Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει κρυφή ατζέντα;


Πολλά πράγματα δεν μπορούμε να καταλάβουμε με την κυβέρνηση αυτή, αλλά και με την προηγούμενη και φυσικά με το ΠΑΣΟΚ που έχει τους περισσότερους υπουργούς. Πώς είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια συμφωνία όπως αυτή της 26ης Οκτωβρίου και να ψηφίσουν μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ίδιας της συμφωνίας;

Και εξηγούμαστε. Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση του EFSF ώστε με τα λεφτά που θα έχει το ταμείο να δανείσει στην Ελλάδα 108 δις ευρώ συν κάτι ψιλά για τη στήριξη των τραπεζών.

Αυτό ίσχυε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, από τότε έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες, προτού καν τεθεί σε λειτουργία ο ενισχυμένος EFSF. Δηλαδή λόγω της δραματικής καθυστέρησης που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση τα πάντα βρέθηκαν στον αέρα. Επίσης, λόγω της διάχυσης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία η όλη συζήτηση που έγινε στις 26 Οκτωβρίου είναι σα να μην έγινε ποτέ. Κι αυτό διότι ο EFSF δεν είναι αρκετός πλέον, δε φτάνουν τα λεφτά για να καλύψει την Ιταλία.

Άλλωστε, θα πει κανείς, γιατί η Ιταλία π.χ. να βάλει λεφτά και ώστε να δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο 3,5% όταν ίδια τις τελευταίες ημέρες δανείζεται από την αγορά με επιτόκιο 8%;

Από την άλλη, η Γερμανία από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχει φτιάξει το δικό της γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη, που ξέρουμε καλά όλοι τι σημαίνει αυτό.

Επομένως, τι νόημα έχει η συζήτηση για την περιβόητη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου;

Και τι συζητούν στη Βουλή έναν προϋπολογισμό που φτιάχτηκε πάνω σ’ αυτή τη συμφωνία;

Και πώς μιλούν για μέτρα που θα προβλέπει η δανειακή σύμβαση για ένα δάνειο που είναι στον αέρα;

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν και αυτό έρχεται να ενισχυθεί από τη δήλωση του κ. Παπαδήμου για τη διαπραγμάτευση που γίνεται σχετικά με τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο.

Αν δεν έχουμε εξασφαλίσει το δάνειο και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας προς τι όλη η κουβέντα;

Μας φαίνεται ότι η χώρα σύρεται σε μια νέα σύμβαση με τους δανειστές, με δρακόντειους όρους και χωρίς εξασφάλιση. Και η σημερινή κυβέρνηση παίζει με το χρόνο της υπογραφής. Όσο πιο αργά, τόσο περισσότερος θα είναι και ο βίος της.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι βγαίνει αύριο η Μέρκελ και λέει ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν υφίσταται και πάμε σε ευρωομόλογο, σε τύπωμα χρήματος κι εν πάση περιπτώσει σε μια λύση που δε θα δεσμεύει την Ελλάδα με μακροχρόνια δάνεια και μακροχρόνια Μνημόνια. Γιατί, λοιπόν, γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις για νέα δανειακή σύμβαση, λες και είναι αυτοσκοπός; Δεν έχουμε άλλες επιλογές παρά μόνο η πολύχρονη υποταγή της Ελλάδας;

Λένε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ειδικού σκοπού. Ελπίζουμε αυτός ο ειδικός σκοπός να μην είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός του βιαστή με το βιαζόμενο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]