Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος: "Πιθανή η μετακίνηση των πυρηνικών εγκαταστάσεών μας σε ασφαλέστερες τοποθεσίες"

Εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισπαχάν
(Φωτογραφία: Αssociated Press, 30 Μαρτίου 2005)
  • Η δήλωση αξιωματούχου της Επαναστατικής Εθνοφρουράς του Ιράν μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μehr μετά από διαδοχικές ανεξήγητες εκρήξεις κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, με πληροφορίες από Associated Press

Το Ιράν προτίθεται να μετακινήσει τα πυρηνικά εργοστάσιά του, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Επαναστατικής Εθνοφρουράς, την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Mehr του Ιράν.

Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Mehr, o ταξίαρχος Gholamreza Jalali δήλωσε επί λέξει: "Αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, θα μετακινήσουμε τις εγκαταστάσεις μας για εμπλουτισμό ουρανίου σε ασφαλέστερες περιοχές".

Η δήλωση του αξιωματούχου των ΕΔ του Ιράν ήρθε μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με ανεξήγητες εκρήξεις σε περιοχές της χώρας.

Την περασμένη Κυριακή, τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που έγινε σε μονάδα χαλυβουργίας στην ιρανική πόλη Yazd. Φέρεται ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν Βορειοκορεάτες ειδικοί στα πυρηνικά όπλα.

Η έκρηξη ήταν η τρίτη κατά σειρά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων σε περιοχές που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε δημοσίευμά τους στα τέλη Νοεμβρίου, οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι η "μυστηριώδης έκρηξη" που ταρακούνησε την πόλη του Ισπαχάν, στο δυτικό Ιράν, προξένησε βλάβες σε πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής.

Σε δημοσίευμά της, η Haaretz ανέφερε ότι μια έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή του Ισπαχάν, όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις μετατροπής ουρανίου από το 2004.

Σε σχετικό άρθρο του, το ιρανικό πρακτορείο Fars αναφέρει ότι oι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της πόλης τηλεφώνησαν στην πυροσβεστική, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να παραδεχθούν ότι όντως σημειώθηκε έκρηξη. Κάτοικοι του Ισπαχάν ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι τα παράθυρά τους σείονταν από την ισχυρή έκρηξη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ δήλωσαν στους New York Times ότι μια άλλη έκρηξη, σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τεχεράνη, που είχε σημειωθεί δύο εβδομάδες πριν από εκείνη στο Ισπαχάν, προκάλεσε σοβαρές απώλειες στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, από φωτογραφίες της περιοχής προέκυψε ότι η ιρανική βάση ήταν σημαντικό κέντρο δοκιμών για προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους στερεών καυσίμων, των οποίων ο εξοπλισμός θεωρείται πιο εξελιγμένος από παλαιότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υγρών καυσίμων.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]