Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πατρίδα που γίνεται όνειρο και η χώρα που έγινε χώρος


Η έννοια του κράτους σε ετούτη την ταλαίπωρη πατρίδα αποτελεί αριστοφανικό όρο που χλευάζει την λογική. Το κράτος, που είναι ένα τεράστιο τίποτε, αλλά και μία θηριώδης θηλιά που πνίγει τους άμοιρους κατοίκους αυτής της χώρας. Ένα κράτος που ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο τίποτε, με ένα Σύνταγμα που πετάχτηκε στα σκουπίδια σαν χρησιμοποιημένο προφυλακτικό και με τακτικές πόρνης του δρόμου επιλέγει το «όπου κάτσει» από το «όπως πρέπει»…

Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, μικρομέγαλοι και μικροτιποτένιοι αναδεικνύονται σε μεγαλολαμόγια ή μικρο-υπηρέτες των μεγαλονταβατζήδων… Χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα, το τίποτε μεγαλώνει και πνίγει τους πάντες στο πέρασμά του. Κοιτάζω τριγύρω μου και συνειδητοποιώ πως έχει κατορθωθεί το –πραγματικά- ακατόρθωτο: το απόλυτο τίποτε γέμισε τα πάντα και τείνει να γεμίσει και τους πάντες. Το τίποτε στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στην Υγεία… Σε ολόκληρο το κράτος και τις παραφυάδες του, έχει σκαρφαλώσει ένα τεράστιο τίποτε και απλώνεται σαν αρρώστια σκοτώνοντας τη λογική, τα όνειρα, τα χρώματα και την ελπίδα.

Πολιτικοί απολίτικοι, μικρόνοοι αλλά και μικροτσούτσουνοι βιαστές της λογικής και της πατρίδας –που δε νιώθουν δική τους- που την ξεπουλούν στα μπορντέλα του νεοταξισμού. Προϊόντα που μας εμφανίζονται από το βάθος του ραφιού που τους είχε τοποθετήσει το σύστημα. σαν ληγμένες κονσέρβες που ήρθε ο καιρός τους για κατανάλωση, μπαίνουν στην πρώτη σειρά - βιτρίνα στο μπακάλικο του νταβατζή…

Μας ορίζει ένας συρφετός παρατρεχάμενων της εξουσίας, ανίδεος και με ανήκεστο βλάβη στην εγκεφαλική του λειτουργία, έχοντας κυριότερη την απώλειά του αυτήν της ηθικής. Και πάνω από αυτούς, οι πρωθυπουργοί του μεγαλοτίποτε, υπάλληλοι διορισμένοι, προσπαθούν να μας πείσουν πως μία αγέλη τεμπέληδων αποτελεί το καλύτερο υλικό δόμησης μιάς χώρας που έγινε χώρος και οικόπεδο προς πώληση, ενοικίαση ή ακόμη δίνεται και για χρήση στρατοπέδου καταναγκαστικών έργων…

Ζούμε στην χώρα του απόλυτου τίποτε, αφού μηδενικά ορίζουν τις ζωές μας. Πολιτικά προϊόντα, με παρδαλά χρώματα, αλλά παραγεμισμένα με τα ίδια υλικά και συντηρητικά, περιμένουν την ημερομηνία της κατανάλωσής τους και χαριεντίζονται διαφημίζοντάς μας τις ανύπαρκτες διαφορές τους, στο χρώμα και στην… «ταμπέλα». Κι αν τολμήσεις να ξεστομίσεις την φράση «εγώ δεν είμαι προϊόν, είμαι Έλληνας», τρέχουν τότε πεισθαναγκάζοντάς σε να σε αγοράσουν και να σε πουλήσουν σαν δική τους πραμάτεια, σαν δικό τους υποπροϊόν.

