Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο δρόμο της καταστροφής η Ελλάδα και η Ευρώπη

Τα παζάρια στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική έκβαση της Συνόδου καθώς και σήμερα οι «ηγέτες» συνεχίζουν να συνομιλούν. Τα πρώτα συμπεράσματα, πάντως, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πάμε για διάσπαση της Ευρώπης με τους «17» συν άλλες 6 χώρες στο λεγόμενο Γαλλογερμανικό άξονα και τη Βρετανία εκτός, όπως και την Ουγγαρία ενώ και η Σουηδία θα αποφασίσει θεσμικά για τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου της.

Τι σημαίνει, όμως, η μέχρι τώρα συμφωνία για την Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς η δημιουργία μιας ευρωζώνης γερμανικού τύπου με τους όρους που έχει θέσει η Μέρκελ, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για αποβολή των απείθαρχων χωρών. Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες «διορθώσεις» η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Γερμανίας. Πώς για παράδειγμα θα φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% και το χρέος κάτω από 60%.

Κι αν για το δεύτερο δεσμεύονται οι χώρες ότι θα το καλύπτουν με τα πολυετή δάνεια και Μνημόνια, με το πρώτο τι θα γίνει; Θα ξοδεύετε όσα εισπράττετε και ακόμη λιγότερα για να έχετε και πλεόνασμα, μας λένε οι ξένοι. Επομένως θα πρέπει η Ελλάδα με 50-52 δις ευρώ να καλύπτει κάθε χρόνο τις ανάγκες της.

Αν δεν το κάνει παραβιάζει τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οπότε έρχονται κυρώσεις. Τι θα είναι αυτές; Αρχικά δε θα συμμετέχουμε σε καμιά απόφαση εντός της ΕΕ, θα περικόπτονται κονδύλια και τελικά θα οδηγείται η χώρα στην απομόνωση και την έξοδο από το ευρώ.

Η επιβολή των κυρώσεων στα απείθαρχα κράτη θα αποφασίζεται με ειδική πλειοψηφία. Προβλέπεται μάλιστα ότι δεν θα είναι δυνατό μία χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις, παρά μόνο εάν την στηρίξουν τα τρία τέταρτα των άλλων χωρών μελών, δηλαδή πάνω από 20 χώρες.
Οι προϋπολογισμοί οφείλουν κατ’ αρχάς να είναι ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα μόνο λόγω της επίδρασης του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση έκτακτων οικονομικών συνθηκών”, ανέφερε το προσχέδιο του Ρομπάϊ.

Επομένως, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην καταστροφή, όσο δεν αποφασίζεται μια πιο δυναμική λύση στην κρίση χρέους, όπως η έκδοση ευρωομολόγων.

Από την άλλη, μη νομίζει η Μέρκελ ότι έληξε το πρόβλημα της Ευρώπης. Αν και φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης τα 500 δις είναι σταγόνα στον ωκεανό της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ούτε τα 200 δις που λέγεται ότι θα δοθούν στο ΔΝΤ ώστε να δανειοδοτεί τις χώρες, φτάνουν.

Λέγεται ότι ο ESM θα λειτουργεί ως τράπεζα, θα παρεμβαίνει στη ρευστότητα της ΕΚΤ και θα μπορεί να δανειοδοτεί τις χώρες που απαιτούν ανακεφαλαιοποίηση. Οι Γερμανοί όμως, όπως και για τα ευρωομόλογα, βάζουν βέτο και δύσκολα θα προχωρήσει κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό λοιπόν το αδιέξοδο είναι πλέον σίγουρο και φαίνεται κι από το πώς άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ασίας τα οποία καταρρέουν.

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]