Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Πίρι Ρέις φεύγει από την Κύπρο και επιστρέφει στη Σμύρνη, αλλά…


Το Πίρι Ρέις εγκαταλείπει τις έρευνες του ανοιχτά της Κύπρου, και επιστρέφει στη βάση του στη Σμύρνη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας ολοκλήρωσε το έργο του και το βράδυ της Δευτέρας θα αρχίσει να κατευθύνεται προς της Σμύρνη.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Πίρι Ρέις έχει πράγματι ολοκληρώσεις τις έρευνες του, ή η Άγκυρα κάνει μια κίνηση σημαντική και ρίχνει τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο μετά το τηλεφώνημα Παπανδρέου-Ερντογάν την προηγούμενη Δευτέρα.

Η είδηση, αυτή καθεαυτή αποδεικνύει πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί να τραβήξει περαιτέρω το σχοινί στην Κύπρο. Εξάλλου, η μέχρι στιγμής εμπλοκή της την έφερε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή διπλωματική επίθεση που δέχτηκε από μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες δεν δίστασαν να «εμπλουτίσουν» με πολεμικά πλοία τον αμφισβητούμενο (από την Τουρκία) θαλάσσιο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου.

Το ζητούμενο στην αποχώρηση του Πίρι Ρέις δεν είναι η… αποχώρησή του από την Κύπρο, αλλά η… επόμενη «αποστολή» του. Για την ακρίβεια, ο τόπος της επόμενης έρευνας που θα κάνει η Τουρκία. Η «λάθος» μεταφορά των λεγομένων του τούρκου αντιπροέδρου (Αρνίτς) σχετικά με το τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν και η προφορική άδεια που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έρευνες της Τουρκίας νοτίως του Καστελλόριζου, θα πρέπει να προβληματίσουν όσους διατηρούν ακόμη «σώας τας φρένας» από την Ελληνική πλευρά.

Δεδομένης της «ελαστικότητας» και της πολιτικής χαμηλών τόνων (σε άλλες χώρες το λένε υποχώρηση και αντιμετωπίζεται δικαστικά με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας) της κυβέρνησης Παπανδρέου, η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για μεγάλες «εκπλήξεις» και ραγδαίες εξελίξεις στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου.

Η άποψη πως οι τουρκικές αιτιάσεις μπορούν να συζητηθούν σε διεθνή δικαστήρια οδηγεί σε γκριζοποίηση (με Ελληνική προτροπή) για άγνωστο χρονικό διάστημα της ΑΟΖ νοτίως του Καστελλόριζου, ενώ το πιθανότερο είναι η Άγκυρα να αιτηθεί να δημιουργηθεί ένα «πακέτο» προς «διευθέτηση» που θα συμπεριλαμβάνει και το Αιγαίο.

Τι θα κάνει, λοιπόν, το Πίρι Ρέις; Θα μείνει στον κόλπο της Σμύρνης ή θα… «ανοιχτεί» στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου; Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί αιτία πολέμου, αλλά το πιθανότερο είναι η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου…

Και, εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο πριν την λήξη του Νοεμβρίου, βολεύει πάρα πολύ την κυβέρνηση Παπανδρέου που ασφυκτιά από τα όσα (με δική της ευθύνη) συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Εάν, λοιπόν, συνέβαινε κάτι θεαματικό που θα συνέγειρε το εθνικό ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, θα λειτουργούσε ως ο καλύτερος αποπροσανατολισμός…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]