Είναι αλήθεια πως από μία εμμονική συναισθηματική φόρτιση για ετούτο τον χιλιοβιασμένο τόπο, για ετούτη την πατρίδα που δόθηκε κοψοχρονιά, για ετούτα τα χώματα και ετούτη την ιστορία που έχουν μέσα τους, επιμένουν οι πολλοί να ζούνε κόντρα στις επιταγές που τους θέλουν ανιστόρητους και απάτριδες. Είναι τραγικό να ζεις σε μια πατρίδα που δεν είναι κράτος και σε ένα κράτος που σου κλέβει την πατρίδα. Κι αν ακόμη υπάρχουν αντιστάσεις, είναι επειδή η πατρίδα αντιστέκεται στο κράτος, επειδή η λογική αντιστέκεται στην παράνοια, επειδή η ηθική αντιστέκεται στους νταβατζήδες που θέλουν να την κλείσουν στο μεγάλο τους μπορντέλο.

Ετούτη η πατρίδα είχε πάντα Εφιάλτες, αλλά είχε και Λεωνίδες. Είχε πάντα Νενέκους, αλλά και Κολοκοτρωναίους. Είχε πάντα ξεπουλητάδες, αλλά και χτιστάδες… Αυτό το κράτος μπορεί να έχει νόμους, αλλά πιότερο δυνατές είναι της πατρίδας εκείνες οι εντολές που δεν γράφονται σε τεφτέρια ευρω-μπακάληδων και σε ανίσχυρα κουρελιασμένα Συντάγματα. Οι προσταγές της πατρίδας γράφονται στις καρδιές και γίνονται άλλοτε σπαθιά κι άλλοτε λιανοντούφεκα, άλλοτε μαχαίρια κι άλλοτε φωτιές και ιαχές… Οι νόμοι της πατρίδας ορίζονται από την ψυχή και το βάρος το προγονικό και ξεχειλίζουν από τα φλογισμένα μάτια μικρών αγοριών και κοριτσιών, από τα δάκρυα των μανάδων που φύτεψαν βλαστάρια κι έγιναν δέντρα ολόρθα που σαν σπαθιά καρφώνουν τον ουρανό, από πατεράδες που δίδαξαν την τιμιότητα του ιδρώτα και την μπέσα του λόγου στους γιούς τους. Αυτή είναι η πατρίδα, ετούτη είναι η χώρα που ποτέ δεν θα νιώσουν όλα εκείνα τα αρπακτικά που σήμερα την λιανίζουν.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Πραγματικά, δεν έχω διαβάσει συγκινητικότερο (αλλά χωρίς ίχνος μελοδραματισμού) και γλωσσικά αρτιότερο κείμενο για την πραγματικότητα που ζούμε και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ένα μικρό αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην "ιστορία δίχως τέλος" ο Μίχαελ Έντε, περιγράφει επίσης εξαιρετικά αυτό το "τίποτα" που απλώνεται και καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του και είναι πιο τρομακτικό από το πιο τρομακτικό εφιάλτη που μπορεί κανείς να δει. Έχει συμβεί γιατί οι άνθρωποι πρόδωσαν ή ξέχασαν τα όνειρα και τις ελπίδες τους, αφοσιώθηκαν στο "τώρα" και η ισορροπία ανατράπηκε υπέρ του τίποτα. Εκεί η Λύση ήρθε από ένα παιδί που έδωσε ένα νέο Όνομα στον Κόσμο.
    Διαβάζοντας τις σκέψεις και την αγωνία των συνανθρώπων μου σ' αυτό το κομμάτι γης που ονομάζουμε Πατρίδα και μοιραζόμαστε, σκέφτομαι όλο και πιό συχνά, οτι χρειάζεται να ξαναορίσουμε και να ξαναονομάσουμε ..... και κυρίως να ξαναεφεύρουμε τη Ζωή, έτσι που να είναι άξια να βιωθεί, χαράζοντας καινούργιους δρόμους. Οι παλιοί είναι φθαρμένοι και κυρίως εκχρηματισμένοι.
    Πολύ όμορφο το κείμενό σου, το χάρηκα σαν δώρο στα γενέθλιά μου που ξημερώνουν με την έκλειψη.
    Νάσαι καλά και καλή Δύναμη σ' όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντίνε εξαιρετικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]