Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαίνουμε σε καυτό δίμηνο για οικονομία, πολιτική και εθνικά θέματα

Κρίνεται το μέλλον του νέου δανείου

Στο πιο καυτό δίμηνο από την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μπαίνει η Ελλάδα:

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, από τις οποίες θα αποφασιστεί εάν θα επιβληθούν νέα μέτρα.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει τα εξής μέτωπα: την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τις αποκρατικοποιήσεις, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τον τρόπο που θα ανασχεθεί η ύφεση.

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τη γερμανική Βουλή.

Στις 6-7 Σεπτεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη στην Ελλάδα του γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντι-καγκελαρίου, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», «θα φέρει συγκεκριμένες αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Τέλος, στις 27 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει – εξ’ αναβολής – το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση του δανείου.

Πολιτικό σωσίβιο αναζητά η Αθήνα - Προθεσμία δέκα ημερών από την τρόικα στην κυβέρνηση

Προθεσμία δέκα ημερών, για να προετοιμάσει μέτρα που θα οδηγήσουν το έλλειμμα του 2011 και του 2012 όσο το δυνατόν πιο κοντά στους δημοσιονομικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έδωσαν τα στελέχη της τρόικας στην κυβέρνηση, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις που είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Στο διάστημα αυτό των δέκα ημερών, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξουν, σε επαφές με ομολόγους τους από την Ευρωζώνη, μια πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για φέτος και για το 2012, ώστε να μην υποχρεωθούν να πάρουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με το κύριο θέμα της «Καθημερινής», το επιχείρημα είναι πως η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από όσο εκτιμούσε η τρόικα όταν καταρτιζόταν το Μεσοπρόθεσμο.

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς δεν υιοθετείται από την τρόικα, που επιμένει ότι η κύρια αιτία των αποκλίσεων είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Εκτιμά, δε, ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. για φέτος και άνω των 2 δισ. για το 2012.

Κόκκινος συναγερμός σε Αιγαίο - Θράκη και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

H νευρικότητα της Τουρκίας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, και οι απειλητικές θέσεις της για Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου, καθώς και οι στοχευμένες "παρεμβάσεις" της στην Θράκη, θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ του οποίου την διαχείριση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Αθήνα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας βρίσκονται οι στρατιωτικές μονάδες στο Αιγαίο, ενώ -πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- πραγματοποιούνται έκτακτες (και άμεσης παράδοσης) παραγγελίες αγοράς στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα.

Είναι ευχή όλων ο πόλεμος νεύρων που πραγματοποιεί η Τουρκία, απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, να παραμείνει σε επικοινωνιακό επίπεδο και να μην αναβαθμισθεί καθ' οιοδήποτε τρόπο. Οι πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα (σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο) ίσως καταφέρουν να "σπάσουν" τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και να τους οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις, που τελικά θα μετρήσουν εις βάρος της Ελλάδας. Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να δείχνουν οι επιτελείς του Πενταγώνου στην τουρκική δραστηριότητα και στις συνεχείς μετακινήσεις τουρκικών στρατιωτικών μονάδων, προσπαθώντας να προδιαγράψουν τις σκέψεις των τούρκων στρατηγών.

Ως εκ τούτου, μπαίνοντας το φθινόπωρο, το θερμόμετρο στο Αιγαίο ανεβαίνει, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να πούνε πως η Τουρκία ίσως να αποτολμήσει μία κίνηση επίδειξης ισχύος στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτήν ακριβώς την κίνηση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Έλληνες στρατιωτικοί και πολιτικοί. Τον ρόλο που θα παίξει το Τελ Αβίβ σε μία τέτοια εξέλιξη, δεν τον γνωρίζει κανείς. Όπως, κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία, που έχουν εκδηλώσει σαφές ενδιαφέρον και στήριξη για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]