Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τράπεζες χρωστάνε στους πολίτες

«Πρέπει να έρθουν χρήματα απ’ έξω, όχι από μέσα», έλεγε ο Στρος Καν στους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. «Διαφορετικά, τους τόνιζε, θα ανακυκλώνεται το ελληνικό χρήμα»…

Η συμφωνία των τραπεζών Alpha και Eurobank για να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, ικανοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές της χώρας μας.

Αλλωστε, οι συνενώσεις των ελληνικών τραπεζών αποτελούσαν επιθυμία και «εντολή», θα έλεγα, του ταμείου από την αρχή της ανάμειξής του στα ελληνικά οικονομικά πράγματα.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν το είχε εισηγηθεί επανειλημμένα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και πάντα υπογράμμιζε ότι για να επιτύχει το εγχείρημα ήταν απαραίτητη ανάγκη η συμμετοχή ξένου επενδυτή. «Πρέπει να έρθουν χρήματα απ’ έξω, όχι από μέσα», έλεγε ο Στρος Καν στους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. «Διαφορετικά, τους τόνιζε, θα ανακυκλώνεται το ελληνικό χρήμα»…

Με τη λογική του προηγούμενου γενικού διευθυντή του ταμείου, η συμμετοχή του εμίρη του Κατάρ είναι μία θετική εξέλιξη, η οποία δείχνει και στο εξωτερικό πως έστω και δειλά κάποιοι οικονομικοί κολοσσοί άρχισαν να σκέφτονται να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι εάν το ποσό με το οποίο εισέρχεται στο νέο ελληνικό τραπεζικό σχήμα ο εμίρης του Κατάρ είναι αρκετό για να στεριώσει η συμφωνία των δύο ελληνικών τραπεζών και να δώσει ώθηση στο εξωτερικό, πόσο μάλλον στο εσωτερικό, στον τραπεζικό όμιλο Alpha-Eurobank.

Συνομιλώντας με οικονομολόγο στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε να συμμετέχουν με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υποθέτει, λοιπόν, ότι η πρόθεση του εμίρη να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ίσως να μην είναι αρκετή για να στηριχθεί η νέα αυτή προσπάθεια, που αναμένεται να δώσει το έναυσμα και για άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών, καθώς η έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος τις έχει σπρώξει κοντά στο «κόκκινο».

Ο Στρος Καν, που είχε την φήμη του ανθρώπου και του οικονομολόγου που σκέφτεται με το μυαλό, όχι με την… καρδιά, είχε εκμυστηρευθεί σε Ελληνες φίλους του στην αμερικανική πρωτεύουσα πως η χώρα μας αντέχει δυόμισι μόνο τράπεζες.

Βέβαια, πέρα από τις χαρές και τα πανηγύρια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η νέα τράπεζα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να κλείσει αρκετά υποκαταστήματα, άρα θα απολυθούν εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται για πολλά χρόνια στα δύο τραπεζικά ιδρύματα, και έχουν προσφέρει πολλή εργασία για να σταθούν και να αναπτυχθούν η Alpha Bank και η Eurobank.

Οι απολύσεις υπαλλήλων θα σκιάσουν την επιτυχία της συγχώνευσης. Και δεν πρέπει να γίνουν.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους και να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Οταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που δεν φημιζόταν για την εξυπνάδα του, κατάλαβε το 2008 πως η οικονομία «θα έπαιρνε μπρος μόνο εάν βοηθούσαν οι τράπεζες», είναι απορίας άξιον πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει αντιληφθεί πως έχουν υποχρεώσεις και οι τράπεζες απέναντι στους πολίτες.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]