Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πακτωλό αερίου νοτίως της Κρήτης

Οι σημαντικότερες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων: 1η νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2η τα λασποηφαίστεια Olimpi, 3η τα λασποηφαίστεια United Nation Risc και 4η η λεκάνη του Ηρόδοτου Οι σημαντικότερες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων: 1η νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2η τα λασποηφαίστεια Olimpi, 3η τα λασποηφαίστεια United Nation Risc και 4η η λεκάνη του Ηρόδοτου

Σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης κρύβει έναν πλούτο σε υδρογονάνθρακες -κυρίως φυσικό αέριο- ικανό να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Την επισήμανση αυτή κάνει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος μιλά σήμερα στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, η ανακήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία καθώς επιτυγάχονται:

* Η εκμετάλλευση των πιθανών υπεράκτιων πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη Νότιο Κρήτη, και

* Η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από την Ελληνική ΑΟΖ για τη μεταφορά των πολύ μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη.

Κατά τον καθηγητή, «οι δύο περιοχές που έχουμε σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις βρίσκονται νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν 9 λασποηφαίστεια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην Ελληνική λεκάνη του Ηρόδοτου. Αναλυτικότερα: νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης των 1,5 τρισ. κυβικών μέτρων κατ' αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.

»Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηρόδοτου. Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης θα πρέπει να έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. m3, κατ' αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, ΒΡ), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηρόδοτου που εφάπτεται του Ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηρόδοτου. Τα ιζήματα είναι της ιδίας προέλευσης και οι γεωλογικοί σχηματισμοί πολύ παρεμφερείς.

100.000 θέσεις εργασίας
»Από το σύνολο των πιθανών 3,5 τρισ. m3 φυσικού αερίου, αν αφαιρέσουμε μία ποσότητα 0,75 τρισ. κυβικών μέτρων για την απάλειψη εισαγωγής αργού πετρελαίου, για 25 χρόνια προκύπτει μία εξοικονόμηση της τάξης των 223,75 δισ. δολαρίων».

Για τα γενικότερα οφέλη για την Ελλάδα, ο κ. Φώσκολος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι από την αξιοποίηση-εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα προκύψουν πρωτογενώς τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας και δευτερογενώς 200.000 θέσεις, δηλαδή συνολικά 300.000, ενώ το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια ανέρχεται σε 437 δισ. δολάρια και με βάση την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ σε 302 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα κέρδη από την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μήκους 1.000 χιλιομέτρων με κόστος περίπου 20.000 ανά χιλιόμετρο, ήτοι 25 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φώσκολο:
«Δύο είναι τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν ιζήματα πάχους 10-12 χιλιομέτρων κατά τον καθηγητή Γιάννη Μακρή και τα αποθέματα υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν 3 πεδία λασποηφαιστείων».

Τρισδιάστατες έρευνες
«Είναι αδήριτος ανάγκη λοιπόν να γίνουν τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες υψηλής ευκρίνειας κάτω από τους εβαπορίτες, σε όλη τη νότιο Κρήτη για να ανακαλυφθεί το μέγεθος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων. Το κόστος εκτιμάται σε 6 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπλέον, ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει ενεργειακό έλλειμμα την ερχόμενη δεκαετία και γι' αυτό αποκτούν μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία τα αποθέματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης, όπως εκτιμώνται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και του BEICIP/FRANLAB-IFP της Γαλλίας. Και αυτό διότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα της Ε.Ε. που το 2020 θα ανέλθει περίπου στα 850 δισ. m3/έτος, ποσότητα που είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο από το δίδυμο Ρωσίας και Β. Αφρικής (Αλγερίας και Λιβύης).

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τωρα θα δουμε και καρχαριες στο Αιγαιο. Μεγαλοκαρχαριες. Οχι οτι δεν τους ειδαμε ηδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]