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια, κουράστηκα να συζητώ τα ίδια και τα ίδια και να μη βγαίνει άκρη!! Κι εγώ απογοητεύομαι όταν κατεβαίνω στις πλατείες και δε βρίσκω το δίκιο μου. Εσείς δεν κουραστήκατε;;; Ως πότε πια θα τους αφήνουμε να γελάνε με την επιτυχία των άρρωστων σχεδίων τους;;; ΩΣ ΠΟΤΕ;; Θέλω να ζήσω φυσιολογικά, σαν άνθρωπος και όχι με τον φόβο, την αβεβαιότητα και την θλίψη...Να σκέφτομαι κάθε στιγμή, τι σχέδιο να βρω για να πολεμήσω τους αρρώστους που ήρθαν και κάθισαν στο σβέρκο μας!!!
    Αν συνεργαζόμασταν και δεν πλήρωνε κανείς το χαράτσι, τι θα κάνανε;;; Αν συνεργαζόμασταν να δρούμε αρνητικά σε ότι παράνομο νομοσχέδιο που μας σερβίρουν κάθε μέρα;; Τι θα κάνανε;;; Θα μας έκλειναν όλους φυλακή;; Ή θα μας γκρέμιζαν με ότι άρρωστο σύστημα τύπου HARP έχουν σκεφτεί;.. Ας το κάνανε, τουλάχιστον θα φύγω έχοντας παλέψει για την πατρίδα μου και όχι καθισμένη στο κρεβατάκι μου α κλαίω τη μοίρα μου...
    Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!!!! Αν συνεργαστούμε όλοι οι Έλληνες, χωρίς να κοιτάμε το δικό μας τομάρι μόνο τότε θα έρθει και πάλι το χαμόγελο στα χείλη μας....
    Ορίστε μια καλή κίνηση είναι αυτό: http://asimpiestos.blogspot.com/2012/02/blog-post_7597.html
    Μποϋκοτάζ!!! Σε όλα τα προϊόντα που αναγράφει το άρθρο, στηρίζουμε μόνο ελληνικά προϊόντα, για όσο χρειαστεί..
    Υπάρχουν τόσες λύσεις, αρκεί να είμαστε όλοι παρόν!!!Κι αν αποτύχει η μια δεν πειράζει, αρκεί που προσπαθήσαμε...

    Τέλος κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να πω...
    ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    ΜΕ τίποτα, όσο να μην έχουμε να φάμε, δεν θα απλώσουμε τα ξερά μας να την πάρουμε.. Θα κάνουν πολλά για να την δεχτούμε, όπως κάνουν τώρα εκβιασμούς με χρεωκοπία και μνημόνια!! Θα βάλουν γερά μπόνους στην κάρτα, θα βάλουν μεγάλες εκπτώσεις στην κάρτα. Όπως ήδη έχουν αρχίσει οι εκπτώσεις στις κάρτες Δημότη!!Που αντί να μη τις δεχτεί κανείς για να μειωθούν οι τιμές για όλους, αμέσως να πάμε τις πάρουμε να τρώμε για " 5 ώρες ακόμη φθηνότερα"!!
    Είχε δίκιο κάποτε ο γέροντας που έλεγε, ότι θα μας δίνουν κάρτες να μας συνηθίσουν...
    Κανείς μην πάρει την κάρτα του πολίτη.. Γιατί αν τη δεχτούμε, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ. Τότε θα πω όντως καληνύχτα Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. SUN... Σμφωνω μαζι σου ..και με χαρα σου λεω οτι κατι αρχισε να γινεται!! ΚΟΙνο ΝΟμισμα λεγεται και ειναι ανταλαγη αγαθων και υπηρεσιων μεταξυ μας..τουλαχιστον μοιαζει με αντεπιθεση στους νεοταξικους.
    ριξτε μια ματια στο παρακατω ling.. το οποιο εχει μεσα στη σελιδα κιαλλα....και θα καταλαβετε!! και εγω ακομα στο ωαξιμο ειμαι.. καλη δυναμη
    www.koino.com.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το χαρακίρι ("σοπούκου" λέγεται) είναι ένας έντιμος θάνατος τον οποίον
    κάνουν έντιμοι άνθρωποι. Τι σχέση έχει με αυτά τα ρετάλια της ανθρωπότητος ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην αρχή παρασύρθηκα και εγώ με την ανάμνηση των εικόνων των παιδικών μου χρόνων. Ωστόσο αυτά μας ανδρώσανε και μας έκαναν αγωνιστές της ζωής με αρχές και αξίες και όχι απατεώνες και λαμόγια.
    Τώρα όμως είναι ώρα για νέους αγώνες μέχρι να λογοδοτήσουν όλοι όσοι μας έφεραν στην άθλια κατάσταση που βρισκόμαστε.
    Κρατάτε λοιπόν το θυμό σας για την στιγμή αυτή. Τη στιγμή που ο μεγάλος θυμός θα γίνει έκρηξη και θα τους στείλει στο διάολο...
    ΔημΒας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]