Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Μύθος τα περί τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων

Αντιδράσεις και εντός της Γερμανίας προκάλεσαν τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και πολλές ημέρες αδειών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την αντιπολίτευση να επικρίνει σφοδρά την καγκελάριο για λαϊκισμό και το Spiegel να κάνει λόγο αβάσιμες προκαταλήψεις.

Σε κείμενό του με τίτλο «ο μύθος των τεμπέληδων του Νότου», στην πρώτη θέση της ηλεκτρονικής του έκδοσης, το περιοδικό Spiegel αναρωτιέται για το εάν όντως Ισπανοί, Πορτογάλοι και Έλληνες είναι οι ραχάτηδες της ΕΕ.

Και, συγκρίνοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν για τις τρεις χώρες και για τη Γερμανία, καταλήγει: Ναι μεν οι οικονομίες των τριών χωρών έχουν δομικά προβλήματα αλλά δεν κάθονται και απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης βρίσκεται στα 61,9 χρόνια, έναντι του 61,8 ετών για Ισπανία και Γερμανία -οι δε Πορτογάλοι βγαίνουν στη σύνταξη, στην πράξηκ, κατά μέσο όρο στα 67 έτη. Το περιοδικό σημειώνει μάλιστα πως Αθήνα και Μαδρίτη, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη δρομολογήσει αύξηση των ορίων ηλικίας.

Όσον αφορά μάλιστα τις ημέρες άδειας, τα στοιχεία διαψεύδουν επίσης το στερεότυπο: Κατά μέσο όρο Ισπανοί και Πορτογάλοι παίρνουν άδεια για περίπου 22 ημέρες τον χρόνο, οι Έλληνες για 23. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί έχουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες -«χώρια τις δημόσιες αργίες», σημειώνει το Spiegel, που δεν είναι σημαντικά λιγότερες από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, του Βορρά ή του Νότου.

Επικρίσεις και από SPD και Πράσινους


Λαβή για σφοδρή κριτική έδωσαν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και στη γερμανική αντιπολίτευση: «Η κ. Μέρκελ ποντάρει ακόμα μία φορά στο λαϊκισμό και στο θυμικό και όχι στα επιχειρήματα» σχολίασε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνον και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του κόσμου».

«Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά, αντί να αναλάβει επιτέλους ευθύνη για την Ευρώπη ως σύνολο» τόνισε ο Γκάμπριελ, λέγοντας πως η καγκελάριος αρθρώνει τέτοιο πολιτικό λόγο ενώ «το πρόγραμμα περικοπών, το οποίο επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο λαό είναι άνευ προηγουμένου».

Σκληρή σχόλια στις δηλώσεις Μέρκελ επεφύλαξαν και οι Πράσινοι: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως από αγοραίες δηλώσεις σε κομματικές εκδηλώσεις» είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεν Οζντεμίρ.

«Η αυθαίρετη ανάδειξη ορισμένων σημείων δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Πορτογαλία ούτε την Ισπανία, αλλά ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» συνέχισε, λέγοντας πως η καγκελάριος θα έπρεπε «αντί να δίνει συμβουλές στους ευρωπαίους εταίρους, να προωθήσει επιτέλους έναν συνετό και λειτουργικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ κον Μπεντίτ, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ότι «όταν κάποιος μιλάει για οικονομική σύγκλιση, πρέπει να αφήνει κατά μέρος τα απλοϊκά συνθήματα και τις προκαταλήψεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι εδράζονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για το «Σύμφωνο για το Ευρώ Συν», όπως ονομάστηκε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

«Το ζήτημα είναι η σύγκλιση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια» ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «η βάση της συζήτησης είναι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ και όχι κάποια ιδέα της καγκελαρίου».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]