Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνη η επιλογή της Άγκυρας να προκαλέσει ένταση


"Οι ενέργειες της Τουρκίας ουσιαστικά προκαλούν ένταση και δημιουργούν κινδύνους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε όλοι και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής η εμπέδωση της σταθερότητας. Έχουμε ξαναπεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μία επικίνδυνη επιλογή", είναι η θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις απειλές και τους "τσαμπουκάδες" της Άγκυρας προκειμένου να ανασταλεί το κυπριακό πρόγραμμα εντοπισμού υδρογονανθράκων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας εκλήθη να σχολιάσει δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας ότι μπορεί να προκληθεί περιφερειακή σύγκρουση αν ένας Ισραηλινός πιλότος καταρρίψει κάποιο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. "Δεν θα σχολιάσω οποιοδήποτε δημοσίευμα το οποίο αναπτύσσει κάποια υποθετικά σενάρια τα οποία μπορούν να συμβούν", απάντησε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει την λογική της Άγκυρας να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει ένταση.

"Απαντάμε με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, απαντάμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και καλούμε την Τουρκία, η οποία τελευταία επικαλείται συχνά το Διεθνές Δίκαιο, να το σεβαστεί", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για να συμπληρώσει : "Αυτή είναι η θέση μας, νομίζω ότι έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρη και ελπίζω ότι δε θα συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές οι οποίες ακριβώς δημιουργούν συνθήκες έντασης. Αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία και η αυτονόητη αναγνώριση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να επαναλάβω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας έρευνες για τον φυσικό της πλούτο. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει ως προς αυτό τοποθετηθεί η Διεθνής Κοινότητα, όλες οι χώρες οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έχουν πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτό το αυτονόητο δικαίωμα".

Σε ερώτημα αν προχωρά ο προγραμματισμός για διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων από τις δύο χώρες, ο κ. Δελαβέκουρας μετέφερε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης "να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον το οποίο να του επιτρέψει να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό. Δεν έχουμε ακόμα συζητήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι κάτι το οποίο παραμένει προς συζήτηση και φυσικά κατά τη συζήτηση αυτή συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα".

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το πρώτο ελληνοτουρκικό συμβούλιο, που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2010 "παρήγαγε πράγματι πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αποτελέσματα τα οποία έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών, και σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να συνεχίσουμε".

Ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε ότι η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και συμφώνησε με το ενδεχόμενο διεξαγωγής τετ α τετ συνομιλιών μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου. "Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία με τον κατοχικό στρατό ασκεί έλεγχο καθοριστικό στα κατεχόμενα και επηρεάζει αντίστοιχα και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει η Τουρκία να καθοδηγήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε πρόοδο. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καλέσει τους δύο ηγέτες, προκειμένου να έχουν συνάντηση, στην οποία εμείς ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος, αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται από τα αποτελέσματα και από τη θέση που θα τηρήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δυστυχώς τόσο οι δηλώσεις αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη στιγμή, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για πρόοδο, κάτι το οποίο επιδιώκει με σταθερό τρόπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η ελληνοκυπριακή πλευρά", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]