Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υποχρεωτικό κούρεμα του χρέους με νόμο;


Ένα περίεργο σενάριο, επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν πάνε και πολύ καλά και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του όλου σχεδίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ή 100 δισ. ευρώ.

Η απροθυμία όσων κατέχουν ελληνικά ομόλογα να υποστούν τεράστιες ζημιές, φαίνεται να οδηγεί σε ένα σενάριο υποχρεωτικού haircut και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση. Φημολογείται ότι το περασμένο Γιουρογκρούπ έδωσε το πράσινο φως στον Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υποχρεωθούν οι δανειστές μας να συμμετάσχουν στο κούρεμα κατά 50%.

Ωστόσο, αν γίνει αυτό θα σημαίνει ταυτόχρονα ότι έχουμε πιστωτικό γεγονός (credit event), κάτι που θα οδηγήσει σε αξιολόγηση της Ελλάδας ως χρεοκοπημένης χώρας. Και για να μην καταρρεύσει η οικονομία και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμο το EFSF να βοηθήσει με χρήματα την Ελλάδα.

Πώς θα γίνει, όμως, η νομοθετική ρύθμιση; Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι μπορεί να γίνει με μια απλή διατύπωση η οποία θα έχει μια διαφοροποίηση με τα ισχύοντα. Σήμερα προβλέπεται ότι αν το 75% των ιδιωτών συμφωνούν στο κούρεμα τότε δεσμεύεται και το υπόλοιπο 25% υποχρεωτικά. Με τη νομοθετική ρύθμιση, το ποσοστό θα πέσει στο 60% και θα δεσμεύει υποχρεωτικά και το υπόλοιπο 40%.

Ο κίνδυνος που υπάρχει στην περίπτωση αυτή είναι να προχωρήσουν σε μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια, ακόμη και στα ευρωπαϊκά, γεγονός που μπορεί να παγώσει το κούρεμα εξαιτίας ασφαλιστικών μέτρων. Πρόκειται πάντως για ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς εξετάζεται κάθε φορά που επιλέγεται haircut σε μια οικονομία.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα φυσικά πρόσωπα και τους ιδιώτες. Εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν από το κούρεμα καθώς κρατούν στα χέρια τους μόλις 5 δισ. ελληνικού χρέους και ενδεχόμενη υποχρεωτική συμμετοχή τους θα σήκωνε θύελλα διαμαρτυριών.

Βέβαια, τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν επενδύσει (εκούσια ή ακούσια) πολλά δισ. ευρώ που είναι εισφορές εργαζόμενων; Θα υποχρεωθούν διά νόμου να συμμετέχουν; Αυτό θα συνιστούσε πραξικόπημα με νομοθετικό μανδύα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]