Προς αναζήτηση συμμάχων το Ισραήλ
Με τίτλο «Το Ισραήλ αναζητεί νέους φίλους για να αντιμετωπίσει τον Ισλαμισμό» και υπότιτλο «Το Ισραήλ αναζητεί εταίρους που θα βοηθήσουν στην ισορροπία δυνάμεων, καθώς οι ισλαμιστές κερδίζουν έδαφος εν μέσω της αραβικής άνοιξης», η Jerusalem Post δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο του Herb Keinon, το οποίο πραγματεύεται τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ για διαμόρφωση νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή των Ισλαμιστών.
Ο Keinon αναφέρεται σε δηλώσεις υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου, βάσει των οποίων το Ισραήλ καταβάλλει έντονες προσπάθειες για τη διεύρυνση του αριθμού των κρατών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην αύξηση της ισχύος των ισλαμικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη των Ισλαμιστών στις βουλευτικές εκλογές της Αιγύπτου, σε συνδυασμό με την κατάρρευση πολλών αραβικών καθεστώτων και την στάση της Τουρκίας και του Ιράν - οι οποίες παρακολουθούν τα τεκταινόμενα αναμένοντας να εκμεταλλευθούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος - οδήγησαν το Ισραήλ στην διπλωματική προσέγγιση μίας σειράς χωρών, που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ομάδες:
1. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει κράτη της Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι συγκεκριμένες χώρες, ιστορικές αντίπαλοι της Τουρκίας, ανησυχούν για τη διευρυνόμενη επιρροή και τις προθέσεις της Άγκυρας, γεγονός που δρα πολλαπλασιαστικά στην ανάγκη δημιουργίας στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ.
2. Η δεύτερη ομάδα διαλαμβάνει χώρες της υπο –Σαχάριας Αφρικής: Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Τανζανία, Νιγηρία και νότιο Σουδάν. Οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατούν ανησυχούν για την ανάδυση φαινομένων ισλαμικής τρομοκρατίας στο εσωτερικό τους και επιζητούν στενότερη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας με το Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία έγινε εμφανής όταν το νότιο Σουδάν σύνηψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αμέσως μόλις απέκτησε την ανεξαρτησία του. Παράλληλα, οι ηγέτες της Κένυας και του Σουδάν επισκέφθηκαν τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ.
3. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής που δεν έχουν μέχρι στιγμής κατονομαστεί και βρίσκονται, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε επαφή με το Ισραήλ για θέματα αφορώντα στο Ιράν και τις σαρωτικές αλλαγές στην περιοχή. Προσφάτως ο Ισραηλινός Π/Θ Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβη σε ασαφείς αναφορές για τις σχέσεις με τις χώρες αυτές, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.
Ο Keinon πραγματεύεται τη στάση του Ισραήλ έναντι της Αιγύπτου, η οποία, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα αξιωματούχο, κινείται σε μία λογική αναμονής, καθώς το Ισραήλ δεν αποκλείει, επί του παρόντος, την συνέχιση της συνεργασίας με το Κάιρο, έστω και σε ένα λιγότερο 'εγκάρδιο πλαίσιο'.
Πρόσθεσε δε πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αιγυπτιακών εκλογών, που δείχνουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ακόμα πιο ριζοσπαστικοί Σαλαφιστές, πρόκειται να συγκεντρώσουν το 65% των εδρών «δεν εκπλήττουν κανένα».
Εν συνεχεία, ο Keinon επισημαίνει ότι δεν έχει καταγραφεί, προσώρας, κάποιο επίσημο σχόλιο της ισραηλινής πλευράς Ισραήλ για τις αιγυπτιακές εκλογές, παραθέτοντας και την εξήγηση που έδωσε διπλωματική πηγή: «Οτιδήποτε και αν πούμε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα αιγυπτιακά ΜΜΕ εναντίον μας».
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμος στόχος του Ισραήλ είναι να κρατήσει κατά το δυνατόν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Αιγυπτίους και να καταστήσει σαφές ότι δεν επεμβαίνει στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ούτε επιθυμεί να πράξει κάτι που θα θεωρηθεί ως επέμβαση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...