Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλήρης αποτυχία των Γερμανικών τραπεζών στα τεστ αντοχής


«Κόπηκαν» μια στις δυο και 39 συνολικά στην Ευρώπη!
Αυτή είναι η δύναμη της Γερμανίας, που θυμίζει γίγαντα με γυάλινα πόδια

Το κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 114,7 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 8% σε σχέση με τα 106,4 δισ. ευρώ που εκτιμούνταν προ διμήνου, σύμφωνα με τα νέα stress tests, τα οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕBA).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί στις αντίστοιχες ασκήσεις προσομοίωσης του Οκτωβρίου, στη Γερμανία, κατά κύριο λόγο, καθώς επίσης και στην άσκηση πιέσεων στην Ιταλία, στην Αυστρία και στο Βέλγιο.

Από τις 71 ευρωπαϊκές τράπεζες του καταλόγου της ΕBA, που υποβλήθηκαν στα stress tests, οι 39 πρέπει να συγκεντρώσουν πρόσθετα κεφάλαια για να πιάσουν το στόχο Core Tier 1 του 9%.

Τα stress tests αποκαλύπτουν πως οι γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 13,1 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 5,2 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί προ διμήνου. Δημοσίευμα των «FT» ανέφερε μάλιστα πως «μία στις δύο, εκ του συνόλου των 13 γερμανικών τραπεζών που πήραν μέρος στη δοκιμασία, απέτυχαν να περάσουν τα stress tests».


Η Commerzbank, με κεφαλαιακή «τρύπα» 5,3 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει ήδη την προοπτική κρατικοποίησης. Αλλη γερμανική τράπεζα με μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, είναι η Deutsche Bank.

Γερμανική αντίδραση

Το γερμανικό τραπεζικό λόμπι αντέδρασε στα αποτελέσματα των stress tests, αλλά είναι γνωστή η διάσταση των γερμανικών θέσεων με αυτές των Βρυξελλών για το τι είδους εργαλεία πρέπει να συνυπολογίζονται ως ίδια κεφάλαια στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του «τεστ κοπώσεως» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που γίνονται για να αξιολογηθεί η συνολική ικανότητα του τραπεζικού τομέα να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω σημαντικούς κραδασμούς, έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς ξεκίνησε χθες η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

«Η EBA κινδυνεύει να επιτείνει τους προβληματισμούς στην πιο κρίσιμη στιγμή», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo, Γκρεγκόριο ντε Φελίτσε.

Επεσαν έξω

Πόσο μάλλον, όταν πολλοί αναλυτές πίστευαν πως το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποδεικνυόταν τελικά μικρότερο από τα 106 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες είχαν αρχίσει να μετατρέπουν μέρος των ομολόγων τους σε μετοχές, είχαν ξεπουλήσει αξίες από τα χαρτοφυλάκιά τους και είχαν περιορίσει το δανεισμό.

Αλλά η νέα δοκιμασία της EBA συνυπολογίζει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, την υποτίμηση των υπολοίπων ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας σε τρέχουσες τιμές (mark-to-market) και τους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας για τον τραπεζικό κλάδο. Αυτές οι παράμετροι μειώνουν το αρχικώς εκτιμώμενο κεφαλαιακό «έλλειμμα» των γαλλικών τραπεζών κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 7,3 δισ. και των πορτογαλικών τραπεζών κατά 1 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ. Η «τρύπα» των τραπεζών του Βελγίου φαίνεται να είναι τριπλάσια, στα 6,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο – ελέω των προβλημάτων της Dexia.

Οι ανάγκες της ισπανικής Santander, που φθάνουν στα 15 δισ. ευρώ, παραμένουν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, παρά τη σειρά μέτρων που έλαβε τελευταία η τράπεζα. Σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., οι τράπεζες καλούνται να πληρούν την υποχρέωσή τους για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% (Core Tier 1) έως τα μέσα Ιουνίου, ενώ έως τις 20 Ιανουαρίου το αργότερο θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει τα σχέδιά τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Θα μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με την έκδοση μετοχών, περιορίζοντας τη χορήγηση δανείων ή ξεπουλώντας αξίες. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να στηρίξουν τις τράπεζες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιακές «τρύπες».

Εκροές καταθέσεων

Συνεχίστηκε τον Oκτώβριο η «φυγή» των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η συνολική εκροή διαμορφώθηκε σε -6,8 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα, λόγω της πολιτικοοικονομικής ρευστότητας, η οποία ανακόπηκε σύμφωνα με τραπεζίτες το Nοέμβριο.

Eιδικότερα, τον Oκτώβριο οι συνολικές καταθέσεις των ιδιωτών ανήλθαν σε 176,42 δισ. ευρώ, από 183,206 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 3,7% σε ένα μήνα.

Tο ίδιο διάστημα, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της Tράπεζας της Eλλάδος (ELA) ανήλθε σε 36,25 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο του εγχώριου κλάδου άντλησε 9,69 δισ. ευρώ μέσα στον Oκτώβριο.

Oι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα κεφάλαια ρευστότητας κατά 3,46 δισ. λιγότερα, με τη συνολική έκθεσή τους να ανέρχεται σε 74,3 δισ. ευρώ.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]