Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άθικτο στα χέρια των ιρανικών αρχών το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος


Russia Today
09/12/2011
 
Λίγες ημέρες μετά τη διάψευση και αργότερα την παραδοχή του αμερικανικού Πενταγώνου ότι είχε χάσει επικοινωνία με ένα προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οι ιρανικές αρχές, με επισήμη ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους, άθικτο, το κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Το μη επανδρωμένο ρομποτικό αεροσκάφος είναι ένα RQ-170 Sentinel και εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος χάθηκε μέσα στον εναέριο χώρο του Ιράν, αλλά αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι η CIA εκτελούσε μια αποστολή αναγνώρισης στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν όταν έχασε επαφή με το κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth. Λίγο αργότερα οι Αμερικανοί συμπέραναν ότι η επικοινωνία διακόπηκε όταν το αεροσκάφος μπήκε για ανεξήγητους λόγους στον ιρανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δορυφορικές εικόνες απέδειξαν ότι το αεροσκάφος είχε συντριβεί και θα ήταν αδύνατο να επισκευαστεί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ιράν ισχυρίστηκαν ότι με κάποιου είδους παρεμβολή κατόρθωσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ρομποτικού αεροσκάφους και τώρα είναι στα χέρια τους, σε άριστη κατάσταση. Για του λόγου το αληθές, το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV μετέδωσε βίντεο με Ιρανούς αξιωματικούς που περιφέρονταν γύρω από το αεροσκάφος και συζητούσαν.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους με την βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και το κατέβασαν μέσα σε ιρανικό έδαφος, 225 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν.

Το Sentinel αποτελεί μέρος του οπλοστάσιου των ΗΠΑ από το 2009 και το Πεντάγωνο έχει καταβάλει κάθε είδους προσπάθεια για να διατηρήσει μυστική την τεχνολογία κατασκευής του και τις δυνατότητές του, αν και υπήρξαν κάποιοι που, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους των Los Angeles Times ότι μια από τις δυνατότητες του αεροσκάφους είναι αυτή της παρεμβολής με κινητά τηλέφωνα, όπως και αυτή του εντοπισμού χημικών, αρκετά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να μην μπορεί να εντοπιστεί από ακόμη και τα πιο προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους L.A. Times: "Mεγάλη απώλεια. Οι Ιρανοί θα μάθουν τα πάντα".

"Εμπεριέχει αρκετά συστήματα που μπορεί να μοιραστεί με άλλα αεροσκάφη. Είναι πραγματικό χρυσωρυχείο", σχολίασε ο Αμερικανός συγγραφέας Peter W. Singer.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: "Ήταν πράγματι σε θέση το Ιράν να προκαλέσει παρεμβολή σε ένα τόσο προηγμένο σύστημα κατασκοπευτικού αεροσκάφους"; Αντί για άλλη απάντηση, θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι πρίν από δύο περίπου μήνες, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι κατάφεραν να εγκαταστήσουν ιό στους υπολογιστές της αεροπορικής βάσης Creech στη Νεβάδα των ΗΠΑ, "μολύνοντας" έτσι το σύστημα στο χειριστήριο των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι αξιωματούχοι της βάσης αεροπορίας αντιλήφθηκαν το γεγονός μόνο αφού κάποιος αποκάλυψε τις σχετικές λεπτομέρειες στο φόρουμ "Danger Room" της ιστοσελίδας Wired.

Είναι γνωστό ότι το Sentinel απογειώνεται πάντα από την ίδια βάση. Αν αυτός ο ιός που μόλυνε το σύστημα μήνες πριν ήταν πράγματι ιρανικής κατασκευής, τότε οι ΗΠΑ είναι υποψήφιο θύμα ενός κυβερνοπολέμου που τους κήρυξε το Ιράν. Το Πεντάγωνο εδώ και καιρό εκφράζει ανησυχίες για μια τέτοια πιθανή επίθεση, μέχρι που τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός Υπ. Άμυνας έφερε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η δολιοφθορά μέσω ηλεκτρονικών μέσων από άλλη χώρα ισοδυναμεί με πόλεμο. Τον ίδιο μήνα, ανώνυμος αξιωματούχος του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal: "Aν κάποιος μας κλείσει την παροχή ρεύματος, εμείς θα του στείλουμε έναν πύραυλο που θα καταλήξει μέσα στην καμινάδα του", υπονοώντας προφανώς ότι το Ιράν δεν διαθέτει την υψηλή τεχνολογία των ΗΠΑ.

Και ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στο ερευνητικό στάδιο, προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο έχασαν το ρομποτικό αεροσκάφος τους στο Ιράν, η μεγαλύτερή τους ανησυχία εστιάζεται στο πώς ακριβώς θα το χρησιμοποιήσουν οι Ιρανοί. Καθώς εντείνονται οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ διάφορων χωρών λόγω της ύπαρξης και ανάπτυξης πυρηνικών προγραμμάτων, η τεχνολογία ενός αεροσκάφους τόσο προηγμένου τύπου στα χέρια ενός εχθρού και των συμμάχων του ίσως να αποβεί επιζήμια για οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ στο μέλλον, όπως και για οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν.

Σε σχετικό δημοσίευμά του, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS, αναφέρει: "Μια από τις πηγές ανησυχίας των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι το Ιράν ίσως χρησιμοποιήσει ένα από τα άθικτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ που κατέβασε το Ιράν, προκειμένου να αναλύσει τις αδυναμίες της τεχνολογίας Stealth και να τελειοποιήσει τα δικά του αμυντικά αεροπορικά συστήματα. Μια άλλη ανησυχία προέρχεται από την πιθανότητα η Κίνα ή κάποια άλλη εχθρική προς τις ΗΠΑ χώρα να παράσχει βοήθεια προς το Ιράν, ώστε αυτό να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σχετικά με το ιστορικό των πτήσεών του, τους στόχους που παρακολούθησε και άλλες πληροφορίες. Το αεροσκάφος είχε προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτόματα να καταστραφούν αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση βλάβης του, αλλά η βλάβη αυτή δεν επήλθε. Το πλήγμα για τους Αμερικανούς ήταν τόσο μεγάλο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν ακόμα απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι το Ιράν κατέβασε το αεροσκάφος με κυβερνοεπίθεση".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ PRESS TV, IRAN



Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, oι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι, από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι σήμερα, έχουν κατεβάσει τουλάχιστον 12 μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. «Η δική μας διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα, κοινωνικά, οι­κονομικά, εθνικά. Οδήγησε σε φτώ­χεια και κοινωνική αποσύνθεση, πρω­τοφανή οικονομική ύφεση που φτάνει το τουλάχιστον 8% και πλέον, σε εθνική ταπείνω­ση, εθνική αναξιοπρέπεια και κρατική αποδιοργάνωση»
    ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, και συνέβαλαν από της 3ης Δεκεμβρίου 1944, γενικότερα και ειδικώότερα στην εθνι­κή ταπείνωση και την εθνική αναξιο­πρέπεια. Η ανατροπή του κα­θεστώτος της υποτέλειας, της πτώχευ­σης και της εξαθλίωσης ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
    (ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΗ !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το ερώτημα που προκύπτει είναι: "Ήταν πράγματι σε θέση το Ιράν να προκαλέσει παρεμβολή σε ένα τόσο προηγμένο σύστημα κατασκοπευτικού αεροσκάφους"; "

    Ακομα και αν οι Ιρανοι δεν εχουν εξελιχθει τοσο τεχνολογικα,ποιος αποκλειει να εχουν προμηθευτει ρωσικο εξοπλισμο υψηλης τεχνολογιας?

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]